A hangulattábla segít megvalósítani a kreatív terveidet

A 2000-es években a hangulattábla meghatározó életmódbeli eszközt jelentett. Az elmúlt években nem csak művészek hívták segítségül, hanem mindenki más is. Nézzük, mire jó és hogyan érdemes elkészíteni!

Már a háborút követő években

Néhány hangulatos, amolyan „jó ránézni” kép egymás mellett, és kész is a hangulattábla. Azért fontos tudni, ennél több van mögötte. Anno, a háborút követő években, rengeteg divattervező ezzel a módszerrel kommunikálta elképzeléseit egy nagyobb kreatív csapatnak. A hangulattáblával ötletet, témát vagy valamilyen hangulatot tudunk közvetíteni.

knope idea
Talán Ms. Knope is hangulattáblát használt? / Fotó: Mumsnet Jobs

 

Egy Brooklynban élő művész, Stephanie Echeveste hangulattábla – és látványtábla workshopokat tart cégén (Distill Creative) keresztül. A művész szerint a két fogalmat gyakran keverik. Előbbi az ötletelésben, a kreatív projektek megtervezésében segít. Utóbbi pedig a személyes vagy szakmai célok kitűzésére szolgál.

Nézzük, hogyan vágj neki!

Válassz egy ötletet!

writing 1170146 1920
Mindent érdemes leírni / Fotó: Provoke Online

Az inspirációtól a megvalósulásig hosszú lehet az út. Egy művészeti project elkészítéséhez érdemes leírni az első gondolatokat, ötleteket, mielőtt továbbhaladnál. Erre a célra jól jöhet egy notesz vagy egy külön dokumentum a számítógépeden. Nincsenek szabályok, csak egyszerű ötletelés.

Kutass és szerezz minél több információt!

book stack 1
Minél több, annál jobb / Fotó: TVO

Mindegy, hogy milyen messze vagy a végeredménytől, fontos, hogy minél több információt gyűjts össze a témával kapcsolatban. Echeveste tanácsa, hogy amíg nem tiszta, mit is szeretnél pontosan, azt is írd le, ami adott pillanatban jelentéktelennek tűnik. Ugyanis a későbbiekben még jól jöhet.

Meetlab: ezerarcú kreativitás és játék / ContextUs

Pár hete egy ismerősöm futólag megemlítette, hogy van egy Meetlab nevű hely a Stoczek utcában, ahol fiatalok különböző kreatív projekteken dolgoznak. Kevés információ, mégis felkeltette az érdeklődésemet. Az online keresgélés után hamar úgy döntöttem, személyesen szeretném látni a helyet és megtudni, valójában mi is folyik a 11. kerületi szuterénben.

Szelektálj!

HG7ZQWkeYrUWJmWmNdxoWf 1200 80
Az utolsó fázis / Fotó: Creative Bloq

A hangulattábla nagysága korlátozott. Kénytelen leszel az összegyűjtött anyagodból kiszedni a leglényegesebb információkat. Ez segít kikísérletezni, melyik a legmegfelelőbb végső megoldás. A hangulattábla tulajdonképpen segít az agyadnak alkotni, anélkül, hogy nyomás alatt lenne.

Mindenkinek stresszmentes, kreatív időtöltést kívánunk!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból