Mi történik, amikor egy zenész és egy író, az egyik budapesti metróvonal alagútjában megrendezett fotózáson véletlenül találkozik? Háy János és Beck Zoli, a 30Y frontemberének ezen különleges megismerkedése egy olyan barátságot, majd közös előadásokat szült, mely talán mérföldkő a szépirodalom és a popkultúra határbontásában.

Háy János alkotásai 1982 óta gazdagítják a kortárs magyar irodalmat. Versei, novellái, színházi darabjai egyedi hangulatában benne van a művész sokszínűsége. Romantikus, humoros, kritikus hangon is megszólalt már. Egyéni felolvasóestjeinek és darabjainak is nagy sikere van. Az irodalmár most azzal a hazai underground zenésszel lép színpadra, aki megkapta már az Év Szövegírója-díját, egyetemi oktató, de elsősorban a 30Y zenekar alapítója. Beck Zoli lázadó, érzelmes, szókimondó dalainak és Háy szövegeinek házasításával létrejött a „Háy come Beck”.

Háy Come Beck

Nagyon jó érzés látni, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Másodpercekre kétségbe esem, aztán mégis sikerül bejutni, és még helyet kapunk. Telt ház van.

Az estét Háy János egyik – általa „Istenes versnek” nevezett – szövege nyitja, majd erre egy szál gitárral kísérve, dallal reflektál Beck. Versek, novellák – Háy történetei arról, hogy a barátjának a barátja hogyan csajozott a Balatonon, amikor még nagyon fiatalok voltak. Csak rock and roll kell, és a lelkek összeérnek. És valóban. Jön Beck, és megmutatja, hogy a zenét elég a szívnek érteni. Megszólal a Szívemhez szorítom a testem, majd az Egypár című dal, és

nincs olyan szerelmes pár a teremben, akik, nem egymás kezét szorongatják.

Háy felolvas, Beck énekel. A két teljesen különböző karakter, nem csak előadásában, személyiségében is kiegészíti egymást. A felolvasott novellák, az előadott dalok, és főképp az egymás iránti tiszteletük és megbecsülésük testet ölt a közös produkcióban. Amikor csak egy egyikük előadását hallgatjuk, másikuk kicsit a nézők közé kerül, majd a közös dalok éneklése közben egy új formáció áll a színpadon. Egyéni alkotásaik találkozásakor, amikor egy Háy-szöveg Beck-akkordokat kap, valami teljesen új és izgalmas dolog születik. Nem 30Y-nóta, és nem Háy János-vers. Ez már a Háy come Beck. Nem egy író és egy popzenész egymásutánisága, hanem az író és a popzenész eggyé válása a művészetben.

Háy Come Beck

Az este második felében helyet kap a humor, előkerül Háy modern kori Hamlet értelmezése. Az első felvonás után a nézőknek is lehetősége nyílik arra, hogy megformázzák a XXI. századi Hamlet, esetleg Gertrud szerepét. Az önkéntes színészek alakítását ők és mi is egyaránt élvezzük. A kétórás előadás úgy ér véget, hogy közben egyszer sem nézek az órámra. Kicsit megáll az idő. Legalább ötször tapsoljuk vissza a művészpárost, és ők mindannyiszor közös dallal búcsúznak. A Háy-Beck kettős a várakozásomon felül nyűgözött le, de ez így van rendjén két nívós irodalmártól, nem igaz?

/ Fotók: Sándor Attila

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.