Az internet tele van hajápolási tippekkel és trükkökkel, amelyek gyakran ellentmondanak egymásnak. Ezért a legjobb, ha tanulunk a szakértőktől, hogy megértsük, hogyan viselkedik a haj, majd meghozzuk a saját döntéseinket.

Bright Side összegyűjtött néhány tényt a hajról, amely segíthet abban, hogy jobban gondoskodj róla.

A korpásodást szeborreás dermatitisnek is nevezik.

Haj.minosege.egeszsege.5
A korpásodás nem száraz fejbőr probléma, sőt, szinte mindig akkor fordul elő, ha zsíros a fejbőr. Ez a Malassezia nevű természetes gomba fejbőrön való túlszaporodása, amely olajokban nő. Minél zsírosabb, annál több korpásodást fogsz látni.
Ajánlott speciális sampont, maszkokat és fejbőrkezeléseket használni, és kövess B-vitaminban és cinkben gazdag étrendet, és olyan ételeket fogyassz, mint az avokádó és a gyömbér.

A szőr kúp alakúra nő

Haj.minosege.egeszsege
Mivel a szőr természetesen elvékonyodik, borotválkozáskor csak a tompa végeket vágod le, vagyis a szőrszál mentén egy vastagabb ponton vágod le a szőrt. Amikor viszont gyantázol, kihúzod a fátylat a tüszőből, és már az elejétől fogva látni fogod, ahogy nő.
Azonban egyik módszer sem akadályozza meg, hogy továbbra is kúpos formában nőjön. Ez az oka annak, hogy a borotválkozástól nem nő vissza vastagabban a szőr.

A génjeidtől függ, hogy milyen életkorban kezd megjelenni az ősz haj.

Haj.minosege.egeszsege.2
A melanin az, ami színt ad a hajadnak, így ha szervezeted abbahagyja a termelését, az őszüléshez vezet. Az, hogy mikor kezdesz el őszülni, nagymértékben a génjeitől függ. Például, ha édesanyád vagy édesapád korán őszült, ez növeli annak esélyét, hogy te is örökölted ezt. A stressz azonban felgyorsíthatja a folyamatot.
Ne húzd ki az ősz hajadat, hosszú távon csak a tüszőidet károsítod és ez kontraproduktívabb, mint megbarátkozni velük.

A jó éjszakai alvás javítja a haj egészségét.

Haj.minosege.egeszsege.3
Amikor alszunk, a szervezet egy melatonin nevű hormont termel. Ez a hormon szabályozza az alvást és segíti a haj növekedését. Ezért az alváshiány csökkentheti a melatoninszintet, és így hajhullást is okozhat.
Másrészt az alváshiány stresszt okozhat, és ez viszont telogén effluviumot okozhat, amely állapot a hajat nyugalmi állapotba helyezi, és idő előtti hajhullást okoz.

A fejmasszázs serkenti a haj növekedését.

Haj.minosege.egeszsege.4
Számos tanulmány kimutatta a fejbőr masszázsának számos előnyét, beleértve a vastagabb hajat és a csökkent hajhullást vagy alopeciát. A masszázs ugyanis megnyújtja a szőrtüszők sejtjeit, és ezáltal stimulálja azokat. Úgy gondolják, hogy kitágítja a bőr alatti ereket, és ez hozzájárul a növekedéshez.
Masszírozhatod az ujjaiddal, finoman és körkörösen is, mosás közben, ecsettel vagy masszírozó eszközökkel, sőt illóolajokat is használhatsz, mint a levendula vagy a borsmenta olaj.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.