1927-ben Werner Heisenberg úgy alkotott meg egy új tudományágat, hogy valójában az emberi tudás határait vizsgálta. A fizikus határozatlansági relációját és kvantummechanika alapjait Lori Henriques énekelte meg művészeket és tudósokat népszerűsítő gyereklemezéhez.

A német elméleti fizikus 1932-ben kapott Nobel-díjat a kvantummechanika megalkotásáért, amely legalább akkora hatással volt a modern fizikára, mint Einstein relativitáselmélete. Heisenberg határozatlansági relációja konyhanyelven azt mondja ki, hogy minél inkább tudjuk egy adott részecske pozícióját, annál kevésbé tudjuk mérni és fordítva. Az elmélet egy két évvel azelőtti publikáció következetes eredménye volt, és a fizika azon területét alapozta meg, amely a legtöbb művész képzeletét máig igencsak megmozgatja: a kvantummechanikáét.

Heisenberg 1
/ Fotó: Brain Pickings

Heisenberg hagyatéka a legszokatlanabb módon kel életre a jazz zongorista, dalszövegíró, gyerekzeneszerző Lori Henriques Heisenberg’s Aha! című számában. A dal a How Great This Day Can Be nevű albumon található, amelyen többek közt Jane Goodallról is énekel Henriques.

Heisenberg’s Aha! by Lori Henriques

“Lori Henriques’s lyrically adept ‘Heisenberg’s Aha!,’ in which she somehow manages to explain the uncertainty principle in the style of Kurt Weill. (And it’s catchy-our seven-year-old pressed ‘repeat’ several times after the first play!)” ~ Myles McDonnell Lori’s new album on iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/how-great-can-this-day-be/id934421190 Or a real CD you can hold in your hands: lorihenriques.com.

Henriques széles körben dolgozza fel és köti össze tudomány és filozófia témáit, a matematikától a nyelvészeten át az olyan pszichológiai témákig, mint a kreativitás kérdése vagy a bizonytalanság elfogadása. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.