Az év átverése Magyarországon: Kilopták a győri múzeum éremgyűjteményét és hamisra cserélték az egészet

Alighanem ez az év átverése Magyarroszágon – ha decemberig nem lesz újabb hasonló eset. A győri múzeum éremgyűjteményét kilopták, helyette hamisra cserélték.

Hónapokig hamis gyűjteményt állíthatott ki az egyik győri múzeum, a tárlat eredetei darabjait ugyanis kilopták az épületből, erősítette meg az Index információit a Nemzeti Nyomozó Iroda.

győri múzeum éremgyűjtemény
A győri múzeum, ahol az éremgyűjtemény lábra kelt / Fotó: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A hatóság tájékoztatása szerint különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A lap azt írja, egyelőre nem tudni, hogy mikor cserélhették ki a hamis darabokra a műkincseket.

Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]maga a nyomozás fél éve tart, és az ügyészség jogsegély kapcsolatban áll az uniós országokkal.[/perfectpullquote]

A lap úgy tudja, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai ugyanis már több külföldi aukción is megfordultak. Egyes aukciókon több tízmillió forintos tételek is szerepeltek, tették hozzá.

A műkincshamisítási, Modigliani-botrányban egy nyugdíjashoz vezetnek a szálak

Nagyon valószínű, hogy egy 69 éves modenai nyugdíjas készített több festményt és rajzot, amelyeket a híres olasz modernista festő, Amadeo Modigliani munkáiként állítottak már ki több olasz városban is.

Ebből pedig az következik, hogy akár már évekkel ezelőtt is hamisra cserélhették az aranyat.

A rendőrség a nyomozás során már lefoglalta a múzeum egyébként 500 millió forint értékű hamis éremgyűjteményét.

Máig nincsenek meg a tettesei minden idők egyik legnagyobb műkincsrablásának

Huszonkilenc éve, 1990. március 18-án történt minden idők egyik legnagyobb műkincsrablása. Ismeretlen tettesek csaknem félmilliárd dollár értékben vittek el festményeket a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum. Az alkotásokat – köztük Rembrandt és Degas műveit – a mai napig nem találták meg.

A múzeumigazgató az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás időtartama alatt semmilyen információt nem tud adni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból