Kiszabadították az Irakban elrabolt német kurátort, Hella Mewis-t

Heiko Maas német külügyminiszter igazi megkönnyebbülésnek nevezte Hella Mewis kiszabadulását. A német kurátor a fiatal iraki művészek népszerűsítésére törekszik. 

Fegyveresek tuszkolták egy autóba

Napokkal ezelőtt rabolták el Hella Mewis német kurátort Bagdad belvárosában. A beszámolók szerint a biciklivel éppen a munkahelyéről elinduló nőt fegyveres férfiak tuszkolták be egy kocsiba. 

hella mewis
Kiszabadult az elrabolt Hella Mewis / Fotó: Getty Images

A The Art Newspaper szerint múlt héten, péntek reggel engedték szabadon a hétfőn elrabolt Mewis-t. Heiko Mass német külügyminiszter köszönetet mondott az iraki kormánynak és a biztonsági erőknek, amiért “átfogó támogatást nyújtottak számukra és döntő mértékben hozzájárultak ehhez a pozitív végkifejlethez”. Mass szerint igazi megkönnyebbülés a német kurátor szabadsága. 

Ködös részletek

Heiko Mass szerint az iraki hatóságok átadták Hella Mewis-t a nagykövetségnek, ahol biztonságban lehet. A német kurátor egészsége rendben van. Az elrablás pontos indítékairól és kiszabadításának részleteiről azonban nincs információ. 

Az évszázad műkincs rablása történt a Drezdai Múzeumban

A szász uralkodók palotájának világhírű kincstárában keletkezett kár nagysága egyelőre nem ismert – közölte a Twitteren a szászországi tartományi rendőrség, hozzátéve, hogy mozgósították a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) helyszínelő szakértőit.

Mewis 2012 óta él Bagdadban. Többek között részt vett a Tarkib független művészcsoport megalakításában, dolgozott a Goethe Intézetnél és kapcsolatban állt a Bait Tarkib kulturális komplexummal is, amely célja a feltörekvő iraki alkotók támogatása. A weboldalon kitűzött célok között szerepel: „Biztonságos menedéket biztosítanak a bagdadi fiatalok és nők számára, hogy kiállítások, nyilvános előadások, tréningek és workshopok révén kifejezhessék elképzeléseiket”. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból