Briliáns barátnőm címmel az HBO adaptálta tévésorozatra a világhírű Elena Ferrante négykötetes történetét a Nápolyi Regényeket amely két nő barátságának érzelmi komplexitását dolgozza fel.

A nők túlélése a patriarchális világban

A nők világszerte küzdenek azért, hogy egyenlő jogaik legyenek. Svájcban feminista közlekedési táblákat követelnek, de Palesztinában egészen mást jelent feministának lenni. Az HBO sorozata bepillantást enged két fiatal nő életébe, akik egymásnak nyújtanak támaszt a férfiak uralta világban.

Elena Ferrante Briliáns barátnőm című regénye a lányok közötti barátságot taglalja, kislány koruktól kezdve. Elmondható, hogy a nők életében a legfontosabb kapcsolatok más nőkkel való barátságok, írja a The Guardian. Ezek a kapcsolatok gyakran összetettek, érzelmekkel átitatottak.

My Brilliant Friend
Gaia Girace És Margherita Mazzucco / Fotó: Hbo

A sorozat két főszereplője az Elenát játszó Margherita Mazzucco és a Lilát alakító Gaia Girace. A nyelv, amelyen a két nő beszél a titkok nyelve. A sorozat egyik kulcsfontosságú jelenetében Lila véres kézzel nyit ajtót barátnőjének, hiszen éppen elvetélt. Ennek ellenére mosolyog, hiszen nem akart gyereket attól a férfitól, aki az esküvőjén megerőszakolta őt. Később láthatjuk, ahogy Lila egy sertésfeldolgozó üzemben dolgozik, ahol disznóvértől mocskos a padló, és ez a vizuális kapcsolat sem csupán véletlen.

Elena és Lila kapcsolata gyakorlatilag menekülés a férfiak uralta társadalomból, miközben egymás számára nyújtanak menedéket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt sem akarja, hogy önálló gondolataim legyenek[/perfectpullquote]

– jellemzi férjét Lila. A főszereplők egy olyan, a férfiak által uralt világban élnek, amelyben a nőket gyakorlatilag tulajdonként kezelik, és ők ez ellen a világ ellen harcolnak. A lázadás egyik formáját pedig a nyelv kínálja.

Az írónő a Briliáns barátnőm sorozat verziójának készítésében is közreműködött

Ferrante nem csak a regény adaptálásában, hanem a rendezésben és a színészi alakítások formálásában is szorosan közreműködött, így az írónő szellemisége áthatja az egész sorozatot. A Briliáns barátnőm nem az első széria, amely a nők közötti barátságról szól, de kétségtelenül forradalmi jelentőségű. Általában azt láthatjuk, ahogy a nők egyedül élik meg a fájdalmaikat. Kevés mű ábrázolja azt, amikor két nő együtt éli át az érzelmeket és a gyötrődéseket. A szókincs pedig intimitást kölcsönöz a kapcsolatnak Molly Fischer szerint.

A felnőttek hazug élete regényből Netflix-sorozat készül

A streamingszolgáltató a Fandango olasz produkciós céggel társult a regény adaptálására. Az Olaszországban tavaly novemberben megjelent könyv megfilmesítésének jogát a Netflix szerezte meg. A kötetet azóta számos nyelvre lefordították, de a koronavírus-járvány miatt ezek kiadása szeptemberre tolódott el. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelenő magyar fordítás is akkor várható.

A nézők számára a Briliáns barátnőm megmutatja az igazságot a nők egymáshoz fűződő kapcsolatáról, ritkán látott ábrázolásmóddal: a véres kéz, a nyelv, mint a rejtett ellenállás eszköze, a függőség, a rivalizálás, a gyengédség és a félelem. Arról nem is beszélve, hogy felfedi a titkot, hogyan is próbálnak meg a nők túlélni egy patriarchális világban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk