Kovásznai György frissen felújított filmjét, a Habfürdőt és Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a Fehérlófiát is bemutatja az animációs filmek nagy presztízsű szemléje, a június 14-én kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – közölte a Nemzeti Filmintézet az MTI-vel pénteken.

Az animációs filmek történetének legnagyobb alkotásait vetítik, ahol a Habfürdő 4k-s minőségben látható

A fesztivál Annecy Classics elnevezésű válogatásában az animációs filmek történetének legnagyobb alkotásait vetítik. Idén köztük lesz Kovásznai György (1934-1983) egész estés filmje, az 1980-ban bemutatott Habfürdő is. Elkészültekor a film radikálisan szembement a korszak gyerekeknek készült, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel.

A ’80-as években játszódó, felnőtt közönségnek készült, több műfajt ötvöző zenés filmet a bemutatásakor a nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta és pár hét után lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor avantgárd stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs alkotókra.

Jankovics Marcell Feherlofia Kovasznai Gyorgy Habfurdo Annecy Animacios Fesztival
A fesztivál Annecy Classics elnevezésű válogatásában az animációs film történetének legnagyobb alkotásait vetítik / Fotó: Arbelos film

A Habfürdő teljes körű, 4K felbontású restaurálása nemrég fejeződött be a Nemzeti Filmintézet munkatársainak részvételével. A munkában a film operatőre, Lossonczy Árpád és zeneszerzője, Másik János is közre működött. A kultfilm május 27-től a magyarországi mozikban is látható lesz – írja a közlemény.

40 évvel a premier után restaurálták a Fehérlófiát

40 évvel ezelőtt mutatták be a mozik Jankovics Marcell egész estés filmjét, a Fehérlófiát, amelyet az 1984-ben Los Angeles-ben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb 50 filmje közé választottak.

A film cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A rendező formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek.

A Fehérlófia teljes körű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Nemzeti Filmintézet és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg – olvasható a közleményben.

2019-ben a Macskafogóval egyetemben Jankovics Marcell egy másik filmjét, a János vitézt is restaurálták már.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk