A lógó fülei után Dobbynak keresztelt nőstény példány január 4-én jött világra, de csak februárban mutatták be a látogatóknak.

A Harry Potter Dobbyjának születése valódi mérföldkő az állatkert történetében

A Harry Potter házimanójáról, Dobbyról nevezték el az év elején a chesteri állatkertben született földimalacot. Az Afrikában őshonos földimalac fogságban egészen ritkán szaporodik, Európában mindössze 66, a világ állatkertjeiben pedig összesen 109 földimalac él – írta közleményben a chesteri állatkert honlapja, amit a BBC szemlézett.

A lógó fülei után Dobbynak keresztelt nőstény példány január 4-én jött világra, de csak februárban mutatták be a látogatóknak. Az állatkert 90 éves történetes során most először született náluk földimalac. Dave White, az állatkert egyik vezető állatgondozója szerint Dobby születése valódi mérföldkő az állatkert történetében.

Egyre csökken a természetes lelőhely számukra

White szerint a földimalac szülők hírhedtek arról, hogy kissé ügyetlenül bánnak az újszülöttjeikkel, ezért a gondozók egy speciális inkubátorban vigyáznak a borjúra, és néhány óránként meleg tejjel etetik.

„A borjú ezután a napot azzal tölti, hogy összebújik a mamával az odújában, és mindketten remekül megvannak együtt” – mondta White. A földimalacok természetes élőhelye a Szaharától délre található. Táplálékukat éjszaka keresik, a hosszú orrukkal és kifinomult szaglásukkal már messziről kiszimatolják a hangyákat és termeszeket. A termeszvárakat az éles karmaikkal tépik fel, majd a ragacsos nyelvükkel falják be a rovarokat.
A mezőgazdaság térnyerése miatt egyre inkább csökken a természetes élőhelyük mérete, ami konfliktusba sodorja őket a helyi farmerekkel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.