Nézem Képzőművészet Tíz érdekes tény a legvadabb avantgardról, Henri Matisse-ról

Tíz érdekes tény a legvadabb avantgardról, Henri Matisse-ról

Promóció

A neves aukciósház, a Sotheby’s egy Matisse-kép értékesítése kapcsán összegyűjtött jópár érdekességet az 1900-as évek elejének kimagasló művészéről, Henri Matisse-ról. Ezekből kiválasztottuk a tíz legérdekesebbet.

Bíróság helyett műterem

Promóció

Henri Matisse 1930-ban / Fotó: Baltimore Museum of Art Archives

Henri Matisse eredetileg nem művésznek készült, hanem jogot tanult Párizsban, jogvégzettként még egy ügyvédi irodában is dolgozott. Ám húsz éves korában egy vakbélműtét után a vártnál hosszabb időre ágyba kényszerült. A kórházi lábadozás végtelennek tűnő napjaiban édesanyjától kapta unaloműzés céljából az első festőkészletet, és ezzel meg is pecsételődött a további sorsa.

Henri Matisse: Henri Matisse: Les toits de Collioure

Akadémiai képzés nélkül

Matisse William-Adolphe Bouguereau-val járt az Académie Julianra, de az első sikertelen év után ott is hagyta, és a szimbolista Gustave Moreau-nál kezdett gyakornokoskodni. A mester támogatta Matisse kísérletezőkedvét.

Repose on the banquette (1929) Fotó: Succession H. Matisse

Box Picassóval

Egy összejövetelen találkozik a nála 11 évvel fiatalabb Pablo Picassóval, akiben egy személyben életre szóló barátot és riválist is talál. Matisse viccesen boxmeccsként jellemezte a kapcsolatukat.

Pablo Picasso és Henri Matisse önarcképei

Fővad

Matisse a 20. század első avantgard művészi mozgalmának, a fauvizmus vezéralakja volt. Az 1905-1910 között kiteljesedő irányzat gyökeresen új értelmet adott a színeknek: kifejező és rendszerezőelemként tekintett rájuk, és elszakította a „szó szerinti” értelmezéstől.

Ha zölddel festek, az nem a füvet jelenti; ha kékkel, az pedig nem az eget

– magyarázta Matisse.

Matisse meets Picasso documentary (2002)

Compiling a half-century of unparalleled artistic dialogue, this program documents the complicated relationship between two indomitable personae: Henri Matisse, the serene, self-indulgent father figure, and Pablo Picasso, the eternal adolescent and fiery primitive. Check out these great books on Amazon!

A van Gogh-hatás

Első festményei meglepően konzervatívak voltak, de hatalmas fordulatot vett, amikor egy ausztrál barátja megismertette vele Vincent van Gogh munkásságát 1897-ben.

Henri Matisse at work

Uploaded by vozni on 2017-08-20.

Művészhotel

Matisse 1906-tól 1917-ig a párizsi Biron szállóban lakott, ami egy 18. századi ház volt, amelyben apartmanokat alakítottak ki. Itt élt Jean Cocteau, Isadora Duncan és Auguste Rodin is. Ma ebben az épületben található a híres Rodin Múzeum.

A volt Hotel Biron, most Rodin Múzeum Párizsban / Fotó: Jean de Calan

Bejött

Matisse egyik legjelentősebb korai pártfogója egy orosz textilmágnás volt, Szergej Ivanovics Scsukin volt, az ő gyűjteményét ma a Hermitázsban és a Puskin Múzeumban őrzik.

A közönség nem érti, de a jövő magáé

– írta 1910-ben a festőnek az előre látó mecénás.

Large Reclining Nude (1935) / Fotó: Succession H. Matisse/Artists Rights Society (ARS), New
York

Utolsó fillérjén

Matisse annyira oda volt Paul Cézanne Három fürdőző című festményéért, hogy a teljesen elszegényedett művész az utolsó fillérjéből vásárolta meg a képet a műkereskedő Ambroise Vollard-tól.

Pedig ő is megfestette: Henri Matisse: Három fürdőző (1907)

Ecset helyett olló

Életének utolsó éveiben Matisse tolószékbe és ágyba kényszerült. A festés egyre nehézkesebbé vált számára, így egy új technikát kezdett alkalmazni: papírból vágta ki a formákat és felragasztotta őket, ezt nevezte ollóval festésnek.

Under The Aquarius Constellation on Twitter

📷Henri Matisse in his studio in Cannes, 1930 “You see as I am obliged to remain often in bed because of the state of my health, I have made a little garden all around me where I can walk… There are leaves, fruits, a bird.” ― Henri Matisse #henrimatisse #painter

Hősnő

Marguerite Matisse, a művész egy korai kapcsolatából származó lánya a francia ellenállás egyik vezére lett a második világháború alatt. 1944-ben a Gestapo elfogta, és felrakták egy német koncentrációs tábor felé tartó vonatra. Ám csodával határos módon a Szövetségesek bombázásai a vonatot feltartóztatták, és a nőnek sikerült megszöknie.

Marguerite Matisse arcképe (1907)

ForrásSotheby's
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3