Így lázadt a királyi etikett ellen Harry herceg és Meghan Markle

Bemutatjuk, hogyan lázadt Harry herceg és Meghan Markle. Úgy tűnik, a királyi család néhány tagja szerint a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket.

A hagyományok már a múlté

Eddig a brit királyi család legnagyobb lázadójának Diana hercegnő számított, és jó oka is volt rá. Szabályszegésnek számítot például a híres „bosszúruhája”, az őszinte interjúi a férjével való kapcsolatáról, vagy amikor HIV-vírussal fertőzött embereket ölelt meg. Ezek a cselekedetek sokkolták a médiát és a királyi család tagjait.

Ezért nem akar Meghan Katalin brit hercegné mellé költözni

A királyi család híreit élénken nyomon követők azt gondolták, Katalin hercegnőék mellé költöznek. Azonban erre a Daily Mailben megjelent információk szerint erre nincs esély. Meghan hallani sem akar erről az eshetőségről! A mostani otthonuk, Nottingham Cottage után nem óhajt ezentúl a királyi kastélyban élni. Harry herceg testvére, Vilmos mellett ugyanis egy 21 szobás lakórészleg állna rendelkezésükre.

Manapság a legnagyobb lázadó Sussex hercege és hercegnője, akik mindezzel azt bizonygatják, hogy a legtöbb szabály és hagyomány már a múlté. Idézzünk fel néhány olyan esetet, amikor Harry herceg és Meghan Markle felrúgták az etikettet, még az idén januári önállósodási törekvésük előtt!

Meghan Markle melltartó nélkül jelenik meg hivatalos eseményen

/ Fotó: Dominic Lipinski / AFP / Getty Images

Mint hercegné, első nyilvános megjelenésén Meghan Markle egy testszínű Goat-ruhát viselt egy hozzáillő, Philip Treacy által tervezett kalappal. Minden a legnagyobb rendben ment addig, mígnem a sajtó és az internetezők ki nem szúrták, hogy nincs rajta melltartó. Az íratlan szabályok szerint a királyi család női tagjai nem jelenhetnek meg hivatalos eseményeken ezen fehérnemű nélkül. De a feminista hercegné nézetei szerint az elegáns stílus összeegyeztethető a személyes kényelmével.

Harry herceg és Meghan Markle felvállalják az érzéseiket a nyilvánosság előtt is

/ Fotó: EAST NEWS / James Whatling / MEGA / EAST NEWS

A nyilvános ölelkezést és csókokat nem nézik jó szemmel a királyi családban, de Sussex-ék szerint semmi rossz nincs ebben. Rendszeresen kézenfogva andalognak és megcsókolják egymást. Harry herceg egy győztes jótékonysági lovaspólómeccs után szenvedélyesen megcsókolta Meghan Markle-t. Ez a gesztus a sportrendezvényeken azért nem ritka, Diana hercegnő is megcsókolta Károly herceget a mérkőzései után.

Meghan Markle maga csukja be a kocsik ajtaját

/ Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Bár nem számít kirívó engedetlenségnek, a királyi család tagjai mégsem szokták maguknak kinyitni vagy maguk után becsukni a kocsik ajtaját. William Hanson protokollszakértő rámutatott, hogy ez nem szabályszegés: „A királyi család és a magasrangú személyek számára a személyzet nyitja ki és csukja be az autók ajtaját. A szokásaiból jól látszik, hogy Markle mennyire tartózkodó még.”

A karibi körútja után Harry herceg Kanadába repült, hogy lássa Meghan Markle-t

Még eljegyzésük előtt meglátogatta őt Torontóban, ahol Markle éppen forgatott. Ez a látogatás ellentétes a királyi család protokolljával, amely szerint a családtagok nem köthetik össze hivatalos útjaikat a magánjellegű programjaikkal. A karibi látogatás után Harry hercegnek először haza kellett volna utaznia Londonba, ahol hivatalos eseményekre várták, de ő inkább elment Markle-höz.

Meghan Markle nem húz harisnyát

/ Fotó: MEGA / Mega Agency / East News, i-Images / Polaris / East News

A harisnya a királyi család asszonyai számára kötelező darabnak számít a nyilvános eseményeken. II. Erzsébet királynő mindig megköveteli a családtagoktól, hogy betartsák ezt az előírást tekintet nélkül az időjárásra. Meghan Markle azonban nem csak ezt a szabályt hagyta figyelmen kívül, de ráadásul nyitott lábbeliben mutatkozott, ami szintén tabunak számít a királyi etikettben.

Harry herceg és Meghan Markle mezítláb a tengerparton

/ Fotó: SOLARPIX.COM / EAST NEWS, SAEED KHAN / AFP / East News

2018-as ausztrál látogatásuk során Sussex hercege és hercegnéje Sydney-ben ellátogattak a híres Bondi beach-re is. Harry herceg és Meghan Markle levették a cipőjüket, és a továbbiakban mezítláb vettek részt a homokos tengerparton rendezett ünnepségen. Ez az etikett kifejezett megsértésének minősül. A tilalom főleg a nőkre érvényes. Kate Middleton, Sussex-ékkel ellentétben betartotta ezt az előírást. Ausztráliai látogatása során 2014-ben Vilmos herceg felesége cipőben mutatkozott a tengerparti homokban – azért jegyezzük meg, harisnya nélkül.

Meghan Markle nem tűzte ki a névtábláját az ascoti derbin

/ Fotó: AFP / EAST NEWS

Az évente megrendezendő ascoti királyi derbin nagyon szigorú öltözködési előírások vannak érvényben. A hölgyeknek a vállukat és a térdüket eltakaró ruhát kell viselniük. Az elegáns kalapok, valamint a márkás kitűzők viselete is előírás. Meghan Markle két éve, 2018-ban nem tűzte ki a ruhájára a névtábláját, hanem inkább a kezében tartotta. Az egyetlen, akinek ezen az eseményen nem szükséges névtáblát hordania, a királynő, II. Erzsébet.

Meghan Markle Harry herceg előtt halad

/ Fotó: i-Images / Polaris / East News, i-Images / Polaris / East News

Azon családtagoknak, akik alacsonyabb rangú családból vagy státuszból származnak, a királyi protokoll szerint hátrébb kell húzódniuk. Meghan Markle mégis számos alkalommal Harry herceg elé került.

Sussex hercege és hercegnője unortodox módon köszöntötte György herceget a születésnapja alkalmából

/ Fotó: kensingtonroyal / Instagram

Harry herceg és Meghan Markle köszöntője sokak számára túl informálisnak tűnhetett. A Kensington Palota hivatalos Instagram-oldalán tett születésnapi bejegyzését kommentelve köszöntötték György herceget, miközben egy külön posztot kellett volna kirakniuk a saját oldalukon. Ráadásul még a jövendő király hivatalos megszólítását sem írták ki: még ebben a nemhivatalos üzenetben is Királyi Fennségnek kellett volna szólítaniuk.

Meghan Markle rendszeresen fekete ruhát visel a közszerepléseken

/ Fotó: James Whatling / MEGA / Mega Agency / East News, Anwar Hussein / SIPA / EAST NEWS

A királyi családban feketét csak gyászszertartásokon illik viselni. Ha valaki elutazik a családból, fekete ruhát is magával kell vinnie, hogy legyen mit viselnie, ha a távolléte során az uralkodó elhalálozna. Ez az íratlan szabály már 1952 óta él, amikor II. Erzsébet éppen Kenyában tartózkodott, amikor édesapja, az akkori uralkodó meghalt. A hercegnő úti ruhatárában nem volt fekete ruha, és addig nem szállt le a repülőről, amíg nem szállítottak oda részére egy gyászruhát.

Meghan Markle gyakran visel feketét a hivatalos eseményeken. 2018-ban a Brit Divat díjkiosztó ünnepségen egyenesen fekete körömlakkot viselt, amely szintén a királyi etikett megsértése, ami kizárólag bézs vagy rózsaszín körömlakkot enged a hölgyek számára.

Köszönjük, Bright Side!

További érdekességek olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból