A neves aukciósház, a Sotheby’s egy Matisse-kép értékesítése kapcsán összegyűjtött jópár érdekességet az 1900-as évek elejének kimagasló művészéről, Henri Matisse-ról. Ezekből kiválasztottuk a tíz legérdekesebbet.

Bíróság helyett műterem

Matisse Henri
Henri Matisse 1930-Ban / Fotó: Baltimore Museum Of Art Archives

Henri Matisse eredetileg nem művésznek készült, hanem jogot tanult Párizsban, jogvégzettként még egy ügyvédi irodában is dolgozott. Ám húsz éves korában egy vakbélműtét után a vártnál hosszabb időre ágyba kényszerült. A kórházi lábadozás végtelennek tűnő napjaiban édesanyjától kapta unaloműzés céljából az első festőkészletet, és ezzel meg is pecsételődött a további sorsa.

Henri Matisse Tetők
Henri Matisse: Henri Matisse: Les Toits De Collioure

Akadémiai képzés nélkül

Matisse William-Adolphe Bouguereau-val járt az Académie Julianra, de az első sikertelen év után ott is hagyta, és a szimbolista Gustave Moreau-nál kezdett gyakornokoskodni. A mester támogatta Matisse kísérletezőkedvét.

Matisse Repose On The Banquette
Repose On The Banquette (1929) Fotó: Succession H. Matisse

Box Picassóval

Egy összejövetelen találkozik a nála 11 évvel fiatalabb Pablo Picassóval, akiben egy személyben életre szóló barátot és riválist is talál. Matisse viccesen boxmeccsként jellemezte a kapcsolatukat.

Picasso And Matisse
Pablo Picasso És Henri Matisse Önarcképei

Fővad

Matisse a 20. század első avantgard művészi mozgalmának, a fauvizmus vezéralakja volt. Az 1905-1910 között kiteljesedő irányzat gyökeresen új értelmet adott a színeknek: kifejező és rendszerezőelemként tekintett rájuk, és elszakította a „szó szerinti” értelmezéstől.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha zölddel festek, az nem a füvet jelenti; ha kékkel, az pedig nem az eget[/perfectpullquote]

– magyarázta Matisse.

Matisse meets Picasso documentary (2002)

Compiling a half-century of unparalleled artistic dialogue, this program documents the complicated relationship between two indomitable personae: Henri Matis…

A van Gogh-hatás

Első festményei meglepően konzervatívak voltak, de hatalmas fordulatot vett, amikor egy ausztrál barátja megismertette vele Vincent van Gogh munkásságát 1897-ben.

Henri Matisse at work

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Művészhotel

Matisse 1906-tól 1917-ig a párizsi Biron szállóban lakott, ami egy 18. századi ház volt, amelyben apartmanokat alakítottak ki. Itt élt Jean Cocteau, Isadora Duncan és Auguste Rodin is. Ma ebben az épületben található a híres Rodin Múzeum.

Hotel Biron Rodin Múzeum
A Volt Hotel Biron, Most Rodin Múzeum Párizsban / Fotó: Jean De Calan

Bejött

Matisse egyik legjelentősebb korai pártfogója egy orosz textilmágnás volt, Szergej Ivanovics Scsukin volt, az ő gyűjteményét ma a Hermitázsban és a Puskin Múzeumban őrzik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A közönség nem érti, de a jövő magáé[/perfectpullquote]

– írta 1910-ben a festőnek az előre látó mecénás.

Matisse Large Reclining Nude
Large Reclining Nude (1935) / Fotó: Succession H. Matisse/Artists Rights Society (Ars), New
York

Utolsó fillérjén

Matisse annyira oda volt Paul Cézanne Három fürdőző című festményéért, hogy a teljesen elszegényedett művész az utolsó fillérjéből vásárolta meg a képet a műkereskedő Ambroise Vollard-tól.

Matisse Három Fürdőző
Pedig Ő Is Megfestette: Henri Matisse: Három Fürdőző (1907)

Ecset helyett olló

Életének utolsó éveiben Matisse tolószékbe és ágyba kényszerült. A festés egyre nehézkesebbé vált számára, így egy új technikát kezdett alkalmazni: papírból vágta ki a formákat és felragasztotta őket, ezt nevezte ollóval festésnek.

https://twitter.com/UnderAquarius/status/1075311965839470592

Hősnő

Marguerite Matisse, a művész egy korai kapcsolatából származó lánya a francia ellenállás egyik vezére lett a második világháború alatt. 1944-ben a Gestapo elfogta, és felrakták egy német koncentrációs tábor felé tartó vonatra. Ám csodával határos módon a Szövetségesek bombázásai a vonatot feltartóztatták, és a nőnek sikerült megszöknie.

Marguerite Matisse
Marguerite Matisse Arcképe (1907)

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.