A modern mester ritkán látott műveivel azt kívánják bemutatni, Henri Matisse hogyan alkalmazta a szöveget és a képet életművében – írja a The Art Newspaper.

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született.

Henri Matisse Robert Capa Foto
A Műteremben 1949-Ben / Fotó: Robert Capa

Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét. A szervezők által kiadott sajtóközlemény szerint

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a szöveg és kép közötti szoros kapcsolatot kívánja középpontjába állítani Matisse művészetén keresztül.[/perfectpullquote]

Számos mű a Musée National d’Art Moderne-ből érkezik majd a Pompidou-ba, többek között a Tête blanche et rose, amely a festő kubista újításait tükrözi.

Tíz érdekes tény a legvadabb avantgardról, Henri Matisse-ról

Henri Matisse eredetileg nem művésznek készült, hanem jogot tanult Párizsban, jogvégzettként még egy ügyvédi irodában is dolgozott. Ám húsz éves korában egy vakbélműtét után a vártnál hosszabb időre ágyba kényszerült. A kórházi lábadozás végtelennek tűnő napjaiban édesanyjától kapta unaloműzés céljából az első festőkészletet, és ezzel meg is pecsételődött a további sorsa.

A két franciaországi Matisse-múzeumból, Cateau-Cambrésis-ből és Nizzából is különleges alkotásokat várnak Párizsba. A Grenoble-i Múzeum is több képet kölcsönöz az időszaki kiállításra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A művész családja és a magántulajdonosok lehetővé tették, hogy bemutathassuk a főműveket is, amelyeket a közönség nem láthatott az 1970-es nagy retrospektív kiállítás óta Franciaországban[/perfectpullquote]

– írja a közlemény.

A szöveg mint kifejező elem végigkíséri az egész tárlatot. Matisse 1947-ben elkészítette a Jazz című kötetet, amely papírból kivágott formákból készült kollázsokat, filozófiai eszmefuttatásokat és szépírással készült szövegeket tartalmaz.

A kurátorok szerint az irodalmi nézőpont új irányt vett a ’30-as évektől, amikor Matisse Mallarmé Költemények című illusztrált kötetén kezdett dolgozni. Olyan meghatározó festmények tulajdoníthatók ennek a korszaknak, mint a nizzai Matisse Múzeumban található La Verdure (1935-1943).

Szintén idén év elejére várható a Matisse utazásairól szóló dokumentumfilm bemutatója. A Chasing Light, the Voyages of Matisse (A fény nyomában – Matisse utazásai) című, izgalmasnak ígérkező projekt létrejöttét a Pompidou Központ mellett a Nocturnes Productions felügyelte.

Henri Matisse A Király Bánatos
Henri Matisse: A Király Bánatos / Fotó: Henrimatisse.org

A film azt mutatja be, hogyan hatottak a korzikai, algériai, marokkói és polinéziai utak a művész látásmódjára. A hatvanéves korában, 1930-ban tett tahiti utazás különösen erőteljes hatást gyakorolt Matisse-ra. Ez az út inspirálta a színes papírból kivágott formákból összeállított képeit. A tahiti tapa, a fakéregből készült, geometrikus mintákkal díszített ruhák és a tifaifai, a színes, növényi mintás ágytakarók ihlették Matisse időskori technikáját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy érzem, a tahiti utam újraélesztette a képzeletemet[/perfectpullquote]

– mondta maga Matisse.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.