Hajdú Péter műsorvezető-üzletember a Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye szerint egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték az áfacsalási ügyben.

Idén júliusban derült ki

Mindössze egyetlen tárgyalási nap alatt véget ért, és zárult le megegyezéssel a júliusban kirobbant áfacsalási ügy, amelyben Hajdú Péter elsőrendő vádlott, és nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult, írja a Magyar Hang.

Hajdu Peter Bortonbuntetes Oka
Hajdú Péter Műsorvezető-Üzletember / Fotó: Wikimedia

A megegyezés azt jelenti, hogy a vádlottak, Hajdú Péter és két társa az első tárgyalási nap előtt megállapodtak a vádat képviselő ügyészséggel abban, hogy milyen büntetést tart mind az ügyészség, mind Hajdú Péterék elfogadhatónak. 

Valótlan tartalmú áfabevallások

A Fővárosi Törvényszék a mai első és egyben utolsó tárgyalási napon jóváhagyta az ügyészég vádlottakkal kötött egyezségét. Az ítélet ezek után már jogerős is.

Az ítélet szerint az I. rendű vádlott a kft.-je nevében benyújtott valótlan tartalmú áfabevallásokban fiktív számlák áfatartalmának jogosulatlan levonásba helyezésével több mint 280 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Befizette később az okozott kárt

Ezen cselekményéhez a II. rendű vádlott a fiktív számlák rendelkezésre bocsátásával, míg a III. rendű vádlott – több mint 115 millió forint erejéig – színlelt szerződések aláírásával nyújtott szándékos segítséget. 

A bűncselekménnyel okozott kárt az I. rendű vádlott a későbbiekben befizette a NAV-nak.

A Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből az is kiderül, hogy Hajdút, aki az első rendű vádlott volt, 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre, a II. rendű vádlottat 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénzbüntetésre, a III. rendű vádlottat pedig 1 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Május 6-án derült ki, hogy Hajdú a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója, melynek egyszemélyes tulajdonosa Mészáros Lőrinc felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet