Ez nem pusztán egy koncert volt, hanem annál sokkal több. Groteszk performansz, post-strukturalista irodalomszemlélet, Bérczesi Robi zenekarának sajátos költői hitvallása. Face to face irodalomkritika!

Azok számára, akik ismerik a Hiperkarma zenekart, különleges kultúrélményt nyújtott az április 28-án megtartott 15. születésnapi koncert, melynek az A38 Hajó adott teret. Azok pedig, akik nem ismerték eléggé, kaphattak az öniróniától kezdve az abszurd dalszövegeken áthumort is, egyszóval mindent, ami a fiatalság ismérve, vagy azoké, akik újra meg újra átélik ifjúságukat. Nekem egy barátom mutatta őket, pont 15 éve, végig ezt az albumot, az Amondót bömböltettük a Balatonra menet, a kocsiban.

Eleinte tudat alatt ignoráltam az első hallásra zagyva és öncélú szövegeket, de aztán csontvelőig vájtak addig felszínes önismeretembe az egyenes szavak és az egyenes kérdések az idő múlásával.

Mindezt a 15 éve megjelent Amondó számaival közvetítették dalról-dalra és hívtak időutazásra 2018 forró tavaszán a szöveg centrikus univerzumukba.

Az egyszerűség mámora

Ugyan amolyan VIP bulinak tekinthető ez, azt azonban fontos megjegyezni, hogy nem pusztán a fiatalok voltak kíváncsiak erre a koncertre. Bőven akadtak középkorú apukák, anyukák, akik a hangulat tetőfokán ordították az ismert számokat és pörögtek-forogtak megifjodva, tizenéveseket is megszégyenítő energiával, dupla viceházmestereket és jégereket rendelve. Hogy mi hatott? Miért kellett azonnal megbénítani a tudatosságunkat és teret engedni a tudatalattinknak?

Hiperkarma – Feketepéter

Az aki táncol az nem te vagy, te maga a tánc vagy, Nem te járod, téged járnak; Akit átkozol éppen az lesz a párod Feketepéter fogom a zsákot. Ha nem bírod el…

Az őszinteséget és a közös démonainkkal való, 15 évvel fiatalabb önmagunkkal való szembenézést okolom ezért. Az egyszerű előadásmód, mely közvetítette a tiszta költői ént, és azokat a ma is aktualitással bíró szövegeket könnyen értelmezhetjük amolyan politikai fricskának, melyben a költő vagy jelen esetben zenész nem kíván egyik párt mellé sem állni, viszont bátran kiáltja: „Csak az kiabál, aki fél!”

Nesze neked kultúra, talmi mámor, megfelelni akaró előadások, görcsösen a rendszer által megszabott utakat járó színházi termékek. Itt egy banda, aki felkiált, hogy nem ennyi a művészet!

A művészet lényegéhez tartozik a szabadság, ami visszatérő és valójában meghatározó narratívája Bérczesi Robi szövegeinek.

Bérczesi Robi: Nincs világmegfejtés, egyszerűség van – Interjú

Debrecen azok közé a városok közé tartozik az országban, ahová nagyon szeretünk visszamenni, hogy játsszunk; nagyon kedves a közönség, és az elmúlt 15 évben legalább tízszer léptünk fel itt, de azt hiszem, többször is. Abszolút benne van nálunk a TOP 5, de talán a TOP3 legjobb helyszínei között is.

Szabadok vagy csak féktelenek?

Lehetne mélyebb diskurzust folytatni arról, hogy valóban oly fontos-e a szabadság eszméje ennek a zenekarnak, vagy csak a zenei áthallások visznek erre az interpretációra. Azonban egyet leszögezhetünk: az energiadús, élni akaró, az élet arcába fölényes mosollyal kacagó, vidám és spontán dalok féktelen hangulatot teremtettek profán mélabújukkal és szerethető szerencsétlenségeikkel! Még azon kevesek is, akik nem ennek a zenei stílusnak a kedvelői, táncra perdültek, mert ezekben a dalokban mindenki megtalálta a számára jelentőset, azt, ami ráillik, vagy éppenséggel a közegre, amiben él.

Hiperkarma – Mitévő?

leszek annyira könnyű vagyok annyira szét hogy ide kitegyem… ide kiteszem a titkot a képedbe csak hogy a képembe nézz hogyha hozzám beszélsz ne a cipőmet n…

A tömörség fenegyerekei

2000 óta, mikor először megjelentek a Szigeten több mélyrepülés, drogproblémák tarkították a zenekar életét.Ugyanakkor új albumok is születtek. Ilyen volt a klasszikus Bérczesi szövegeiből összeállított második album, az Amondó, mely 2003-ban jelent meg. Igen érdekes, hogy 15. születésnapjuk alkalmával pont ebből az albumból válogatták a legtöbb dalt. Ugyanolyan lelkesek voltak most a színpadon, mint amikor debütáltak.

Tudtak örülni és örömüket kommunikációba fordítani, uralták a tömeget, közvetítettek, gondolatokat ültettek a fejekben, amolyan lámpa- gyújtogatók módjára apránként az egész terembe, minden emberhez eljutottak, mindenkinek más és más ötletet vagy éppen élményt adva.

A tömörség fenegyerekei az abszurd eszközeivel játszottak a színpadon: a szöveg olykor már-már mindegy volt, az idő eltöltésének irodalmi igényével néha egy-egy szókép tarkón csapott, sokszor a zene sem illett a szavakhoz, de volt mégis valami mámorítóan friss lendület és életszeretet ezekben a nótákban.

Hiperkarma – Amondó

Amondó Hiperkarma és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara MR2 Akusztik Live

Mintha azt akarták volna sugallni, hogy létértelmezés nélkül is van filozófia, sőt mi a bőrünkön érezhettük ezt az egészen újkeletű életszemléletet. Uralták a részleteket és sokrétű értelmezési lehetőséget kínáltak mind a szövegek interpretációjára, mind az általuk teremtett fergeteges hangulat értékelésére.

Ha bekarmol a karma, mit akar ma?

A fülledt hangulatú hajó gyomrában, ahol alig akadt húsz centiméternyi tér a számomra zsigerekig ható számok megrészegítettek. Ezek mindegyikében éreztem, hogy megszólítanak engem is, személyesen, az én gondolataimat ösztökélik és alkotókedvemet.

Bérczesi Robi: „Összkomfortos hippi vagyok” – Interjú

A hiperkarma és Bérczesi Robi továbbra sem pihen. Bár néhány évre eltűntek, mára egyre sűrűbben láthatóak és hallhatóak. Nemrég egy fellépés előtt – Szenesben -, kis időre mi is elcsíptük Robit. Beszélgettünk zenéről, munkásságairól, alkotói folyamatokról és arról, merre halad a karrierje.


Mindezt inspiratív képekkel, meghökkentő szóhasználattal, melyet, ha szövegében nézünk, könnyen tekinthetünk amolyan dekonstrukciós, aztán meg post-strukturalistaértelmezésnek, melyben az életet szegmenseire bontva, aztán meg újra összekapcsolva, egy másfajta létezést, egy zenei létezést teremtenek a műélvezők számára. A jelölő a szöveg volt, a jelölt pedig én magam.

A zenekar pedig állt a színpadon és több mint tíz éves leépülés után újra megtalálva a hangját ordította bele a Dunán a pesti éjszakába, amikor még el sem kezdődött, hogy „nem sokára elmúlik a nyár!”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.