Még a halála előtt döntött a német Friedrich Nietzsche Alapítvány a díj Heller Ágnes filozófusnak nek ítéléséről.

Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Németországban Heller Ágnes filozófus életműve előtt – közölte szerdán a naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány.

Heller Ágnes Emmanuel Macron
A Magyar Filozófus Az Élysée Palotába Sietve / Fotó: Ludovic Marin

Közleményük szerint a díj odaítéléséről határozó testület még június elején, Heller halála előtt hat héttel döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést. Kiemelték, hogy Heller Ágnes volt az egyik legnagyobb hatású kortárs gondolkodó.

A 15 ezer euróval (4,9 millió forint) járó Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjat 2015-ben alapították, a Szász-Anhalt tartományi kormány 1996 és 2012 között kiosztott Friedrich Nietzsche-díját váltották fel vele.

Ez az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés, amelyet kizárólag esszéisztikus-filozófiai munkákért adományoznak.

A rendőrség megerősítette, hogy Heller Ágnes a Balatonba fulladt

Mint nemrég sajnálattal hírt adtunk róla: elhunyt Heller Ágnes filozófus péntek kora este, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia is megerősített. Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes filozófus. A úgy tudja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton.

A díj odaítéléséről Naumburg és a svájci Bázel önkormányzata, a svájci Elisabeth Jenny Alapítvány, a Friedrich Nietzsche Alapítvány és a szintén naumburgi központú Nietzsche Társaság képviselőiből álló zsűri dönt. Minden második évben adják ki, eddig Martin Walser világhírű német író és Wolfram Groddeck svájci irodalomtudós kapta meg.

„Háromszor kellett újrakezdenie életét”- Elbúcsúztatták Heller Ágnest

Végső búcsút vettek Heller Ágnes filozófustól családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői hétfőn a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben. A Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja július 19-én hunyt el 90 éves korában. heller ágnes halálának oka, heller ágnes temetése

A naumburgi alapítvány és társaság Friedrich Nietzsche 19. századi német filozófus életművével foglalkozik, működtet a többi között egy dokumentációs központot, amelynek gyűjtőköre a Nietzsche-recepció.

Tevékenységük központja azért Naumburg, mert a filozófus ebben a szász-anhalti kisvárosban töltötte élete nagy részét, gyermek- és fiatalkorát, és utolsó éveit.

Heller július 19-én, kilencvenéves korában hunyt el. A Széchenyi-díjas filozófust, akadémikust július 29-én helyezték végső nyugalomra a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet