Olvasom Hans Sachs-díj – indul a közönségszavazás

Hans Sachs-díj – indul a közönségszavazás

Promóció

Idén ismét megmérettetnek a Müpa elmúlt egy évének előadásairól született kritikák és szerzőik. A háromtagú zsűri – Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő; Fábri Péter, író; Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – már kiválasztotta az általuk legjobbnak ítélt kritikákat, amelyek közül a közönség döntése alapján kerül majd ki a nyertes. A kritikákra 2016. június 1-jétől június 15-ig lehet szavazni a Müpa honlapján.

Promóció

A Müpa 2013-ban, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából indította el kezdeményezését, amellyel zenekritikusok munkáját kívánja elismerni. A Hans Sachs-díjat azóta minden évben olyan kritikus kapja, akinek munkáját a szakmai zsűri előválogatása után a közönség találja a legjobbnak.

A díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt, a 16. században élt és alkotott, több ezernyi dalt hagyva hátra az utókorra.

Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, rávilágítva ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére.

A zsűri – Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő, Fábri Péter, író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – az elmúlt évben született több száz kritikából választotta ki az idei jelölteket azon szempontok alapján, hogy az írás mennyire alapos és informatív mind az előadott műveket, mind az előadókat illetően, illetve a személyes benyomások mellett a zenei szakmai szempontok is érvényesülnek-e benne. Ezek alapján a 2016-os Hans Sachs-díj jelöltjei: Bozó Péter, Kondor Kata, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna, Szitha Tünde és Turi Gábor.

A kritikákra 2016. június 15-ig szavazhat a közönség a Müpa honlapján: ITT

A szavazók között a Müpa két belépőt sorsolki a Fischer Ádám vezényelte Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok című előadására, amelynek időpontja 2016. június 26. 16:00 óra. Az ünnepélyes díjátadásra az előadás első szünetében kerül sor.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3