Így lehet még gyorsabb az Androidos okostelefonod

Néhány egyszerű lépéssel sokat gyorsíthatunk a lassabban működő Adroidos mobiljainkon. Hét trükköt mutatunk!

Ne harcoljunk alkalmazásváltóval az Androiddal!

android tippek és trükkök 1

Először is egy tévhit: leginkább a már régen Android okostelefont használók rossz szokása, hogy az alkalmazásváltóban matatva egyenként kikapcsolják a futó alkalmazásokat.

Valaha tényleg döcögött az Android memóriakezelése, ezért érdemes volt néha egyenként kilőni az alkalmazásokat.

Ma már ennek az ellenkezője igaz: az Android jól kezeli a RAM-ot, szükség esetén a háttérben diszkréten automatikusan felfüggeszti és bezárja a nem használtakat, semmi szükség nincs felhasználói beavatkozásra. Az alkalmazásváltóval – illetve a futó alkalmazások közül választva – éppenséggel gyorsabban lehet indítani az appokat. Ne törekedjünk az alábbi látványra.

10 hasznos mobilapplikáció, ami egyszerűbbé teszi a mindennapjaid

10 rendkívül hasznos mobilapplikáció, ami egyszerűbbé teszi a mindennapjaid Bármilyen szinten is vagy a fotózásban, érdemes letölteni, ha szeretnél a technikádon javítani. Könnyen hozzáférhetsz a haladó funkciókhoz, amelyek segítségével a felhasználó könnyen beállíthatja a fókuszt és a fényeket fotózás közben. Valós időben eszközölhetsz beállításokat, fókuszálhatsz egy ujjal, valamint a fotóid összhatását is nagyban javíthatod.

Egyetlen esetben érdemes az „Összes törlése” opciót használni: ha már annyi appot kellene lapozni, hogy nehézkessé válna a mobil használata.

A rendszeres nagytakarítás viszont indokolt

android tippek és trükkök2

Szemben az alkalmazásváltó fölösleges „sepregetésével”, a nagytakarításra – az egyéni szokásoktól függő gyakorisággal – szükség van.

A felesleges – vagyis feltelepített, de sohasem használt – alkalmazásokat töröljük le. Minél több appot telepítettünk ugyanis a telefonra, annál több háttérfolyamat fog azon zajlani.

Ezek processzoridőt kötnek le, lassítják a telefont, lerövidítik az akkumulátor működési idejét.

5 funkció az Androidos okostelefonokban, amit talán nem ismersz

5 funkció az Androidos okostelefonokban, amit talán nem ismersz Így meríted a legkevésbé az akkumulátort Ha fekete vagy sima sötét hátteret választasz, az automatikus pixelkiemelés kikapcsol, és azt veszed észre, hogy a készüléked akksija sokkal tovább bírja. Ez a funkció még nem elérhető minden Androidos készülékben, de a Samsung okostelefonokban és tabletekben már működik.

A nem eltávolítható rendszeralkalmazásokat pedig tiltsuk le a Beállítások / Alkalmazások menüben.

Biztos, hogy kellenek animációk?

android tippek és trükkök3

Egyszerű recept a készülék gyorsítására az összes rendszeranimáció eltávolítása.

Meg fogunk lepődni, hogy – érzetre – mekkorát gyorsul a mobil, ha a Beállítások / Fejlesztői beállítások menüben az „Ablakanimáció”, az „Áttűnési animáció”, és az „Animáció tempója” értékét 1-ről 0,5-re, vagy akár 0-ra állítjuk. A megszokotthoz képest mintha ugrálni kezdenének a programok.

Ha még nem engedélyeztük volna a „Fejlesztői beállításokat”, a Beállítások / A telefonról menüpontban az úgynevezett Build-számot kopogtassuk hétszer, s mint a mesében, már úgymond fejlesztők is lettünk.

Szabadítsuk fel a belső tárhelyet

android tippek és trükkök4

Általában célszerű a belső tárhely 10-15 százalékát üresen hagyni, mert az Android – ha elfogy a memóriája – átmenetileg ott is tárolja az adatokat.

Ha már a felesleges appokat töröltük, a fotókat, videókat felhőbe, vagy számítógépre mentettük, törölhetjük a cache-t, a gyorsítótárat.

Ezt többnyire a Beállítások / Tárhely / Gyorsítótárazott adatok menüpontban tehetjük meg.

Használjunk minőségi microSD kártyát

android tippek és trükkök5

Általában véve rossz ötlet az alkalmazásokat a microSD kártyára telepíteni a belső memória helyett, de ha nem oda installáltunk, akkor is gyakran automatikusan tárolnak rajta adatokat.

Ne adjuk lejjebb az UHS Speed Class 3 jelzésű kártyáknál: ezeken U ikon van, közepükön 3-as számmal.

El a látványos widgetekkel a Home oldalról

A widgetek többsége valósággal pazarolja a rendszerteljesítményt, s az akkumulátor kapacitását. Lassabb telefonra minél kevesebb widgetet teszünk, annál jobb.

Ha már semmi nem segít

Jöhet a Gyári állítások visszaállítása. A Beállítások / Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontban fellelhető opció mindent (Google-fiókot, telepített alkalmazásokat, képeket, zenéket, adatokat) töröl, ezért a telefon visszaállítása előtt készítsünk mentést ezekről.

Utána olyan lesz a telefon (szoftveresen), mint új korában. Az installálás során válasszuk inkább a tiszta telepítést, ne állítsa vissza a Google a régi alkalmazásokat!

További lifehack tippek és trükkök olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból