Tudósok azt vallják, hogy nem egészséges a melltartó hordása

Foglalkoztatott téma a melltartó, éppen abban a tekintetben, hogy hordjanak-e a nők vagy sem. Van aki a hordásának elhagyása mellett kampányol, míg mások ragaszkodnak a viseléséhez. Most egészségtanilag is többet megtudhatunk erről a kérdésről.

Nyáron időnként megengedjük magunknak, de az év legtöbb napján biztosan elengedhetetlen viseletünk a melltartó. 

Pedig a tudósok ma már egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy ez a szokás kifejezetten káros.

Melltartok, Hagyj Fel A Meltartoval, Artalmas Melltarto
/ Fotó: Bright Side

A melltartó elsődleges célja, hogy tartsa a mellet, egy helyben tartsa, kis- és nagymellűek számára egyformán tartogat előnyöket, hiszen optikailag sokat javíthatunk vele az összképen. Ám egészségi szempontból nem sok pozitívuma van, ahogyan azt egy 15 éven át tartó kutatás bizonyítja. 330, 18-35 év közötti nő részvételével végeztek megfigyelést, melynek eredménye egyenesen sokkoló. A vizsgálat szerint a melltartó semmit nem tett annak érdekében, hogy tartsa a mell szöveteit, megelőzze az idő előtti megereszkedést vagy segítsen a hátfájáson.

Orvosi, élettani és anatómiai szempontból a melleknek semmilyen előnyük nem származik a gravitáció megtagadásából. Éppen ellenkezőleg, melltartó viselés mellett sokkal inkább lógni fognak. A vizsgálatban résztvevő, melltartó viselését abbahagyó nőknél a mell 7 mm-es megemelkedését figyelték meg!

A tudósok azt állítják, a melltartó semmilyen módon nem támogatja a melleket, nélküle sokkal inkább el tudjuk érni céljainkat és meg tudjuk előzni a megereszkedést. Fiatal nőknél a mellek szabadon hagyása fokozott kollagén termelődéshez vezet, ami növeli a rugalmasságot. A kutatók azt is állítják, hogy a melltartó akadályozza a mellben az egészséges keringést és rontja a mell tónusát.

Mindazonáltal, a melltartó fontos alapdarab a gardróbban, melyet nemcsak azért viselünk, hogy tartsa a melleket. A legtöbb esetben jobban mutatunk vele a ruhákban és a nők túlnyomó többsége ízlésesebbnek is érzi nem a maga teljes valójában megmutatni melleit a ruhán keresztül a nagyvilágnak. Ám a mellre gyakorolt káros hatásai miatt a melltartóviselés szokását lehet, hogy mégis jobb lenne átgondolni.

A nőknek már nagyon elege van a Victoria’s Secret-ből. Halomban álltak melltartók a kukában, egy coloradói bolt bezárása után.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet