Előfordulhat, hogy első pillantásra nem tudjuk azonosítani a haja állapotát. De vannak egyszerű módszerek ennek ellenőrzésére, és lépéseket is lehet tenni annak érdekében, hogy a hajad visszanyerje eredeti formáját.

Bright Side összegyűjtött néhány tippet arra, hogy hogyan tudjuk ellenőrizni és javítani a hajunk egészségét.

1. Tüszőteszt

Haj.egeszsege
Annak megértéséhez, hogy a hajad egészséges-e, és hogy kell-e aggódnod a hajhullás miatt, először meg kell vizsgálni a hajgyökereket. Csak tedd ezt:
 • Tépj ki egy hajszálat, de ügyelj arra, hogy a lehető legközelebb fogd meg a fejedhez, hogy a gyökerét is el tudd távolítani.
 • Vizsgáld meg a tüszőt . A tincs normál gyökérvégének hagyma alakúnak kell lennie, így ha ezt látod, a hajad egészséges lehet. Ha vékony, vagy egyáltalán nem gömbölyű, akkor a hajad gyenge és ápolásra szorul.

Hogyan lehet megelőzni a hajhullást:

Kövess mediterrán diétát! Egy tanulmány kimutatta, hogy ez csökkenti a hajhullás kockázatát. Ez a diéta olyan élelmiszerekből áll, mint a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, hal és teljes kiőrlésű gabonák. Próbáld kerülni az olyan ételeket, mint a vörös hús, az édes italok és a feldolgozott élelmiszerek. Nem csak az egészséges hajért, hanem számos más előnyt is kínál, mint például a vércukorszint támogatása, az agyműködés védelme, és egészséges szívet eredményez.

Merülés teszt

Haj.egeszsege.2
Ez a teszt azt méri, hogy mennyire porózus a hajad. Az egészséges haj elég szilárd, míg a sérült haj gyorsan felszívja a folyadékot. Ne feledd, hogy a genetika is hozzájárul a haj porózusságához, valamint a hő által okozott károsodásához. A teszt elvégzése előtt mosd meg a hajadat, hogy megbizonyosodj arról, hogy tiszta, és hogy a legjobb eredményt érd el az egészséges haj érdekében. A teszt végrehajtásához tedd a következőket:
 • Szedj ki egy hajszálat a (korábban samponnal megtisztított) hajból.
 • Dobd a szálat egy pohár vízbe. A teljesen egészséges szálak lebegnek, a viszonylag egészségesek kissé leereszkednek, a sérültek pedig teljesen lesüllyednek.

Hogyan kezeljük a nagy porozitású hajat:

 • Vigyél fel különféle hajvajokat és -olajokat. Ezek segítenek visszazárni a nedvességet, amelyet a haj felszív. Ha ezeket a vajakat vagy olajokat felvisszük a hajra, az nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük a haj egészségét, különösen akkor, ha fénytelen, száraz és sérült hajad van.
 • Használj hajbalzsamot minden mosás után.
 • Almaecetet és aloe verát vigyél fel a hajadra a pH-egyensúly beállításához.

Húzáspróba

Haj.egeszsege.3
Ennek a tesztnek a célja a haj rugalmasságának ellenőrzése. Alapvetően azt méri, hogy mennyire súlyos a hajhullás. Ha felkeresed az orvost, és úgy döntesz, hogy szakemberrel végezteted el a vizsgálatot, akkor kis területeket (körülbelül 40 szálat) fognak kitépni a hajából, a fej különböző területeiről. Ha 6+ hajszál kihullik, akkor aktív hajhullásod van.
 • Óvatosan húzz ki egy hajszálat.
 • Óvatosan húzd meg mindkét végén. Ha megnyúlik és visszapattan, amikor elengeded, akkor egészséges. Ha könnyen törik, akkor elég gyenge.

Így szerezd vissza a haj rugalmasságát:

 • Hagyd levegőn megszáradni. A hő használata valóban károsítja a haj rugalmasságát.
 • Masszírozd meg a hajadat jojobaolajjalA jojobaolaj használható hidratálóként, sőt a hajkondicionálóhoz is hozzáadhatod, hogy megakadályozd a haj kiszáradását és töredezését. A korpásodás eltávolítására is alkalmas. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a C- és B-vitamin, amelyek kiválóan táplálják a hajat. Még a hajhullást is megelőzheti és dússá teheti a hajat.
 • Próbálj mézet kenni a tincseidre. Kiváló természetes kondicionáló, és megtartja a nedvességet a hajban. A méz nagyon hatásos a hajra. Egy tanulmány kimutatta, hogy még a hajnövekedést is elősegítheti, mivel képes helyreállítani a fejbőr sejtjeit. Ha szereted a fényes hajat, hidratálóként természetes fényt is biztosíthatsz neki. Tehát ha fénytelen a hajad, a méz a megoldás. A méz fehérjét is tartalmaz, ami fontos, hogy megvédd a hajat a töredezéstől.

Porozitásvizsgálat

Haj.egeszsege.4
Ezzel a teszttel meghatározhatod a haj kutikulájának állapotát, és megnézheted, hogy az sérült-e vagy sem. A következőket kell tenned:
 • Szoríts egy hajszálat a mutató- és a középső ujjad közé.
 • Csúsztasd át az ujjaidon, a tetejétől a gyökérig. Ha  érdesnek és egyenetlennek érzed , akkor a hajad károsodott. Ha simának, akkor egészséges.
 

Hogyan kezeljük a sérült hajat:

 • Próbáld ki a  keratin kezelést. Simábbá teszi a hajat, eltávolítja a göndörséget és fényessé varázsolja a hajat.
 • Korlátozd a festést, göndörítést és hajszárítást.
 • Próbáld ki a  rizsvizes öblítést. Kutatások kimutatták, hogy egy ideig a hajban marad, védve a károsodástól. A kutatások azt is kimutatják, hogy jó lehet a hajszín hosszabb ideig tartó megőrzésében, ami azt jelenti, hogy egy késleltetni tudod az őszülést. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.