Így találná fel Heisenberg a kvantummechanikát, ha jazzben énekelnénk meg

1927-ben Werner Heisenberg úgy alkotott meg egy új tudományágat, hogy valójában az emberi tudás határait vizsgálta. A fizikus határozatlansági relációját és kvantummechanika alapjait Lori Henriques énekelte meg művészeket és tudósokat népszerűsítő gyereklemezéhez.

A német elméleti fizikus 1932-ben kapott Nobel-díjat a kvantummechanika megalkotásáért, amely legalább akkora hatással volt a modern fizikára, mint Einstein relativitáselmélete. Heisenberg határozatlansági relációja konyhanyelven azt mondja ki, hogy minél inkább tudjuk egy adott részecske pozícióját, annál kevésbé tudjuk mérni és fordítva. Az elmélet egy két évvel azelőtti publikáció következetes eredménye volt, és a fizika azon területét alapozta meg, amely a legtöbb művész képzeletét máig igencsak megmozgatja: a kvantummechanikáét.

heisenberg 1
/ Fotó: Brain Pickings

Heisenberg hagyatéka a legszokatlanabb módon kel életre a jazz zongorista, dalszövegíró, gyerekzeneszerző Lori Henriques Heisenberg’s Aha! című számában. A dal a How Great This Day Can Be nevű albumon található, amelyen többek közt Jane Goodallról is énekel Henriques.

Heisenberg’s Aha! by Lori Henriques

“Lori Henriques’s lyrically adept ‘Heisenberg’s Aha!,’ in which she somehow manages to explain the uncertainty principle in the style of Kurt Weill. (And it’s catchy-our seven-year-old pressed ‘repeat’ several times after the first play!)” ~ Myles McDonnell Lori’s new album on iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/how-great-can-this-day-be/id934421190 Or a real CD you can hold in your hands: lorihenriques.com.

Henriques széles körben dolgozza fel és köti össze tudomány és filozófia témáit, a matematikától a nyelvészeten át az olyan pszichológiai témákig, mint a kreativitás kérdése vagy a bizonytalanság elfogadása. 

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból