Nézem Walkman Háy Come Beck Debrecenben is – Háy János és...

Háy Come Beck Debrecenben is – Háy János és Beck Zoli estje

Mi történik, amikor egy zenész és egy író, az egyik budapesti metróvonal alagútjában megrendezett fotózáson véletlenül találkozik? Háy János és Beck Zoli, a 30Y frontemberének ezen különleges megismerkedése egy olyan barátságot, majd közös előadásokat szült, mely talán mérföldkő a szépirodalom és a popkultúra határbontásában.

- Advertisement -

Háy János alkotásai 1982 óta gazdagítják a kortárs magyar irodalmat. Versei, novellái, színházi darabjai egyedi hangulatában benne van a művész sokszínűsége. Romantikus, humoros, kritikus hangon is megszólalt már. Egyéni felolvasóestjeinek és darabjainak is nagy sikere van. Az irodalmár most azzal a hazai underground zenésszel lép színpadra, aki megkapta már az Év Szövegírója-díját, egyetemi oktató, de elsősorban a 30Y zenekar alapítója. Beck Zoli lázadó, érzelmes, szókimondó dalainak és Háy szövegeinek házasításával létrejött a „Háy come Beck”.

Háy Come Beck

Nagyon jó érzés látni, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Másodpercekre kétségbe esem, aztán mégis sikerül bejutni, és még helyet kapunk. Telt ház van.

Az estét Háy János egyik – általa „Istenes versnek” nevezett – szövege nyitja, majd erre egy szál gitárral kísérve, dallal reflektál Beck. Versek, novellák – Háy történetei arról, hogy a barátjának a barátja hogyan csajozott a Balatonon, amikor még nagyon fiatalok voltak. Csak rock and roll kell, és a lelkek összeérnek. És valóban. Jön Beck, és megmutatja, hogy a zenét elég a szívnek érteni. Megszólal a Szívemhez szorítom a testem, majd az Egypár című dal, és

nincs olyan szerelmes pár a teremben, akik, nem egymás kezét szorongatják.

Háy felolvas, Beck énekel. A két teljesen különböző karakter, nem csak előadásában, személyiségében is kiegészíti egymást. A felolvasott novellák, az előadott dalok, és főképp az egymás iránti tiszteletük és megbecsülésük testet ölt a közös produkcióban. Amikor csak egy egyikük előadását hallgatjuk, másikuk kicsit a nézők közé kerül, majd a közös dalok éneklése közben egy új formáció áll a színpadon. Egyéni alkotásaik találkozásakor, amikor egy Háy-szöveg Beck-akkordokat kap, valami teljesen új és izgalmas dolog születik. Nem 30Y-nóta, és nem Háy János-vers. Ez már a Háy come Beck. Nem egy író és egy popzenész egymásutánisága, hanem az író és a popzenész eggyé válása a művészetben.

Háy Come Beck

Az este második felében helyet kap a humor, előkerül Háy modern kori Hamlet értelmezése. Az első felvonás után a nézőknek is lehetősége nyílik arra, hogy megformázzák a XXI. századi Hamlet, esetleg Gertrud szerepét. Az önkéntes színészek alakítását ők és mi is egyaránt élvezzük. A kétórás előadás úgy ér véget, hogy közben egyszer sem nézek az órámra. Kicsit megáll az idő. Legalább ötször tapsoljuk vissza a művészpárost, és ők mindannyiszor közös dallal búcsúznak. A Háy-Beck kettős a várakozásomon felül nyűgözött le, de ez így van rendjén két nívós irodalmártól, nem igaz?

/ Fotók: Sándor Attila

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Ezeket a filmeket lesz érdemes megnézni 2020-ban

Wes Anderson legújabb alkotását Timothée Chalamet főszereplésével vagy az indiai származású sztár által megformált David Copperfieldet várjátok jobban?

Megveheted Megan Thee Stallion legmenőbb ruháit egy alkalmazással

Népszerű videóklipekben viselt ruhadarabjait árusítja Megan Thee Stallion.

Juice WRLD’s halálát oxikodon- és kodeintúladagolás okozta

A héten tették közzé a fiatal rapper tavaly decemberi halála után a boncolási jegyzőkönyvet.

Schobert Norbi elnézést kért: “Nehéz együtt élni a sztársággal”

Az elmúlt hat napban egész Magyarország közbeszéde Schobert Norbi és a videóban mondott szavai körül forogtak.

Puzsér Róbert: “Schobert mindig is ugyanez a kártékony sarlatán volt”

A fitneszguru mellett az egész celeb világ kapott hideget a kritikustól.

ez is érdekeltéged
<3