A fő indok Harvey Weinstein ügyvédje szerint az egyik esküdt részrehajlása, ami miatt érvénytelen az ítélet.

Ki lehet hozni Harvey Weinsteint a börtönből?

Harvey Weinstein filmproducer, a #MeToo ügy szexuális ragadozó főszereplője bár már tavaly február óta börtönben van, de olykor-olykor hallat még magáról a hírekben. 

Nem sokkal 23 évnyi börtönbüntetése megkezdése után az első hullámban koronavírusos lett, majd sorra érkeztek a vádak áprilisban, májusban és októberben további nemi erőszakról, amelyeket állítólag a filmmogul követett el.

Harvey Weinstein Itelet Megtamadas
Harvey Weinstein / Fotó: John Nacion/Star Max/Ipx

Most pedig ügyvédje több mint egy év után megtámadta az ítéletet azzal érvelve, hogy a bíró számos hibát követett el a per során, amelyek számukra kedvezőtlen módon befolyásolták az eredményt, írja a Variety

Weinstein ügyvédje, Barry Kamins a 11-es számú esküdtre szállt rá több irányból is. Az állítja, hogy a nő nem pártatlan, mert korábban írt egy regényt, amelyben szerepel egy idősebb férfi, aki szexuális ragadozóként viselkedik. Kamins azzal érvel továbbá, hogy a bíró kizárt egy olyan tanút, aki Weinsteinnek segíthetett volna. Három olyan nőt viszont engedett tanúskodni, akik a per tárgyát nem képező szexuális zaklatás vádjával vallottak a producer ellen.

Kapcsolódó cikk

A 69 esztendős Weinsteint tavaly februárban ítélték el két vádpontban: harmadfokú erőszakban és elsőfokú szexuális indíttatású támadásban találták bűnösnek. Az esküdtek felmentették két további szexuális ragadozókat megillető súlyosabb vád alól, miszerint a ’90-es évek elején a nagyhatalmú producer megerőszakolta Annabella Sciorra színésznőt.

Weinstein ügyvédje eddig is mindent megtett, hogy megakassza a pert

A producert jelen állás szerint legkorábban 2039 novemberében helyezhetik feltételesen szabadlábra. Weinstein ügyvédje már tavaly április elején jelezte fellebbezési szándékát, de egy évig tartott, amíg elkészítette és benyújtotta a teljes anyagot. Tavaly októberben megpróbálta védencét óvadék ellenében szabad lábra helyeztetni, de a kérelmét elutasították. 

Kamins szerint már a 11-es számú esküdt kiválasztása sem volt egészen korrekt, de véleménye szerint az esküdt „megrögzöttsége” a beleegyezési problémákkal kapcsolatosan felveti azt a kérdést, hogy mindenképpen el akarta ítéltetni Weinsteint.

A 11-es számú esküdt jelenléte az ítélethozatalban nem csupán akadályozta az eljárást, hanem gyakorlatilag el is lehetetlenítette

– írta az ügyvéd. 

A bíró megtagadta a védelem perújrafelvételi kérelmét és még számos egyéb beadványukat a hat héten át tartó per során. Weinstein jelenleg a Los Angeles-i kiadatására vár, hogy ott további tizenegy vádponttal szembesítsék, amely akár 140 évnyi börtönbüntetéssel is járhat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet