Minden jó szülő mindent megtesz annak érdekében, hogy gyermeke boldog és sikeres legyen.
Mint kiderült, a barátság nemcsak az ember általános jólétében játszik kulcsszerepet, hanem elégedettséget hoz az emberek életében, sőt, még tovább is él.

Bright Side összeszedte, mit tehetnek a szülők, hogy segítsenek gyermekeiknek jól boldogulni az élet ezen döntő területén.

1. A népszerűség eltérő lehet

Gyereknevelesi.stilus
Amikor az iskolai népszerűségre gondolunk, hajlamosak vagyunk „menő gyerekekre” emlékezni, de ez csak egy típus – a státusz.
Az iskolai hierarchiában feljebb kerülni próbáló gyerekek és tinédzserek veszélyes tevékenységeket folytathatnak, vagy agresszívek lehetnek – ráadásul a státuszmegszállott emberek kapcsolati problémáikkal nőhetnek fel.
A népszerűség másik fajtája a szimpatikusság. Mitch Prinstein pszichológus szerint a mások által kedvelt gyerekek csendesen vezetnek, segítenek másokon és együttműködnek. Ez a fajta népszerűség, amely a jó interperszonális kapcsolatokon alapul, segít a későbbi életben: kutatások szerint ezek a gyerekek többet keresnek, ha felnőnek.

2. Gondold át a tapasztalataidat

Gyereknevelesi.stilus.2

A szülők segíthetnek gyermekeiknek, hogy szerethetőbbé váljanak, mert ez a tulajdonság nagyrészt a nevelési stílusnak köszönhetően fejlődik ki. Először is emlékezz az iskolai éveidre. Ha valamilyen feldolgozatlan traumád van, az negatívan befolyásolhatja gyermekedet.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a szülők, akiknek tizenéves korát ellenségeskedés jellemezte, nem nagyon veszik figyelembe gyermekeik kapcsolatait, és nem avatkoznak bele, ha szükséges.
Amit tehetsz: Elemezd gyermekkori és tinédzserkori kapcsolataidat. Ha magányosnak vagy szorongónak érezted magadat, győződj meg arról, hogy feldolgoztad ezeket az érzéseket, hogy azok ne zavarjanak abban, ahogyan gyermeked barátságára tekintesz.

3. Óvatosan a kritikával

Gyereknevelesi.stilus.3
Ha túlzottan kritizálod gyermekedet, az agresszívebbé teheti őket, és viselkedési problémákat okozhat. Emiatt a gyerekek kevésbé tetszenek társaik számára, mert ez rossz hatással van kapcsolataikra.
Mivel az olyan tulajdonságokat, mint a kedvesség és az együttműködési hajlandóság a gyerekek a példaképektől átveszik, jó ötlet ezeket a mintákat megmutatni a másokkal való bánásmódban.
Amit tehetsz: Próbáld meg a lehető legjobban kezelni a reakcióidat, amikor gyermeked a közelben van, hogy elkerüld a haragot nemcsak feléjük, hanem más emberek felé is.

4. Az érzelmi kontroll kulcsfontosságú

Gyereknevelesi.stilus.4
Ahhoz, hogy több mély barátságot köthessen, a gyereknek képesnek kell lennie arra, hogy jól kontrollálja az érzelmeit. Ez nem azt jelenti, hogy elnyomják őket, hanem éppen ellenkezőleg. A gyerekek „játszanak”, amikor ki kell fejezniük valamit, de nem tudják.
Az empátia itt sokat jelent – ​​így a gyermek megtanulja, hogy még ha egy érzés nem is jó, de nem veszélyes, a szülei ott vannak, hogy meghallgassák és segítsenek.
Mit tehet: Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy gyermeked úgy érezze, hogy meghallják, és segíts neki kezelni az átélt érzelmeket, különösen a negatívakat.

5. Egy kis részvétel nem árt

Gyereknevelesi.stilus.5
Tanulmányok kimutatták, hogy a szülők részvétele a gyerekek barátságában jó és rossz következményekkel is járhat. A kisebb gyerekeknél például érdemes segíteni, de ahogy felnőnek, jobb, ha egyedül intézik kapcsolataikat.
Összességében a kutatások bebizonyították, hogy a túlzott pszichológiai kontroll tönkreteheti a gyerekek barátságát.
Amit tehetsz: Segíts a fiatalabb gyermekeidnek, hogy több barátot találjanak, de próbálj meg kevésbé és csak szükség esetén avatkozni, ahogy felnőnek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.