Távozik Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok igazgatói pozíciójából

Több mint három év után, júliusban távozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) zeneigazgatói posztjáról Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző.

Kocsis Zoltán halála után állt az élre

Az MTI-nek küldött közleményben felidézi az NFZ, hogy Hamar Zsolt 2017 tavaszán vette át a Nemzeti Filharmonikusok szakmai vezetését. Nem volt könnyű dolga, hiszen olyan nagy elődök nyomdokaiba kellett lépnie, mint Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiro és Kocsis Zoltán.

hamar zsolt nemzeti filharmonikusok karmester
Hamar Zsolt karmester, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hamar Zsolt, aki vezényel Olaszországban az Egyesült Államokban és Japánban is, a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja, Kocsis Zoltán halála után állt a zenekar élére, szakmai szempontból is nehéz időszakban. Ennek ellenére az elmúlt három évben számos sikeres produkció kötődött nevéhez – hangsúlyozzák.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vagy Nemzeti Filharmonikusok a Magyar Állami Hangversenyzenekarból alakult 1952-ben. Jogelődje az 1923-ban alapított Székesfővárosi Zenekar volt. Otthonuk a budapesti Művészetek Palotájában van.

Hamar Zsolt a járvány alatt kreatívan komponált

Mint írják, Hamar karmesteri diplomája mellett zeneszerzői képesítést is szerzett Petrovics Emil professzornál. A járvány alatti kényszerű pihenő a korábbiakhoz képest több időt biztosított számára a komponáláshoz.

Ahogyan a művész a zenekarnak is elmondta, már hosszabb ideje felmerült benne a távozás gondolata.

A Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentje köszöni az együtt töltött éveket, és Hamar Zsoltnak mind előadóművészeti, mind alkotóművészeti karrierjéhez további sikereket kíván – olvasható a közleményben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból