Kedd délelőtt, a színházi világnapon vehette át Hernádi Judit a Psota Irén-díjat a Rózsavölgyi Szalonban. A díjat 2016-ban alapította Almási Éva, a nemzet színésze.

Az elismerést Psota Irén tiszteletére annak a színpadi sokszínűségét és tehetségét bizonyító színésznőnek ítélik oda, akinek kiemelkedő képessége Psota örökségéhez méltónak bizonyult. Hernádi Judit színésznőt az Átrium terjesztette fel a díjra, és a kuratórium az Átrium javaslata alapján ítélte oda a díjat.

A kuratórium tagjai: Almási Éva, Törőcsik Mari, dr. Hazai Kinga, Ungvári Tamás, dr. Lantos Endre, dr. Langer János.

Részlet az Átrium felterjesztéséből:

„A díjat olyan művésznőnek adományozza az Alapítvány, akinek színpadi sokszínűsége és tehetsége méltónak bizonyul a kiemelkedő Psota Irén szellemiséghez, örökséghez” – áll felhívásukban. Psota Irén összetéveszthetetlen, egyéni stílusával, komikus és drámai szerepekben nyújtott egyaránt kiemelkedő alakításával marad emlékezetes, aki mind egyéni előadóművészként egy pódiumon, mind társulati csapattagként a színházban teljes értékű, maradandó élményt adott közönségének. A felhívással összhangban olyan színésznőt ajánlunk e díjra, aki mindezen kritériumoknak megfelel. Bár nem áll mögötte a szó szakszerű értelmében vett társulat – sőt, az ország egyik első szabadúszó színészeinek egyike –, valódi csapatjátékos, aki hihetetlen alázattal, érdeklődőn és nyitottan játszik a többiekkel a színpadon, nem önmagát, hanem mindenkor az előadást szolgálva. Elképesztő erővel és energiával keresi és teremti meg a valódi helyzetet, nem elégedve meg a felidézéssel, hanem minden alkalommal a tartalomnak rendeli alá magát. Minden feladatot komolyan vesz, nem tesz hamisan különbséget a szórakoztatás és a „magas művészet” között, mert tudja, hogy mindkettőt ugyanolyan intenzitással lehet csak képviselni, és a valódi színészben ez a két dolog átjárható, sőt, egymás nélkül nem létező fogalom. A nagyközönség leginkább komikus alakításairól, esetleg énekesnőként, dívaként ismeri, pedig életpályáján több jelentős drámai szerep is megtalálta. Igaz, színészi értékéhez képest nagyon kevés. Mi most éppen egy ilyen kapcsán javasoljuk őt erre az elismerésre. Színházunkban októberben mutattuk be Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi adaptációját, Alföldi Róbert rendezésében, amelyben Hernádi Judit a főszerepet, Emmi Kurowskit alakítja. Hernádi Fassbinder hétköznapi hőseként nem egyszerűen helytáll a szerepben, hanem bámulatos erővel, de a legegyszerűbb, legtisztább színészi eszköztárral, érvényes és súlyos jelenléttel, megdöbbentő hitelességgel teremti meg az esendő kisember vágyakozását a normális életre, az érzelmekre, a szerelemre. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.