Elhunyt Magyarország legidősebb színésznője

Október 10-én, rövid betegség után 103 és fél éves korában elhunyt az ország legidősebb színésznője, Gyulányi Eugénia, akit sokan Jenci néninek ismertek – tudta meg a Femina.

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia 1915. március 15-én született Kolozsváron, Csapó Eugenia Éva néven.

Édesapja, Csapó Jenő bonviván, édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt. Édesapja a második világháborúban halt meg, anyjának második férje, Gyulányi István katonatiszt vette a nevére Eugéniát, aki már 4 éves korában színésznő szeretett volna lenni. 1937-ben diplomázott a Színművészeti Akadémián, ahová elsőre vették fel.

image 3 1
Gyulányi Eugénia, az ország legidősebb színésznője / Fotó: HVG

Gyulányi Eugénia Éva a leghosszabb ideig, 1958-tól 1972-ig az Állami Déryné Színház társulatához tartozott, majd nyugdíjba vonult, de ezt követően sem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 2012-ben örökös diplomát kapott – emlékeztet a Femina.

Gyulányi Eugénia “Jencike”, Versünnep Fesztivál Döntő 2016

Gyulányi Eugénia “Jencike” a Versünnep Fesztivál történetének legidősebb versenyzője. A 101. életévét is betöltött színésznő idén vendégként lépett fel a dön…

A barátai és kollégái által Jenci néninek nevezett színművész 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren elszavalta Ábrányi Emil Él a magyar! című versét, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel Wass Albert: Floridában történt című novellájának egy részletével.

A színésznőtől Orbán Viktor is búcsúzott a Facebookon:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból