Harvey Weinstein bűnös, és akár élete végéig börtönbe kerülhet

Bűnösnek találta Harvey Weinstein bukott filmmogult a New York-i bíróság, a korábbi producerre börtönbüntetés vár.

Nem szexuális ragadozó az esküdtek szerint

Az esküdtek egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt találták bűnösnek. A “szexuális ragadozóként elkövetett bűncselekmény” (predatory sexual assault) tényállása, amihez magyarul inkább a visszaesőként elkövetett erőszak áll a legközelebb, az esküdtek szerint nem valósult meg, bár a tárgyalás során hatan tanúskodtak ellene.

A Miramax stúdió alapítóját több mint 80 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, ugyan többükkel 2019 decemberében megegyezett, de ezzel csak a polgári peres eljárás szűnt meg, a büntetőpert nem sikerült kivédeni.

harvey weinstein bortonben
Harvey Weinstein filmproducer / Fotó: Getty Images

A filmmogult egy #metoo-ellenes, buldog becenevű nő védi, aki eddig csak egy hasonló ügyet veszített el.

A rengeteg vád ellenére büntetőjogi eljárás csak két áldozat miatt indult. A New York-i perben Weinsteint egy rendbeli nemi erőszak (2013-as eset, egy akkor még karrierje elején álló színésznő, Jessica Mann vádja) és egy rendbeli orális szexre való kényszerítés (ennek Mimi Haleyi 2006-ban esett áldozatául) mellett három további vádpontot emeltek ellene. Ez az esküdteknek is nagy fejtörést okozott, az esküdtek vitájának négy napja leginkább azzal telt el, hogy értelmezni próbálták, egészen pontosan mivel is vádolják az egykori filmmogult.

A nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinsten producerről az áldozatok mesélnek

A film előzetese most jelent meg, eszerint Harvey Weinstein áldozatai közül megszólal benne Rosanna Arquette, Hope Exiner d’Amore, Paz de la Huerta, Zelda Perkins, Erika Rosenbaum, Caitlin Dulany, Louise Godbold és Nannette Klatt is. Szerepel a filmben Ronan Farrow is, azoknak az újságíróknak az egyike, akik végül megírták Weinstein sztoriját, ami egyrészt a producer bukásához és letartóztatásához, másrészt a MeToo-mozgalom létrejöttéhez vezetett.

A védelmét Donna Rotunno, Illinois állam egykori ügyésze látta el, akit “buldog” becenévvel illettek azok, akiket már védőügyvédként felmentetett különböző szexuális jellegű vádak alól. Rotunno nyíltan szembe megy minden ma divatos vagy trendi hullámmal, nem hisz a #metoo mozgalomban, és évek óta nyíltan vallja, hogy a nők felelősek a választásaikért és tetteikért, azaz ha valaki olyan helyzetbe hozza magát, amiben számára kényelmetlen dolgok történhetnek és abból nem igyekszik kiszállni minden erejével, akkor magára vessen. A Weinstein elleni vádakról azt mondta, mindegyik valótlan. Álláspontja szerint, aki Hollywoodban akar karriert magának, és a testét bocsátja áruba, annak viselnie kell a következményeket. Ez volt egyébként 42-ből a második per, amit elvesztett.

Az esküdtek nem hittek egyik színésznőnek sem?

New York állam törvényei szerint Weinstein akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna, ha visszaesőként rábizonyítják a nemi erőszakot. Ehhez Annabella Sciorra és Rosie Perez színésznők vallomásai jelentették volna az alapot, mely ügyeket magukban nem lehetett tárgyalni, hiszen túl régen történtek. Az ítélet, elemezte a történteket a The New York Times, azt jelenti, hogy az esküdtek nem hittek egyik színésznőnek sem. A maximális büntetés, amit így kaphat, 29 év.

Jennifer Aniston: A The Morning Show könyörtelenül őszinte témákat vet fel a #metoo mozgalom kapcsán

A Variety interjút készített Jennifer Anistonnal a novemberben érkező sorozata, a The Morning Show apropóján. Természetesen a Jóbarátok is szóba került, már csak azért is, mert a The Morning Show az első tévésorozat, amit Aniston elvállalt, mióta a nagy klasszikus 2004-ben véget ért. morning show sorozat

Weinstein faarccal hallgatta végig a döntés felolvasását, de ügyvédjének azt mondta, ártatlan és nem hiszi el, hogy ez Amerikában megtörténhet. A bíró megköszönte az esküdtek szolgálatát, majd elrendelte az egykori producer őrizetbe vételét. Weinstein az ítélethirdetésig a bírósági fogdában marad. A Weinstein-per a #metoo mozgalom eddigi legfontosabb momentuma, az ítélet példaértékű lehet, különösen a Los Angelesben kezdődő büntetőperét tekintve, ahol két nő vádolja nemi erőszak elkövetésével.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból