Követem Közélet Heller Ágnes filozófus Emmanuel Macronnál járt, hogy megállítsák a...

Heller Ágnes filozófus Emmanuel Macronnál járt, hogy megállítsák a populizmust, ami Európát fenyegeti

Promóció

Heller Ágnes magyar filozófust is meghívta Emmanuel Macron francia elnök Bernard Henri-Lévy filozófus kezdeményezésére. Számos értelmiségi írta alá a nemzeti popolizmus felemelkedése ellen tiltakozó Európai Hazafiak Kiáltványát.

Promóció
- Advertisement -

Bernard Henri-Lévy francia filozófus kezdeményezésére Heller Ágnes is részt vett a találkozón Emmanuel Macron elnök mellett. Céljuk, hogy megállítsák a nemzeti popolizmus terjedését, felemelkedését, írja a Le Monde.

Heller Ágnes és Emmanuel Macron / Fotó: Ludovic Marin

A tizenkét gondolkodó közt volt Bernard Henri-Lévy, az olasz Claudio Magri, az amerikai Anna Applebaum és Heller Ágnes is. Továbbá meghívást kapott a dán Jens Christian Grondahl, a bosnyák Abdulah Sidran, a lengyel Adam Zagajewski, a spanyol Fernando Savater, a holland Rob Riemen, az angol Simon Schama, a német Peter Schneider és az izraeli David Grossman.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

“Tűz van az Európai Házban” – olvasható az év elején közzétett manifesztumban.

Amikor a popolizmus ordít, szükség van Európára vagy annak megreformálására. Szükséges, ugyanakkor mindenhol fenyegeti a szuverenitást, újra csatlakozik a politikai önkényhez, vagy beleegyezik abba, hogy mindenhol uralkodjanak megtorlással, gyülöletkeltéssel

– teszik hozzá.

A magyar filozófus az Élysée palotába sietve / Fotó: Ludovic Marin

A Le Monde megjegyzi, Milan Kundera és a Prix Goncourt-díj (francia irodalmi díj az év “legjobb és legképzeletbelibb prózai művének” – a szerk.) győztese, Leila Slimani is tagja az aláíróknak. Hozzáteszi a lap, alapvetően harminc aláírót kért fel Emmanuel Macron, ám csak tizenketten vettek részt a ez ebéden. Az eseményt zárt ajtók mögött tartották.

Az ELTE esztétika tanszéke tiltakozik Kovács Zoltán kormányszóvívő embertelen közleménye ellen

Mint ismeretes, Kovács Zoltán, a kormány szóvívője, így a magyar kormány álláspontjainak képviselője egy Twitterbejegyzésben reflektált Heller Ágnes, az MTA rendes tagjának egyik interjújára. A filozófus zsarnoknak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Erre válaszként a szokásos módon Kovács Zoltán Twitteren üzent Heller Ágnesnek, aki szerint a nemzetközileg is elismert gondolkodó “csak egy öreg, bigot kommunista”.

A HVG-nek adott interjújában Heller azt mondta, “Macront az érdekelte, hogy mi az értelmiség véleménye a mai helyzetről, nem is csak Európáról.” Hozzátette, a “tipikus” témákat is górcső alá vették, mint Orbán Viktor és az illiberális demokrácia. Azonban “leginkább az volt a téma, hogy Európát veszély fenyegeti, és ebből mi a kiút, hogyan lehet egy európai identitást létrehozni.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3