Folytatódott hétfő reggel a 2019-es halálos Hableány-katasztrófa tárgyalása. A balesetet okozó hajó egyik munkatársa vallott a bíróság előtt.

A hajóbaleset névtelenséget kérő tanúja a hajótestben tartózkodott a tragédia pillanatában, és a hullámok mozgásából érzékelte, hogy valami nincs rendben, de mire felszaladt már nem látta a másodpercek alatt elsüllyedt Hableányt, csak a Dunába esett embereket, írjaBlikk.

Vallomása szerint egy utassal együtt mentőmellényeket dobtak a vízbe, majd mentőcsónakokat engedtek le, állítása szerint ez két percen belül sikerült, pedig általában tíz percbe telik. Elmondása szerint a matrózok mindent megtettek, és egy élő, illetve két halott utast húztak ki a vízből. 

A rádiózással problémák voltak, így nem tudtak kommunikálni. A Viking kapitánya nem beszélt angolul, csak németül, ezért vele sem tudtak kommunikálni, véleménye szerint ezért adhatta át a parancsnokságot a másodkapitánynak. A kapitány zaklatott állapotáról is beszámolt, emlékei szerint idegesen fel-alá járkált. 

A bíróság március 10-re, április 28-ra és május 19-re tűzött ki újabb tárgyalási időpontokat, 24-én pedig nagy valószínűséggel ítéletet hozhatnak. A szállodahajó kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet