Nézem Képzőművészet Két amerikai múzeum nyomoz a hamis Gauguin-festmények kapcsán

Két amerikai múzeum nyomoz a hamis Gauguin-festmények kapcsán

Promóció

Két Gauguin-festményről állítják, hogy hamisítványok, ezért teljes körű vizsgálat indul a képek körül.

Korábban is találtak hamis Gauguin-művet

Promóció
- Advertisement -

Két vezető amerikai múzeum jelentette be, hogy nyomozást kezdenek a Gauguin-festményeik kapcsán, mivel felmerült, hogy hamisítványok. A The Invocation (1903) című festmény a washingtoni National Gallery of Art múzeumban található, míg a Women and a White Horse (1903) kép a bostoni Museum of Fine Arts képtárban. Mindkét műalkotást a Marquises-szigetektől kapták, miután a festő elhalálozott. Jelenleg mindkettő művet hitelesnek tekintik. Fabrice Fourmanoir, a francia származású Gauguin-rajongó és -gyűjtő, aki Polinéziában élt éveken keresztül, azt állítja, a festmények hamisak, írja a The Art Newspaper.

The Invocation / Kép: Gauguin

Fourmanoir korábban is leplezett már le hamis alkotásokat, a J. Paul Getty Múzeumban látható Head with Horns szoborról derítette, ki hogy nem eredeti. Januárban a múzeum beismerte, hogy a szobor, amit 4 millió dollárért vásárolt 2002-ben, nem eredeti Gauguin.

Mi történt volna, ha Monet és Gauguin fent lettek volna az Instagramon?

Mi lett volna, ha a legnagyobb festők lehetőséget kaptak volna a közösségi média-használatra? Delhomme az Artists’ Instagrams: The Never Seen Instagrams of Greatest Artists címet viselő képregénykötetében válaszolja meg a kérdést. A kötet az A-listások óvatos paródiája. Láthatjuk Piet Mondriant az Ikea konyha-kollaborációjával, vagy épp Andy Warholt, ahogy a közelgő Mark Zuckerberg-portréit promózza.

Fourmanoir a washingtoni és a bostoni képek kapcsán megkérdőjelezi, hogy valóban a Vincent van Gogh-gal is levelező Gauguin festette-e. Ezt arra alapozza, hogy a marquises-i falut lefestő alkotáson található egy kereszt, és ekkoriban a festő vitában állt a katolikus püspökkel. A The Invocation képet pedig túl vulgárisnak tartja, hiszen véleménye szerint Gauguin sosem festett volna meztelen nőt szeméremszőrzettel. A In Women and a White Horse kép esetében pedig a növényzet árulkodó, hiszen az inkább jellemző Tahitire, mintsem Marquises-ra.

Women and a White Horse / Kép: Gauguin

Mindkét festmény 1908 körül készült, de az már nem egyértelmű, hogy miként került Európába Gauguin halála előtt öt évvel. A Women and a White Horse 1948-ban jutott a Museum of Fine Arts (Szépművészeti Múzeum) birtokába, majd 1976-ban adományozták a National Gallery of Art számára.

A múzeumok vizsgálatot indítanak

Most mindkét múzeum tudományos alapossággal vizsgálja meg a képek eredetiségét.

Biztosak vagyunk a Women and a White Horse minden részletében, de mindig nyitottak vagyunk a tudományos kutatásokra

– nyilatkozta a a Museum of Fine Arts munkatársa.

A galéria szóvivője elmondta, hogy Gauguin késői munkái kihívásokat jelentenek, hiszen akkoriban gyakran betegeskedett és Marquises-ban élt, kevés dokumentum maradt fenn az ottani munkáival kapcsolatban.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3