Nincs is jobb érzés, mint kilépni a zuhany alól, és megérezni a sampon illatát. A túl gyakori hajmosás azonban nem biztos, hogy a legjobb döntés.

Bright Side összegyűjtötte azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy túl gyakran mosod a hajadat. 

1. A festett szín túl gyorsan fakul ki

Hajmosas.hajapolas
Azok számára, akik szeretnek merész hajszínekkel mutatkozni, érdemes odafigyelni a hajmosás gyakoriságára. A festékben lévő vegyi anyagok érzékenyek a vízre, és a túl gyakori mosás megfosztja a hajat a festett árnyalattól.
Próbálj meg 3 naponta mosni, és a mosások között a festett hajhoz megfelelő sampont használj. Ez elősegítheti, hogy a szín tovább tartson.

2. A hajad szárazabbnak tűnhet

Hajmosas.hajapolas.2
A száraz vagy kócos haj egy másik jele annak, hogy túlmosod. A legtöbb sampon szulfátnak nevezett vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek eltávolítják az olajat és a szennyeződéseket a hajból. Következésképpen hajad azonnal dúsabb lesz, de hosszú távon károsítja. Ha megfosztod a hajadat a természetes olajoktól, a fejbőr száraz lesz, és a haj szerkezete is.
A gyakoriság megváltoztatása mellett próbálj hidratáló termékeket használni a haj kutikulájának helyreállítására, és válassz szulfátmentes samponokat.

3. Több korpásodást észlelhetsz

Hajmosas.hajapolas.3
A korpásodás olyan állapot, amelyben a fejbőr viszketni kezd és hámlani kezd, és fehér foltokat hagy a hajban. Ha túlzásba viszed a mosást, akkor akaratlanul is eltávolítod a természetes faggyút a fejbőrről, ami elengedhetetlen a táplált és egészséges fejbőr megőrzéséhez. Ez viszont szárazabbá teheti a fejbőrt, és még több korpásodást eredményezhet.
Néha egy egyszerű öblítés is elegendő a felesleges olaj és szennyeződés eltávolításához. Ha korpásodik, akkor egy teafaolajos samponnal együtt próbálj ki hámlasztást, amíg a korpa eltűnik.

4. Több töredezett haj

Hajmosas.hajapolas.4
A töredezett hajvégek a hajszálak kopottságának következményei, általában a tincs végén. Ha töredezettej a hajvégeid, akkor érdemes lehet csökkenteni a hajmosási rutint. Ha a haj nedves, még érzékenyebb a károsodásra. Éppen ezért minél gyakrabban mosod, annál valószínűbb, hogy a hajszálak eltörnek.
Ha már töredezett a hajvéged, akkor nincs más megoldás, mint levágni őket. Ezután próbálj szárazsampont használni azokon a napokon, amikor nem nedvesíted be a hajadat, hogy csökkentsd a zsírosodást.

5. A hajad fénytelenebbnek és zsírosabbnak tűnhet

Hajmosas.hajapolas.5
Napi hajmosáskor a zsírmirigyek több olajat kezdenek termelni, hogy kompenzálják a sampon által eltávolított olajveszteséget. Sőt, még ha zsírosabb is a hajtípusod, akkor is kiszárítod a hajszálat. A gyakoriság megváltoztatásával végül arra edzed a mirigyeket, hogy ne termeljenek túl sok olajat.
Készíts ütemtervet, mely napok alkalmasabbak a hajmosásra. Például fontolóra vehetsz egy hajmosást azokon a napokon, amikor edzel, vagy hétvégén, amikor kimész, és aktívabb társasági életet folytatsz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.