Ők heten kapják az idei Hazám-díjakat József Attila előtt tisztelegve

Az idei Hazám-díj kiválasztottjai Beer Miklós váci megyés püspök, Csikai Miklós agrárközgazdász, Eötvös Péter zeneszerző, Gombár Csaba szociológus, Mészáros Márta filmrendező, Ráday Mihály rendező, városvédő, valamint Tolnai Ottó költő, író.

A XXI. Század Társaság elismerését november 10-én, szombaton adják át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében.

Idén tizennyolcadik alkalommal nyújtják át a díjakat. A XXI. Század Társaság 2001-ben megalapított elismerése József Attila Hazám című verséről kapta a nevét.

A díjjal a szervezet kuratóriuma olyan személyiségeket tüntet ki, akik értékőrző és értékteremtő életművükkel mutatnak példát.

A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor akadémikus. A kuratórium további tagjai: Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Romsics Ignác történész, Tompa Andrea író, színikritikus, Varga Gyula közgazdász, valamint a a XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor.

Egyesülten tüntetnek a könyvárusok az Amazon ellen

Antikváriusok százai sztrájkolnak az Amazon döntése miatt, miszerint kivonul számos országból. A könyvárusok úgy gondolják, a visszavonulás helyi vállalkozásokat tehet tönkre. Az AbeBooks Magyarország, Csehország, Dél-Korea és Oroszország eladóival közölte indoklás nélkül, hogy a cég november 30-ától nem támogatja bizonyos országok antikvárusait. Van egy fotográfus, aki meg is rendelte ezeket a vackokat, és le is fotózta őket.

Az elismerést az elmúlt években olyan neves személyiségek vehették át, mint Bródy János zenész, Jordán Tamás színész, Snétberger Ferenc zenész, Maurer Dóra grafikus vagy Csányi Vilmos etológus.

Fény derül József Attila titkaira Kosztolányi fiának visszaemlékezéseiből

A szombati díjátadón Galkó Balázs színművész, Balázs János zongoraművész fognak közreműködni, köszöntőt mond Baranyi Ferenc és Varga Gyula.

IMG 4407
Így néz ki ma József Attila sírja / Fotó: Mervai Márk

Az esemény előtt egy szál virággal tisztelegnek József Attila sírjánál, a Fiumei úti temetőben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból