A Hadtörténeti Múzeum archívumának köszönhetően rengeteg új információra tehetünk szert az 1956-os eseményekkel kapcsolatban.

Mítoszokról, fontos személyekről, katonák adatairól olvashatunk a Hadtörténeti Múzeum oldalán

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Hadtörténeti Múzeum kiemelte: a “Katonahőseink emlékezete” projektben a “Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Az 56online.militaria.hu oldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.

A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fénykép is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Kapcsolódó cikk

Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt “Magyarok – Fegyverek” című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról, tették hozzá. 

Az "56 egykor és ma" fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal "virtuális időutazásra" is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével.

– olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet