Távozik Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok igazgatói pozíciójából

Több mint három év után, júliusban távozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) zeneigazgatói posztjáról Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző.

Kocsis Zoltán halála után állt az élre

Az MTI-nek küldött közleményben felidézi az NFZ, hogy Hamar Zsolt 2017 tavaszán vette át a Nemzeti Filharmonikusok szakmai vezetését. Nem volt könnyű dolga, hiszen olyan nagy elődök nyomdokaiba kellett lépnie, mint Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiro és Kocsis Zoltán.

Hamar Zsolt karmester, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hamar Zsolt, aki vezényel Olaszországban az Egyesült Államokban és Japánban is, a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja, Kocsis Zoltán halála után állt a zenekar élére, szakmai szempontból is nehéz időszakban. Ennek ellenére az elmúlt három évben számos sikeres produkció kötődött nevéhez – hangsúlyozzák.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vagy Nemzeti Filharmonikusok a Magyar Állami Hangversenyzenekarból alakult 1952-ben. Jogelődje az 1923-ban alapított Székesfővárosi Zenekar volt. Otthonuk a budapesti Művészetek Palotájában van.

Hamar Zsolt a járvány alatt kreatívan komponált

Mint írják, Hamar karmesteri diplomája mellett zeneszerzői képesítést is szerzett Petrovics Emil professzornál. A járvány alatti kényszerű pihenő a korábbiakhoz képest több időt biztosított számára a komponáláshoz.

Ahogyan a művész a zenekarnak is elmondta, már hosszabb ideje felmerült benne a távozás gondolata.

A Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentje köszöni az együtt töltött éveket, és Hamar Zsoltnak mind előadóművészeti, mind alkotóművészeti karrierjéhez további sikereket kíván – olvasható a közleményben.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból