A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese Évszakhoz képest hűvösebb című kötetével Harag Anita lett, jelentette be a zsűri ma az Írók Boltjában, írja a Litera. A 6000 eurós alkotói támogatás mellé egy hónapos stuttgarti és szintén egy hónapos berlini ösztöndíj is jár.

Harag Anita író lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj 2019-es győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Parti Nagy Lajos, a kuratórium tagja méltatta a díjazott Évszakhoz képest hűvösebb című, a Magvető által kiadott novelláskötetét, miután Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Harag Anita Könyve Évszakhoz Képest Hűvösebb Horváth Péter Ösztöndíj 2019
Harag Anita, Az Évszakhoz Képest Hűvösebb Szerzője Kapta 2019-Ben A Horváth Péter Ösztöndíjat / Fotó: Valuska Gábor

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter és Simon Márton részesült. Idén pedig Harag Anita munkásságát ismerték el. Tavaly az író szintén nívós elismerésben, a Petri-díjban részesült.

Horváth Péter Öszöndíj 2019 Nyertes
A Horváth Péter Ösztöndíj 2019-Es Tízes Listája

A győztes mű a tíz legjobb körül került ki: Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar); Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor); Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor);  Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető); Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor); Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ); Moesko Péter: Megyünk haza (Műút); Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető); Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető); Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ).

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet