A nap fotója: Így parádéznak a kolumbiaiak a hatnapos karnevál keretében

A hagyomány szerint idén is január 2-án startolt a híres kolumbiai Blacks and Whites (Feketék és Fehérek) karnevál. A térség legnagyobb ünnepe most is hat napon át tart.

A modern értelemben vett karnevál hagyománya 1912-re, Vízkereszt napjára nyúlik vissza Kolumbiában. Mára a hat nap mindegyike külön tematikával rendelkezik.

4716 e1546605166546
Idén is elstartolt a híres kolumbiai Blacks and Whites karnevál / Fotó: Getty Images

Az elsőn a Kegyelmes Szűz előtt teszik tiszteletüket, a második napon pedig a gyermekek parádéja következik. Ez után a Castañeda család jelképes érkezése vezeti fel a Fekete és a Fehér napot.

Míg Fekete nap az afrikai rabszolgák felszabadítását ünnepli, a Fehér nap az általánosabban vett parádé és felvonulás napja.

Az emberek ekkor liszttel és festékekkel mázolják magukat fehérre vagy díszes jelmezekben, felvonulási autókban, zenélve, táncolva vonulnak az utcákon. A fesztivál utolsó napja már csendesebb, ekkor az ételeké a főszerep. 

Velence maszk mögött: Mihályi Barbara fotóiról – – ContextUs

Ha az egyik barátunk örömmel újságolná, hogy nemrég érkezett haza Velencéből, a karneválról, mi jutna az eszünkbe? Pompa, mulatság, gondola, történelem, perverzió, tradíció, gazdagság, felvonulás, tömeg, netalántán kultúra? Valószínűleg mindenkinek más, attól függően, hogy nyitott-e ilyesmire, van-e saját tapasztalata. De éppen az is befolyásolhatja válaszunkat, hogy az elmúlt napokban milyen olaszországi képeket láttunk az ismerősünk …

Bár a korábbi években a karnevál időpontja mindig változott, 2000 óta minden évben január 2.-án kezdődik. 2009-ben pedig az UNESCO világörökség részévé nyilvánította Blacks and Whites parádét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból