Három mázsás, 3 méter hosszú heroinos kanállal tiltakozott a gyógyszergyár ellen: Letartóztatták

Fernando Luis Alvarez, galéria tulajdonos egy 10 láb (körülbelül 3 méter) hosszú és 800 font (körülbelül 360 kiló) súlyú heroinos kanalat ábrázoló szobrot helyeztetett el a Purdue Pharma gyógyszergyártó cég központja előtt. Letartóztatták és eljárást indítottak ellene.

Alvarez a heroinos kanállal a Purdue Pharma gyógyszergyártó ellen akart tiltakozni. A cég több különböző opioidot gyárt, köztük az OxyContint.

Naponta több mint 115 ember hal meg az Egyesült Államokban opioid túladagolásban. 80%-uk vényre kapható opioid formájában használt először heroint. 2016 és 2017 között a túladagolások száma 30%-kal nőtt.

A Purdue Pharma ellen perek sora van folyamatban. Azzal vádolják a céget, hogy szabálytalan receptírási gyakorlatban érintett, ami a betegeket a receptekkel való visszaélésre bátorítja.

Egy 2007-es perben 600 millió dollárt kellett fizetnie, amiért félrevezető tájékoztatást adott arról, hogy mennyire okoz függőséget az általa gyártott gyógyszer. 

Az acélból készült alkotás Domenic Esposito, bostoni szobrász műve. A művész elmondta a Hyperallergic-nek, hogy a szobrot saját bátyja heroinfüggőséggel folytatott küzdelme ihlette.

Purdue Pharma Spoon 2
Domenic Esposito És Fernando Alvarez A Heroinos Kanállal A Purdue Pharma Központja Előtt / Fotó: Brian F. O’neill / Fernando Luis Alvarez Gallery

A hatalmas kanál-szobrot a rendőrség lefoglalta. Letartóztatása ellenére Alvarez azonban eltökélt abban, hogy folytatja tiltakozását. Hasonló heroinos kanalak elhelyezését tervezi további cégek, politikusok és orvosok irodái előtt, akikről úgy véli, közük van az opioidokkal való visszaélésekben.

A Purdue szóvivője útján közölte, hogy osztoznak a demonstrálók aggályaiban az opioid-válságot illetően, és tiszteletben tartják a békés véleménynyilvánítás iránti jogukat.

A cég késznek mutatja magát arra, hogy együttműködjön az érintettekkel, és ésszerű megoldást találjanak a közegészségügyi válságra.

Esposito és más művészek opioid-válságra adott válaszként készített munkáiból kiállítás nyílt Opioid: Express Yourself címmel. Az alkotások az Alvarez Gallery-ben, Stamford-ban, Connecticut államban, július 30-ig láthatók.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból