A háttérzene jelentősen rontja a kreatív gondolkodást

Sokan úgy vélik, munka vagy tanulás közben nem árt, esetleg még segíthet is a zene. Monoton tevékenység során lehet, hogy így van, de amikor a kreatív oldalunkat kell elővenni, más a helyzet. Egy új kutatás ugyanis érdekes eredményre mutatott rá.

Amikor sokat kell egy helyben ülnünk, hajlamosak vagyunk bekapcsolni egy kis zenét. Ezzel egészen addig nincs is gond, amíg reflexből csináljuk a feladatunkat. Ugyanis egy új kutatás rávilágított arra a tényre, hogy a háttérzaj, így a háttérzene is árt a verbális kreatív feladatok elvégzésének. Ha jobban belegondolunk, az eredmény teljesen logikus.

Fotó1 1
Jó dolog zenét hallgatni, de nem munka közben / Fotó: USC News

Három egyetem, az Lancaster, a svédországi Gävle-i Egyetem és a Lancashire-i Egyetem pszichológusai összeálltak annak érdekében, hogy megtudják, milyen hatásai vannak a háttérzenének. Összesen 30 résztvevőt kérdeztek ki, 19 és 30 év között. Mindannyian három szót kaptak, és egyetlen szóra kellett gondolniuk, ami összeköti mind a hármat. Mindezt négyféle különböző környezetben vizsgálták meg: egy csendes szobában, egy olyanban, ahol idegen nyelvű zene szólt, egy másikban, amelyben csak hangszeres zenét játszottak, valamint amelyben olyan dallam szólt, amelynek a szövege felismerhető volt.

Mit jelent a kreativitás? Ha új értelmezést hozunk létre?

Az ókorban múzsákhoz kötötték a szót. Akkoriban az egyes istennők jelentették a kreatív területeket, a költészetet, a drámát vagy a komédiát. Napjainkban a múzsa többnyire élő személyt jelöl, aki segíti a művész kreatív munkáját. Persze, ez a koncepció nem teljesen helytálló, ha megvizsgáljuk, a nagy alkotók hogyan készítették mesterműveiket.

A kutatók felfedezték, hogy a zenehallgatás negatívan befolyásolta a válaszadók teljesítményét. Az eredményt az Applied Cognitive Psychology folyóiratban jelentették meg. A tanulmányban arra következtettek, hogy a verbális munkamemória zavara miatt következhetett be a rosszabb eredmény. Ezzel ellentétben, amikor a résztvevőket a könyvtárban hasonló zajok környezetében vizsgálták, szignifikánsabban jobb eredményt értek el a feladatokban. Tehát, amikor egy kreatív projekten dolgozunk, nem árt észben tartani a fenti információkat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból