Te felismernéd? 10 tipp, hogyan ismerheted fel a hamisított borokat

Robert Parker, a világ egyik legbefolyásosabb borszakértője, összeállított egy 100 pontból álló szempontrendszert, amely meghatározza a minőségi bor jellemzőit. Ha nem is tudsz olyan bort vásárolni, amely minden kritériumnak megfelelő, segítünk, hogy a lehető legjobb minőségű nedűt fogyaszthasd. 

A hamisított „borfajták” közül számos létezik. A kiszárított szőlőmustot porítják, majd vízzel, alkohollal és aromákkal hígítva kerül a palackba, így születik a tablettás bor. A szintetikus borok víz, élesztő, cukor, citromsav, alkohol, aromák, és tartósítószerek megfelelő kombinációjából állnak, de a szőlőhöz semmi közük. A rossz minőségű bort glicerinnel teszik ízletesebbé. Ezen kívül számos eljárás és adalékanyag van, amivel hamisított borokat készítenek.

Dobozos bor

Egy minőségi bort előállító borászat sosem választaná a dobozos tárolást az italaiknak. A dobozos kiszerelésű bor, tehát nem a minőség garanciája.

via GIPHY

Cukormennyiség

A jó minőségű borok esetében a cukormennyiség a következőképpen alakul. Száraz bornál 4 gramm/liter; félszáraz bor esetében 18 gramm/liter; félédesnél legfeljebb 45 gramm/liter; édes borok esetén pedig legalább 45 gramm/liter. Ha ezeknél nagyobb mennyiség van feltüntetve a címkén, akkor az már hozzáadott cukrot jelent.

via GIPHY

Adalékanyagok

Ha az összetevők között szalicil-savat látsz feltüntetve, akkor az arra utal, hogy mesterségesen állították elő. Természetes módon, biológiai fermentálással előállított borok esetén kén-dioxid tartalmú lesz az ital.

via GIPHY

Címkézés

A palackozás dátumának jól láthatóan fel kell lennie tüntetve az üvegen. A dugón és az üvegen található feliratnak meg kell egyeznie.

via GIPHY

Száraz bor

Száraz bort nem lehet szintetikusan előállítani, így ez már garancia lehet arra, hogy jó minőségű bort fogyasztasz. Az édes borok ízét könnyebb utánozni aromákkal, mesterséges adalékanyagokkal.

via GIPHY

Boros palack

Egy ismert márka borosüvegei  hasonló kialakítással jelennek meg. Ha eltérés tapasztalsz akkor az figyelmeztető jel.

via GIPHY

Szódabikarbóna

Végy egy csipet szódabikarbónát és szórd a borhoz. A természetes borok színe el fog színeződni, mert a szőlőkeményítővel reakcióba lép. A szintetikus borok színe változatlan marad.

via GIPHY

Glicerines-próba

A természetes borhoz cseppentett glicerin lesüllyed a folyadék aljára és az ital színe sem változik meg. Tablettás bor esetében viszont sárga, vagy vörös színreakció történik.

via GIPHY

Rázd fel jól

Ha egy minőségi bort felrázol, akkor a buborékok a palack közepén jelennek meg és hamar eltűnnek. Ha a buborékok a széleken tűnnek fel és lassan tűnnek tova, akkor nem a legjobb minőséggel van dolgod.

via GIPHY

Kréta-teszt

Cseppents egy darab krétára a borból. Ha a folt a kiszáradása után világosabb lesz, akkor természetes eredetű a nedű. Ha megváltozik a szín, akkor valamilyen mesterséges színezéket tartalmaz a borocska.

via GIPHY

Köszönjük, Bright Side!

További hasznos ötletet találsz a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból