Meglepő talán, de a nyilvános WC-ket szándékosan tervezik úgy, hogy láthatóak maradjanak a lábak az ajtó alatt. Sőt, a V-alakú varrásokra a pulóvereken és a bögrék alján lévő kis vágásra is létezik tökéletes magyarázat.

Az üres tér az instant tésztás poharak alján

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1

Bár azt gondolnánk, hogy ez is egy módszer arra, hogy azt higgyük, többet kapunk a pénzünkért, valójában ez az üres tér a biztonságos szállításban játszik szerepet. Ennek köszönhetően a tészta egyben marad, akárhányszor is esik le. Emellett az üres tér a tésztára öntött forró víz könnyebb áramlásában is segít – emelte ki a Bright Side válogatásában.

A V-alakú varrások a pulóvereken

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Eredetileg a V-alakú varrás két célt szolgált. A pulóver alakjának fenntartására szolgált, emellett az edzés közben keletkező izzadtság összegyűjtésében játszott szerepet. Manapság már sok cég egyáltalán nem használja ezt a varrást, vagy ha mégis, akkor azt egyszerű dekorációs célból teszi rá a pulóverekre.

A kis vágás néhány bögre alján

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Az IKEA elmondása alapján ezek a vágások nagyon is hasznos céllal kerülnek a bögrékre. Ha az elmosogatott bögrét fejjel lefelé hagyjuk a szárítón, a víz megállna a bögre alján, de ezeknek a vágásoknak köszönhetően a víz le tud folyni a bögre oldalán.

A pántok a bőrdzsekik vállán

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
A vállon lévő pántok nem csupán dekorációs céllal keverednek a bőrdzsekik vállaira. Valójában eredetileg azt a célt szolgálják, hogy a táskánkat a helyükön tartsák. A pántok segítségével nem csak a helyén marad, de nehezebb ellopni is a vállunkról.

A két zseb a zakók egyik oldalán

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
A második zseb eredetileg a brit lovasokat segítette, ebben tartották az aprópénzt a vámszedő pontokhoz. Később a zsebben az utazásokhoz szükséges jegyeket tartották, hogy anélkül tudják azokat gyorsan elővenni, hogy ki kelljen gombolni a zakót. Manapság már egyszerűen dekorációs céllal kerül a ruhadarabokra.

A margók a füzeteken

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Régen teleírták a füzeteket, de hamar problémába ütköztek, mivel a patkányok megrágcsálták a füzetek széleit, elfogyasztva az értékes információt a lapok szélein. Ezért kezdtek el margókat használni, ezzel megvédve a szövegfolyamot a rágcsálók elől.

A hálós minta a mikrókon

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
A mikrohullámú sütő a sugárzás koncentrálásával tudja olyan gyorsan felmelegíteni az ételt. A hálós minta a mikró belsején visszaveri a mikrohullámú energiát, ezzel megakadályozva, hogy az átjusson az ajtón.

A buborékos fólia

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
1957-ben két mérnök találta fel a buborékos fóliát, eredetileg egy különleges textúrájú tapétának szánták. Miután az első ötlet nem vált sikeressé, üvegházak szigetelésére akarták használni. Ez a terv is kudarcba fulladt, és ezután kezdték el csomagolóanyagnak árulni.

A tűpárnák

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
A tűpárnákat acélgyapottal töltötték meg. Ez a módszer nem csak olcsó, és helyén tartja a tűket, de élezi is őket. Az acélgyapot rozsdásodás megelőzésében is hasznos.

A gyurma

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Eredetileg a gyurmát tisztításra használták. Az 1920-as években keresték a megoldást a kemencék okozta koromnyomokra a falon. A gyurmával dörzsölték a tapétát, ezzel leszedve a szennyeződéseket. 1949-ben kezdték el gyerekeknek hirdetni, miután találtak új módszert a fal takarítására.

A radírok kék vége

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Bár azt gondoltuk, a radírok kék része a tollvonások eltüntetésére használható, valójában a színek a papír minőségét jelölik. A kék részt a vastagabb, erősebb papírtípusokon lehet használni, míg a narancssárgát a szokásos papíron.

A kerek bemélyedés néhány tejes palackon

Hetkoznapi Targyak Valodi Celja 1
Miután a tej megromlik, gázokat bocsát ki, ami „felfújja” a tejes dobozt. A kerek bemélyedés azért hasznos, mert levezeti a gázok okozta nyomást.

10 egyszerű, hétköznapi dolog, ami jobbá teszik az életed

Tíz kevésbé közismert életvezetési tanács, amivel megkönnyítheted a mindennapjaidat.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet