Heller Ágnes filozófus Emmanuel Macronnál járt, hogy megállítsák a populizmust, ami Európát fenyegeti

Heller Ágnes magyar filozófust is meghívta Emmanuel Macron francia elnök Bernard Henri-Lévy filozófus kezdeményezésére. Számos értelmiségi írta alá a nemzeti popolizmus felemelkedése ellen tiltakozó Európai Hazafiak Kiáltványát.

Bernard Henri-Lévy francia filozófus kezdeményezésére Heller Ágnes is részt vett a találkozón Emmanuel Macron elnök mellett. Céljuk, hogy megállítsák a nemzeti popolizmus terjedését, felemelkedését, írja a Le Monde.

heller ágnes emmanuel macron popolizmus
Heller Ágnes és Emmanuel Macron / Fotó: Ludovic Marin

A tizenkét gondolkodó közt volt Bernard Henri-Lévy, az olasz Claudio Magri, az amerikai Anna Applebaum és Heller Ágnes is. Továbbá meghívást kapott a dán Jens Christian Grondahl, a bosnyák Abdulah Sidran, a lengyel Adam Zagajewski, a spanyol Fernando Savater, a holland Rob Riemen, az angol Simon Schama, a német Peter Schneider és az izraeli David Grossman.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

“Tűz van az Európai Házban” – olvasható az év elején közzétett manifesztumban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor a popolizmus ordít, szükség van Európára vagy annak megreformálására. Szükséges, ugyanakkor mindenhol fenyegeti a szuverenitást, újra csatlakozik a politikai önkényhez, vagy beleegyezik abba, hogy mindenhol uralkodjanak megtorlással, gyülöletkeltéssel[/perfectpullquote]

– teszik hozzá.

heller ágnes emmanuel macron
A magyar filozófus az Élysée palotába sietve / Fotó: Ludovic Marin

A Le Monde megjegyzi, Milan Kundera és a Prix Goncourt-díj (francia irodalmi díj az év “legjobb és legképzeletbelibb prózai művének” – a szerk.) győztese, Leila Slimani is tagja az aláíróknak. Hozzáteszi a lap, alapvetően harminc aláírót kért fel Emmanuel Macron, ám csak tizenketten vettek részt a ez ebéden. Az eseményt zárt ajtók mögött tartották.

Az ELTE esztétika tanszéke tiltakozik Kovács Zoltán kormányszóvívő embertelen közleménye ellen

Mint ismeretes, Kovács Zoltán, a kormány szóvívője, így a magyar kormány álláspontjainak képviselője egy Twitterbejegyzésben reflektált Heller Ágnes, az MTA rendes tagjának egyik interjújára. A filozófus zsarnoknak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Erre válaszként a szokásos módon Kovács Zoltán Twitteren üzent Heller Ágnesnek, aki szerint a nemzetközileg is elismert gondolkodó “csak egy öreg, bigot kommunista”.

A HVG-nek adott interjújában Heller azt mondta, “Macront az érdekelte, hogy mi az értelmiség véleménye a mai helyzetről, nem is csak Európáról.” Hozzátette, a “tipikus” témákat is górcső alá vették, mint Orbán Viktor és az illiberális demokrácia. Azonban “leginkább az volt a téma, hogy Európát veszély fenyegeti, és ebből mi a kiút, hogyan lehet egy európai identitást létrehozni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból