Követem Élet + Stílus A hírességek közösségi oldalai igazi melegágyai a koronavírusos összeesküvés-elméleteknek

A hírességek közösségi oldalai igazi melegágyai a koronavírusos összeesküvés-elméleteknek

Promóció

A koronavírussal kapcsolatos téves információk és összeesküvés-elméletek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a világhálón. Ehhez pedig olyan hírességek is hozzárultak, mint Madonna vagy Lewis Hamilton. 

Madonna inkább visszatáncolt

Promóció
- Advertisement -

A táncos, énekes, dalszerző, színész és rendező Madonna egész szép életpályát tudhat maga mögött. Azonban új, veszélyesebb vizekre evezet. 

Madonna a később törölt videóját 15 millió követőjével osztotta meg / Fotó: Angela Weiss

Madonna – aki maga is átesett a koronavírus-fertőzésen – a  héten a 15 millió követővel büszkélkedő Instagram-oldalán egy olyan videót osztott meg rajongóival, amiben a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket vette górcső alá. Maga a videó is bizarr volt, hiszen meztelenül fürdőzve osztotta meg gondolatait. Madonna szerint a koronavírus elleni oltás ugyan létezik, de azt elzárva tartották, hogy az embereket félelemben tartsák, a gazdagabbak tovább növelhessék presztízsüket, míg a társadalom alsóbb rétegét mélyebb szegénységbe taszíthassák. Az Instagram moderátorai a videón feltüntették, hogy az hamis információkat tartalmaz, később törölték is. 

Kifogyhatatlan elméletek

De nem ő az egyetlen, aki a koronavírusról összeeszkábált álhírekkel veszélyeztette a hírnevét és a rajongóik épséget. Nemrég Lewis Hamilton autóversenyző váltott ki ellentétes visszhangot egy oltásellenes bejegyzésével, amelyben Bill Gates koronavírus orvoslásával kapcsolatos kísérleteit kérdőjelezte meg. Hamilton szerint Gates téves állításokat terjesztett a koronavírus elleni oltóanyag mellékhatásairól. Később a Formula 1-es versenyző törölte a bejegyzését, sőt dicsérte Gates törekvéseit. Mi több, az oltóanyag létrehozását támogatta, ám aggodalmai továbbra is fennmaradtak a lehetséges mellékhatásokat illetően, írja a The Guardian.

Más hírességek sem tétlenkedtek az összeesküvés-elméletek rizikós terepén.

John Cusack színész, Woody Harrelson színész és Wiz Khalifa előadó mítoszai szerint a koronavírus-járvány összefüggésben áll az 5G-hálózat kiépítésével. Evangeline Lilly színész a társadalmi távolságtartás fontosságát kérdőjelezte meg, ám ezért a kijelentéséért később elnézést kért. 

Kiszivárgott jelentés szerint az amerikaiak megvádolták Iránt, Kínát és Oroszországot, amiért álhíreket terjesztenek a koronavírusról

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít.

Samuel McConkey, a dublini RCSI Orvostudományi és Egészségtudományi Egyetem fertőző betegségek szakértője szerint sokan az Instagramon, a Facebookon és a TikTokon ismert nevekhez fordulnak a Covid-19-cel kapcsolatos kérdéseikkel ahelyett, hogy hiteles forrásokból informálódnának.

Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének kutatói által végzett tanulmány azt mutatja, a politikusok, a hírességek és a befolyásos véleményvezérek közösségi oldalai a koronavírussal kapcsolatos téves értesülések igaz melegágyai.

Ennek ellenére azonban vannak olyanok akik, az oltásokra és más hatékony közegészségügyi intézkedésekre vonatkozó megalapozott orvosi tanácsokat közvetítenek követőik felé, mint Salma Hayek, Amanda Peet és Boxer Taylor is. A 2020-as amerikai elnökválasztáson elinduló Kanye West előadó – tavaly még azt mondta, a 2024-es választáson indulna – pedig oltásellenes, amiről a Forbes-nak adott interjújából tudtuk meg.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3