A hagyomány szerint idén is január 2-án startolt a híres kolumbiai Blacks and Whites (Feketék és Fehérek) karnevál. A térség legnagyobb ünnepe most is hat napon át tart.

A modern értelemben vett karnevál hagyománya 1912-re, Vízkereszt napjára nyúlik vissza Kolumbiában. Mára a hat nap mindegyike külön tematikával rendelkezik.

4716 E1546605166546
Idén Is Elstartolt A Híres Kolumbiai Blacks And Whites Karnevál / Fotó: Getty Images

Az elsőn a Kegyelmes Szűz előtt teszik tiszteletüket, a második napon pedig a gyermekek parádéja következik. Ez után a Castañeda család jelképes érkezése vezeti fel a Fekete és a Fehér napot.

Míg Fekete nap az afrikai rabszolgák felszabadítását ünnepli, a Fehér nap az általánosabban vett parádé és felvonulás napja.

Az emberek ekkor liszttel és festékekkel mázolják magukat fehérre vagy díszes jelmezekben, felvonulási autókban, zenélve, táncolva vonulnak az utcákon. A fesztivál utolsó napja már csendesebb, ekkor az ételeké a főszerep. 

Velence maszk mögött: Mihályi Barbara fotóiról – – ContextUs

Ha az egyik barátunk örömmel újságolná, hogy nemrég érkezett haza Velencéből, a karneválról, mi jutna az eszünkbe? Pompa, mulatság, gondola, történelem, perverzió, tradíció, gazdagság, felvonulás, tömeg, netalántán kultúra? Valószínűleg mindenkinek más, attól függően, hogy nyitott-e ilyesmire, van-e saját tapasztalata. De éppen az is befolyásolhatja válaszunkat, hogy az elmúlt napokban milyen olaszországi képeket láttunk az ismerősünk …

Bár a korábbi években a karnevál időpontja mindig változott, 2000 óta minden évben január 2.-án kezdődik. 2009-ben pedig az UNESCO világörökség részévé nyilvánította Blacks and Whites parádét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.