Harvey Weinstein 23 év börtönbüntetést kapott

Harvey Weinstein hollywoodi filmmogult bűnösnek találták két rendbeli nemi erőszak vádjában, de nem találták bűnösnek szexuális ragadozóként.

Megszólaltak az egykori áldozatok is

Weinstein azt nyilatkozta a bíróságnak, hogy mély bűnbánatot érez, de teljesen összezavarodott az események hatására, írja a Dazed.

harvey weinstein borton
Harvey Weinstein lába alól kicsúszik a talaj / Fotó: Roy Rochlin

A producer egyik áldozata, Miriam Haley is megszólalt az ítélet kapcsán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amit velem tett, az nem csak a női és emberi mivoltomtól fosztott meg, hanem a bizalmamat is teljesen tönkretette[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Haley, akit 2006-ban kényszerített orális együttlétre a mogul.

rose mcgowan weinstein
Rose McGowan színésznő és Harvey Weinstein producer / fotó: KEVIN WINTER

Jessica Mann is megszólalt az ítélethirdetés után: Nem is tudom, hogy tudnám leírni azt a borzalmat, amikor valaki megerőszakol, akinek hatalma van. Ennek a pszichológiai hatása nagyon mélyreható. Az erőszak nem csak egy pillanatig tart, hanem örökké. Mann 2013-ban vált Weinstein áldozatává.

Hatalmas Metoo győzelem született

Weinstein állítólag bocsánatot kért mindkét nőtől, miután meghallgatta a vallomásukat, de tagadta, hogy beleegyezés nélkül történt volna az aktus.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez az első ítélete, de nem az első bűntette[/perfectpullquote]

– mondta az ítélethirdetéskor a bíró Weinsteinnnek.

Harvey Weinstein vádlói a bíróság előtt tartottak beszédet

A bukott producer a sajtó és a tüntetők előtt vonult be a New York-i bíróságra, ahol a régóta várt tárgyalása kezdődött el január 6-án, írja a Dazeddigital . Ugyanezen a napon a vádlói is összegyűltek, hogy támogatásukat és a szolidaritásukat fejezzék ki egymásnak.

Weinstein bűnösségének megállapítása a Metoo-mozgalom, egyik legnagyobb győzelme, hiszen sikerült lerántaniuk a leplet a rendszerről és mostantól a nők is hallathatják a hangjukat.

Tekintve, hogy a producer jelenleg 67 éves, és nem örvend túl jó egészségi állapotnak, a 23 év börtönbüntetés számára akár tényleges életfogytiglant is jelenthet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból