Tíz érdekes tény a legvadabb avantgardról, Henri Matisse-ról

A neves aukciósház, a Sotheby’s egy Matisse-kép értékesítése kapcsán összegyűjtött jópár érdekességet az 1900-as évek elejének kimagasló művészéről, Henri Matisse-ról. Ezekből kiválasztottuk a tíz legérdekesebbet.

Bíróság helyett műterem

Matisse henri
Henri Matisse 1930-ban / Fotó: Baltimore Museum of Art Archives

Henri Matisse eredetileg nem művésznek készült, hanem jogot tanult Párizsban, jogvégzettként még egy ügyvédi irodában is dolgozott. Ám húsz éves korában egy vakbélműtét után a vártnál hosszabb időre ágyba kényszerült. A kórházi lábadozás végtelennek tűnő napjaiban édesanyjától kapta unaloműzés céljából az első festőkészletet, és ezzel meg is pecsételődött a további sorsa.

henri matisse tetők
Henri Matisse: Henri Matisse: Les toits de Collioure

Akadémiai képzés nélkül

Matisse William-Adolphe Bouguereau-val járt az Académie Julianra, de az első sikertelen év után ott is hagyta, és a szimbolista Gustave Moreau-nál kezdett gyakornokoskodni. A mester támogatta Matisse kísérletezőkedvét.

matisse repose on the banquette
Repose on the banquette (1929) Fotó: Succession H. Matisse

Box Picassóval

Egy összejövetelen találkozik a nála 11 évvel fiatalabb Pablo Picassóval, akiben egy személyben életre szóló barátot és riválist is talál. Matisse viccesen boxmeccsként jellemezte a kapcsolatukat.

Picasso and Matisse
Pablo Picasso és Henri Matisse önarcképei

Fővad

Matisse a 20. század első avantgard művészi mozgalmának, a fauvizmus vezéralakja volt. Az 1905-1910 között kiteljesedő irányzat gyökeresen új értelmet adott a színeknek: kifejező és rendszerezőelemként tekintett rájuk, és elszakította a „szó szerinti” értelmezéstől.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha zölddel festek, az nem a füvet jelenti; ha kékkel, az pedig nem az eget[/perfectpullquote]

– magyarázta Matisse.

Matisse meets Picasso documentary (2002)

Compiling a half-century of unparalleled artistic dialogue, this program documents the complicated relationship between two indomitable personae: Henri Matis…

A van Gogh-hatás

Első festményei meglepően konzervatívak voltak, de hatalmas fordulatot vett, amikor egy ausztrál barátja megismertette vele Vincent van Gogh munkásságát 1897-ben.

Henri Matisse at work

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Művészhotel

Matisse 1906-tól 1917-ig a párizsi Biron szállóban lakott, ami egy 18. századi ház volt, amelyben apartmanokat alakítottak ki. Itt élt Jean Cocteau, Isadora Duncan és Auguste Rodin is. Ma ebben az épületben található a híres Rodin Múzeum.

hotel biron rodin múzeum
A volt Hotel Biron, most Rodin Múzeum Párizsban / Fotó: Jean de Calan

Bejött

Matisse egyik legjelentősebb korai pártfogója egy orosz textilmágnás volt, Szergej Ivanovics Scsukin volt, az ő gyűjteményét ma a Hermitázsban és a Puskin Múzeumban őrzik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A közönség nem érti, de a jövő magáé[/perfectpullquote]

– írta 1910-ben a festőnek az előre látó mecénás.

matisse large reclining nude
Large Reclining Nude (1935) / Fotó: Succession H. Matisse/Artists Rights Society (ARS), New
York

Utolsó fillérjén

Matisse annyira oda volt Paul Cézanne Három fürdőző című festményéért, hogy a teljesen elszegényedett művész az utolsó fillérjéből vásárolta meg a képet a műkereskedő Ambroise Vollard-tól.

matisse három fürdőző
Pedig ő is megfestette: Henri Matisse: Három fürdőző (1907)

Ecset helyett olló

Életének utolsó éveiben Matisse tolószékbe és ágyba kényszerült. A festés egyre nehézkesebbé vált számára, így egy új technikát kezdett alkalmazni: papírból vágta ki a formákat és felragasztotta őket, ezt nevezte ollóval festésnek.

https://twitter.com/UnderAquarius/status/1075311965839470592

Hősnő

Marguerite Matisse, a művész egy korai kapcsolatából származó lánya a francia ellenállás egyik vezére lett a második világháború alatt. 1944-ben a Gestapo elfogta, és felrakták egy német koncentrációs tábor felé tartó vonatra. Ám csodával határos módon a Szövetségesek bombázásai a vonatot feltartóztatták, és a nőnek sikerült megszöknie.

marguerite matisse
Marguerite Matisse arcképe (1907)

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból