Harvey Weinstein hollywoodi filmmogult bűnösnek találták két rendbeli nemi erőszak vádjában, de nem találták bűnösnek szexuális ragadozóként.

Megszólaltak az egykori áldozatok is

Weinstein azt nyilatkozta a bíróságnak, hogy mély bűnbánatot érez, de teljesen összezavarodott az események hatására, írja a Dazed.

Harvey Weinstein Borton
Harvey Weinstein Lába Alól Kicsúszik A Talaj / Fotó: Roy Rochlin

A producer egyik áldozata, Miriam Haley is megszólalt az ítélet kapcsán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amit velem tett, az nem csak a női és emberi mivoltomtól fosztott meg, hanem a bizalmamat is teljesen tönkretette[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Haley, akit 2006-ban kényszerített orális együttlétre a mogul.

Rose Mcgowan Weinstein
Rose Mcgowan Színésznő És Harvey Weinstein Producer / Fotó: Kevin Winter

Jessica Mann is megszólalt az ítélethirdetés után: Nem is tudom, hogy tudnám leírni azt a borzalmat, amikor valaki megerőszakol, akinek hatalma van. Ennek a pszichológiai hatása nagyon mélyreható. Az erőszak nem csak egy pillanatig tart, hanem örökké. Mann 2013-ban vált Weinstein áldozatává.

Hatalmas Metoo győzelem született

Weinstein állítólag bocsánatot kért mindkét nőtől, miután meghallgatta a vallomásukat, de tagadta, hogy beleegyezés nélkül történt volna az aktus.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez az első ítélete, de nem az első bűntette[/perfectpullquote]

– mondta az ítélethirdetéskor a bíró Weinsteinnnek.

Harvey Weinstein vádlói a bíróság előtt tartottak beszédet

A bukott producer a sajtó és a tüntetők előtt vonult be a New York-i bíróságra, ahol a régóta várt tárgyalása kezdődött el január 6-án, írja a Dazeddigital . Ugyanezen a napon a vádlói is összegyűltek, hogy támogatásukat és a szolidaritásukat fejezzék ki egymásnak.

Weinstein bűnösségének megállapítása a Metoo-mozgalom, egyik legnagyobb győzelme, hiszen sikerült lerántaniuk a leplet a rendszerről és mostantól a nők is hallathatják a hangjukat.

Tekintve, hogy a producer jelenleg 67 éves, és nem örvend túl jó egészségi állapotnak, a 23 év börtönbüntetés számára akár tényleges életfogytiglant is jelenthet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet