Olvasom Harag Anita nyerte el a 2019-es Horváth Péter Ösztöndíjat

Harag Anita nyerte el a 2019-es Horváth Péter Ösztöndíjat

Promóció

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese Évszakhoz képest hűvösebb című kötetével Harag Anita lett, jelentette be a zsűri ma az Írók Boltjában, írja a Litera. A 6000 eurós alkotói támogatás mellé egy hónapos stuttgarti és szintén egy hónapos berlini ösztöndíj is jár.

Promóció
- Advertisement -

Harag Anita író lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj 2019-es győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Parti Nagy Lajos, a kuratórium tagja méltatta a díjazott Évszakhoz képest hűvösebb című, a Magvető által kiadott novelláskötetét, miután Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Harag Anita, az Évszakhoz képest hűvösebb szerzője kapta 2019-ben a Horváth Péter Ösztöndíjat / Fotó: Valuska Gábor

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter és Simon Márton részesült. Idén pedig Harag Anita munkásságát ismerték el. Tavaly az író szintén nívós elismerésben, a Petri-díjban részesült.

A Horváth Péter Ösztöndíj 2019-es tízes listája

A győztes mű a tíz legjobb körül került ki: Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar); Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor); Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor);  Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető); Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor); Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ); Moesko Péter: Megyünk haza (Műút); Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető); Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető); Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ).

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3