400 év után 1 milliárd forintért szerezte meg a német könyvtár a világ leghíresebb emlékkönyvét

A Herzog August könyvtár a 17. századi uralkodók, magasrangú történelmi személyiségek sora által aláírt Das Große Stammbuch-ért fizette ki az 2,8 millió eurós vételárat. Ez a világ leghíresebb emlékkönyve.

Az emlékkönyv 400 év után hazatérhet

Ami nem sikerült közel 400 éve Augustus hercegnek, az most sikerült az általa alapított wolfenbütteli könyvtárnak. Egy aukción 2,8 millió euróért, azaz mintegy 1 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolták meg a Das Große Stammbuch-ként, azaz A Nagy Emlékkönyvként emlegetett egyedülálló könyvritkaságot, írja a The Guardian.

emlekkonyv herzog august konyvtar
Philipp Hainhofer emlékkönyvének egyik oldala / Fotó: Scriptura Limited/The Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel (HAB)

(Összehasonlításképpen: júliusban számoltunk be arról, hogy egy 15. századi korán kézirat rekordáron, 7 millió angol fontért, azaz 28 milliárd forintért kelt el a Christie’s aukcióján.)

Az emlékkönyv különlegessége, hogy a 17. század leghíresebb történelmi személyiségeinek, előkelőségeinek, magasrangú diplomatáinak bejegyzéseit őrzi. Augustus herceg, a 9. századig visszavezethető Welf-dinasztia egyik tagja a 16-17. században élt, és számos kötettel hozzájárult a róla elnevezett könyvtár, a többszázezer kötettel rendelkező Herzog August Bibliothek gyűjteményéhez, amely egyben a világ egyik legrégebbi könyvtára is.

Maurer Dóra képét több mint 20 millióért vitték el a londoni aukción

A kizárólag kortárs magyar művekből – mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila munkáiból – rendezett aukciót a Dobossy Aukciósház szervezte a Dean Street-i Blacks Clubban. Az árverésen ötvenöt műalkotásra lehetett licitálni, amelyeket ugyanott kiállításon is bemutattak. Az árverési tételek közül Ficzek Ferenc Önlapozás I., II., III.

A herceg még 1648-ban kísérelte meg megszerezni az augsburgi kereskedő és diplomata, Philipp Hainhofer emlékkönyvét. Hainhofer diplomáciai útjai során felkérte az uralkodókat, magas rangú tisztviselőket, hogy fessenek számára valamit az album amicoruma, azaz barátságalbuma lapjaira.

A világon közel 25 ezer történelmi emlékkönyv létezik, de mind közül Hainhofer Große Stammbuch-ja a leginkább figyelemre méltó, mivel olyan kiemelkedő történelmi személyiségek kézjegyét tartalmazza, mint Cosimo De’ Medici, II. Rudolf német-római császár, IV. Keresztély, Dánia és Norvégia királya. Minden aláíráshoz tartozik egy-egy festett kép is, amelyet az uralkodók udvari művészeikkel készíttettek. A több mint 50 éven át készült emlékkönyvben körülbelül száz rajz szerepel. Amikor Hainhofer, aki maga is hozzájárult Augustus herceg könyvtárának kialakításához, 1647-ben elhunyt, a herceg szerette volna megvásárolni az emlékkönyvet, de nem járt sikerrel. Aztán, mivel az emlékkönyv magántulajdonba került, olyannyira eltűnt a nyilvánosság látóköréből, hogy úgy vélték, elveszett. Végül 1931-ben bukkant fel újra egy londoni árverésen. Most pedig, 373 évvel azután, hogy Augustus hercegnek nem sikerült megszereznie, mégis felkerült a könyvtára polcára. Tavaly ugyanis a Sotheby’s aukciós ház felajánlotta az értékes kötetet a könyvtár számára zártkörű értékesítés keretében, mintegy 1 milliárd forint összegért cserébe.

A 30 éves háború időszakát örökíti meg

„Egyetlen másik művészeti alkotás sem fejezi ki jobban az akkori Európában forrongó politikai feszültségeket” – fogalmazott az aukciósház. Az emlékkönyv bejegyzései a 30 éves háború (1618-1648) során keletkeztek, amelyet a 17. század világháborújának is tekinthetünk.

Közel 2 milliárdért árverezhetik el Shakespeare első gyűjteményes kötetét

A Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyvet a Mills College oaklandi (Kalifornia) művészeti egyetem bocsátja áruba anyagi gondjai enyhítésére. Az április 24-i New York-i árverés előtt világkörüli turnéra viszik, elsőként – már a jövő héttől – a Christie’s londoni, majd New York-i, hongkongi és pekingi székházában mutatják be.

Peter Burschel, a Herzog August Könyvtár igazgatója elárulta, hogy a vételárat több szervezet, például a Szövetségi Tartományok Kulturális Alapítványa finanszírozta. Az emlékkönyv a könyvtár legjelentősebb szerzeményének számít 1983 óta, amikor III. Henrik kézzel írt, középkori daloskönyvét vásárolták meg rekordáron. A kötetet szeretnék egy kiállítás során bemutatni a közönségnek.

A magyar aukciók egyik gyöngyszeme volt tavaly a Petőfi-dedikáció elárverezése, József Attila dedikált kötete szintén tavaly 1,5 millió forintért kelt el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból