Magyar festő került a legnagyobb modern művészek közé

2019 szeptemberétől a világ egyik legtekintélyesebb kortárs galériája, a Gagosian képviseli a Magyarországon született, de élete jelentős részét Franciaországban töltő Hantai Simon festőművészt.  

Az amerikai galérialánc októberben Párizsban rendez kiállítást a 2008-ban elhunyt művésznek. A Kálmán Makláry Fine Arts szerdai közleménye szerint a tárlaton látható lesz a budapesti galériától kölcsönzött több jelentős Hantai-festmény is. A Les noirs du blanc, les blancs du noir című kiállítás Hantai Simon 1969 és 1997 közötti fekete-fehér festményeiből és nyomataiból válogat.

hantai simon festőművész
Hantai Simon / Fotó: Ajpek Orsi

Gagosian a legnagyobb modern művészek (pl. Georg Baselitz, Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Jeff Koons, Takashi Murakami, Ed Ruscha és Richard Serra) képviselője, és Párizs mellett olyan városokban vannak kiállítótermei, mint New York, Beverly Hills, San Francisco, London, Genf, Bázel, Róma, Athén és Hongkong.

Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára. Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban.

A budapesti galéria megjegyzi: a Gagosian piaci pozíciója és több évtizedes nemzetközi tekintélye garancia arra, hogy Hantai ázsiója pár éven belül világszerte felértékelődik, pedig a 4.4 millió eurós rekordárával már most is a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik.

Dalítól David Lynch-ig – Mindannyiunkban ott szunnyad a szürrealista

1929-ben Párizsban elszabadult a tudatalatti. Magritte, Breton, Dalí, Miro, Max Ernst – és folytathatnánk a mozgalom leghíresebb alkotóinak névsorát. Hatása mostanra sem szűnt meg, gondoljunk csak David Lynch filmjeire vagy akár fotográfiáira. A választ a Magyar Nemzeti Galéria szürrealizmus kiállításán jártunk.

A Gagosian Le Bourget tárlata 2020. március 14-ig lesz látható, szeptember 26-án pedig a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts galériában is nyílik egy Hantai-kiállítás, ahol műveit Reigl Judittal, a 20. század második fele másik meghatározó magyar származású párizsi absztrakt művészével közösen mutatják be.

Ők a képzőművészet menedzserei, akik még gyerekcipőben járnak itthon

A képzőművészek napjainkban egy teljes csapattal a hátuk mögött igyekeznek érvényesülni a művészeti világban. Kik mozgatják a képzőművészet szálait a kulisszák mögött? Mik a feladataik? És egyáltalán: milyen a galériák helyzete ma? magyar galeristák, magyar galériák, deák erika galéria, godor galéria

Hantai Simon első magyarországi életmű-kiállítása hat évvel a halála után nyílt meg a Ludwig Múzeumban (Párizs ebben is megelőzte Budapestet), több képét pedig jelenleg is meg lehet nézni a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Magyar szürrealizmus című kiállításán.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból