A színház világnapján jelentették be, hogy Hernádi Judit Psota Irén-díjas

Kedd délelőtt, a színházi világnapon vehette át Hernádi Judit a Psota Irén-díjat a Rózsavölgyi Szalonban. A díjat 2016-ban alapította Almási Éva, a nemzet színésze.

Az elismerést Psota Irén tiszteletére annak a színpadi sokszínűségét és tehetségét bizonyító színésznőnek ítélik oda, akinek kiemelkedő képessége Psota örökségéhez méltónak bizonyult. Hernádi Judit színésznőt az Átrium terjesztette fel a díjra, és a kuratórium az Átrium javaslata alapján ítélte oda a díjat.

A kuratórium tagjai: Almási Éva, Törőcsik Mari, dr. Hazai Kinga, Ungvári Tamás, dr. Lantos Endre, dr. Langer János.

Részlet az Átrium felterjesztéséből:

„A díjat olyan művésznőnek adományozza az Alapítvány, akinek színpadi sokszínűsége és tehetsége méltónak bizonyul a kiemelkedő Psota Irén szellemiséghez, örökséghez” – áll felhívásukban. Psota Irén összetéveszthetetlen, egyéni stílusával, komikus és drámai szerepekben nyújtott egyaránt kiemelkedő alakításával marad emlékezetes, aki mind egyéni előadóművészként egy pódiumon, mind társulati csapattagként a színházban teljes értékű, maradandó élményt adott közönségének. A felhívással összhangban olyan színésznőt ajánlunk e díjra, aki mindezen kritériumoknak megfelel. Bár nem áll mögötte a szó szakszerű értelmében vett társulat – sőt, az ország egyik első szabadúszó színészeinek egyike –, valódi csapatjátékos, aki hihetetlen alázattal, érdeklődőn és nyitottan játszik a többiekkel a színpadon, nem önmagát, hanem mindenkor az előadást szolgálva. Elképesztő erővel és energiával keresi és teremti meg a valódi helyzetet, nem elégedve meg a felidézéssel, hanem minden alkalommal a tartalomnak rendeli alá magát. Minden feladatot komolyan vesz, nem tesz hamisan különbséget a szórakoztatás és a „magas művészet” között, mert tudja, hogy mindkettőt ugyanolyan intenzitással lehet csak képviselni, és a valódi színészben ez a két dolog átjárható, sőt, egymás nélkül nem létező fogalom. A nagyközönség leginkább komikus alakításairól, esetleg énekesnőként, dívaként ismeri, pedig életpályáján több jelentős drámai szerep is megtalálta. Igaz, színészi értékéhez képest nagyon kevés. Mi most éppen egy ilyen kapcsán javasoljuk őt erre az elismerésre. Színházunkban októberben mutattuk be Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi adaptációját, Alföldi Róbert rendezésében, amelyben Hernádi Judit a főszerepet, Emmi Kurowskit alakítja. Hernádi Fassbinder hétköznapi hőseként nem egyszerűen helytáll a szerepben, hanem bámulatos erővel, de a legegyszerűbb, legtisztább színészi eszköztárral, érvényes és súlyos jelenléttel, megdöbbentő hitelességgel teremti meg az esendő kisember vágyakozását a normális életre, az érzelmekre, a szerelemre. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból