Harvey Weinsteint a New York-i perben 23 év börtönbüntetésre ítélték idén március elején. Azonban még mindig folynak ellene bírósági eljárások.

Angliában is szexuális bűncselekményekkel vádolják

Nincs könnyű dolga annak, aki követni akarja Harvey Weinstein bírósági ügyeit. Annak ellenére, hogy március elején 23 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a filmmogulra még mindig perek sokasága vár Amerikában és azon kívül is. Május 6-án, akkor derült fény arra, hogy az Egyesült Királyságban egy eddig nem ismert eljárás is folyik ellene szexuális bántalmazás ügyében, amikor a fellebbviteli bíróság döntése megjelent.

Harvey Weinstein Uj Per Anglia
Harvey Weinstein / Fotó: Seth Wenig/Ap/Shutterstock

Bár sok részlet nem derült ki, annyi tudható, hogy egy ismeretlen nő vádolta meg Weinsteint zaklatással és bántalmazással. Az eset még 2017 decemberében történt, és a feljelentő a producer cégének, a Weinstein Co.-nak korábbi elnökét és számos igazgatósági tagját bűnpártolással vádolja.

Kate Beckinsale szerint nem érdekelte Weinsteint a 9/11-es terrortámadás

Harvey Weinsteintől 2017-től kezdve egészen máig hangos a média az általa elkövetett szexuális zaklatások folytán. A #MeToo mozgalom valósággal széncincálta a férfit a történésekért. Pár napja azonban 23 évre ítélték el, ezzel pedig végleg eldőlni látszik a filmmogul sorsa. Azonban tévedünk, ha azt gondoljuk, ezzel lecsendesednek a dolgok Weinstein körül.

Negar Yazdani, a sértett jogi képviselője a Variety-nek elmondta, hogy a mostani bírósági döntés nagy mérföldkőnek számít abban, hogy a szexuális visszaélésekkel gyanúsítottakkal céges környezetben együtt dolgozó vezetők, akik tudtak vagy tudniuk kellett arról, hogy az alkalmazottaikkal szemben szexuálisan visszaélést követnek el, az angol bíróságon felelősségre vonhatóak.

Számos vizsgálat még folyamatban van ellene

Az Egyesült Királyságban tizenegy esetben jelentették fel Weinsteint szexuális bűncselekmények vádjával. A london környéki rendőrség megerősítette, hogy a Kaguyak-ügyként elhíresült nyomozás sem zárult még le. Egy másik, hat nő esetét összefogó polgári per is folyamatban van még.

Harvey Weinstein bűnös, és akár élete végéig börtönbe kerülhet

Az esküdtek egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt találták bűnösnek. A “szexuális ragadozóként elkövetett bűncselekmény” (predatory sexual assault) tényállása, amihez magyarul inkább a visszaesőként elkövetett erőszak áll a legközelebb, az esküdtek szerint nem valósult meg, bár a tárgyalás során hatan tanúskodtak ellene.

Weinstein ellen öt vádpontban zajlik egy további per Los Angeles-ben, amelyek között megtalálható a szexuális erőszak és visszaélés. A filmmogul jelenleg börtönbüntetését tölti  egy buffalói fegyházban, ahol a legszigorúbb biztonsági intézkedések ellenére a hírek szerint elkapta a Covid-19-et és már átesett a fertőzésen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet