Hitler születésnapjára készült emléktárgyak ellen tiltakoznak a zsidó vezetők

Törölte a náci emléktárgyak árverését – Hitler születésnapjára készültek – egy belfasti aukciósház zsidó vezetők tiltakozása miatt

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amelynek becsült ára 20 ezer font (7,3 millió forint). Facebook-oldalán “történelmi ritkaságnak” nevezte a tételt, amely egy szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz.

naziplate pezcame
Botrányos étkészlettel próbáltak nyerészkedni egy aukciósházban / Kép: Pezcame

Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára. Amikor megjelent az aukciósház Facebook-posztja, a szervezőket azzal vádolták meg, hogy antiszemitizmusból akarnak nyerészkedni – írja internetes oldalán a The Independent című brit lap. Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Látva a hirdetést, nagyon felháborodtunk. Egyetértek, hogy történelmi jelentőségűek, de múzeumban lenne a helyük, megfelelő kontextusban és magyarázattal kiegészítve. Olyan környezetben kell kiállítani a készletet, amely megemlékezik az áldozatokról és elmagyarázza, mit szimbolizálnak a tárgyak[/perfectpullquote]

– fejtette ki Schonfeld.

Hozzátette: “nem azt mondom, hogy meg kellene semmisíteni, ezek műtárgyak, amelyeket megfelelő módon kell kiállítani”. Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben.”Tiltakozunk, és kiemelnénk, hogy az ilyen eljárás számos törvényalkotási rendszerben illegális, például Oroszországban és Franciaországban, olyan fontos országokban, amelyek szenvedtek a náci rezsim alatt. Hasonló reakciót várunk Anglia és Írország kormányától. Nem illegális, de attól még rossz” – írta a Holocaust Education Trust.

rabbi the independent 1
A zsidó vezetőség azonnal “hadat üzent” a felháborító étkészlet eladóinak (a kép illusztráció) / Kép: The Independent

“A tárgyakat övező érzékenység fényében úgy döntöttünk, visszavonjuk eladásukat és nem kínáljuk őket többé megvételre a jövőben” – közölte a tételek visszavonása után Craig Bennett, a Bloomfield aukciósház munkatársa.

Törvényesek az antiszemita karikatúrák Belgiumban

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül. A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet. – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból