A hajhullás bizonyos mértékig normális, éppen ezért nehéz megállapítani, hogy mikortól van okunk az aggodalomra.

Bright Side összegyűjtött néhány módszert, amivel megállapíthatod, hogy hajhullásod jelentősebb-e a kelleténél. 

Próbáld meg meghúzni

Hajhullas.okai .Kezelese
Az egyik módja annak, hogy megállapítsd, hogy a szokásosnál több hajhullásról van-e szó, ha ujjaidat körülbelül 60 hajszál köré csavarod, és óvatosan meghúzod. Ha megfelelő mennyiségű hajat veszítesz, legfeljebb 3 hajszál hullhat ki.
Ez egy egyszerű trükk, amit alkalmazhatsz, de ne ess túlzásba, mert a folyamatos hajhúzás hajhullás oka lehet. A túlzott húzás károsíthatja a tüszőket, de egyesek észre sem veszik, hogy ennyire húzzák a hajukat.

2. Ügyelj arra, hogy mennyi haj van a zuhanyfalakon és a lefolyón

Hajhullas.okai .Kezelese.2
Normális, ha zuhanyozás közben hullik a hajad, és az is előfordulhat, hogy utána fésülködés közben hullik. De ha folyamatosan sok hajt veszel észre a fürdőszobájában, az a túl sok hajhullás jele lehet.
Ha tudni szeretnéd, hogy túl sok hajad hullik-e ki, miközben samponozod a hajad, próbáld meg a kezedbe hulló összes hajszálat a falra ragasztani, hogy zuhanyozás után megszámolhasd. Sose felejtse el kidobni őket, miután végeztél.

Próbáld megszámolni a kihulló hajszálakat

Hajhullas.okai .Kezelese.3
Egy másik módszer annak meghatározására, hogy túl sok hajhullásról van-e szó, ha 60 másodpercig fésüljük, és megszámoljuk a kihulló hajszálak számát. Körülbelül 10 hajszál elvesztése normális, és ha ennyi jön ki, akkor nem kell aggódnod a túlzott hajhullás miatt.
A fésülködéshez széles fogú fésűt kell használni. Óvatosan, ne húzd, és amikor csak lehetséges, akkor csináld, amikor a haj már majdnem száraz – próbálj nem akkor fésülködni, amíg a haj nedves.

Tartsd tisztán a külső hallójáratodat

Hajhullas.okai .Kezelese.4
Normális, ha naponta 50-100 hajszálat veszítesz álmodban, különösen, ha pamut párnahuzaton alszol. Ez az anyag felszívja a nedvességet a hajból, szárazzá és törékennyé téve azt. De ha reggelente sok hajszálat észlelsz a párnádon, az valószínűleg annak a jele lehet, hogy túlzott hajhullást tapasztalsz.

A hajhullás néhány oka

Hajhullas.okai .Kezelese.5
Ha jelentős hajhullást tapasztalsz, és szeretnés kezelni azt, fontos, hogy beszélj az orvosoddal az ok azonosítása érdekében. Elmondunk néhány okot a sok ok közül, amelyek miatt esetleg hullhat a hajad.
  • A feszes frizurák, mint a konty, lófarok, fonat, stb., károsíthatják a hajat, ha túl szorosak. Annak érdekében, hogy ne törjön ki és ne hulljon ki, próbálj meg lazítani a frizurádon, és adj lehetőséget a hajadnak a felépülésre.
  • Az örökletes hajhullás, vagy ahogy az orvosok nevezik, androgén alopecia, a hajhullás leggyakoribb oka a világon. Ez alapvetően azt jelenti, hogy örökölhetsz olyan géneket, amelyek miatt a szőrtüszőid leállítják a szőrnövekedést. Ha azt veszed észre, hogy rokonaidnak, például nagyszüleidnek vagy szüleidnek nem sok a haja, nagy eséllyel veled is megtörténik.
  • A túl sok stressz hajhullást okozhat. Ha úgy érezzük, hogy nyomás nehezedik ránk, vagy traumatikus élményt élünk át, hajunk nagyon elvékonyodhat. Legtöbbször ez a fajta hajhullás átmeneti, és megállítható az azt okozó stresszes esemény áthaladásával vagy megszüntetésével.
  • Bizonyos betegségek is okozhatnak hajhullást. Az alopecia areata, a hormonális egyensúlyhiány, a fejbőr fertőzései, a pikkelysömör stb. néhány ilyen betegség. Ilyen esetekben a legjobb megoldás az orvos felkeresése.
  • Az egyszerű dolgok, például a szülés, a fogyás és a vitaminhiány szintén hozzájárulhatnak a kóros hajhulláshoz. Még a súrlódás is problémát jelenthet, például ha egy ruhadarab a bőrödhöz dörzsölődik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.