Törölte a náci emléktárgyak árverését – Hitler születésnapjára készültek – egy belfasti aukciósház zsidó vezetők tiltakozása miatt

Hirdetés

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amelynek becsült ára 20 ezer font (7,3 millió forint). Facebook-oldalán “történelmi ritkaságnak” nevezte a tételt, amely egy szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz.

Botrányos étkészlettel próbáltak nyerészkedni egy aukciósházban / Kép: Pezcame

Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára. Amikor megjelent az aukciósház Facebook-posztja, a szervezőket azzal vádolták meg, hogy antiszemitizmusból akarnak nyerészkedni – írja internetes oldalán a The Independent című brit lap. Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani.

Látva a hirdetést, nagyon felháborodtunk. Egyetértek, hogy történelmi jelentőségűek, de múzeumban lenne a helyük, megfelelő kontextusban és magyarázattal kiegészítve. Olyan környezetben kell kiállítani a készletet, amely megemlékezik az áldozatokról és elmagyarázza, mit szimbolizálnak a tárgyak

– fejtette ki Schonfeld.

Hozzátette: “nem azt mondom, hogy meg kellene semmisíteni, ezek műtárgyak, amelyeket megfelelő módon kell kiállítani”. Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben.”Tiltakozunk, és kiemelnénk, hogy az ilyen eljárás számos törvényalkotási rendszerben illegális, például Oroszországban és Franciaországban, olyan fontos országokban, amelyek szenvedtek a náci rezsim alatt. Hasonló reakciót várunk Anglia és Írország kormányától. Nem illegális, de attól még rossz” – írta a Holocaust Education Trust.

A zsidó vezetőség azonnal “hadat üzent” a felháborító étkészlet eladóinak (a kép illusztráció) / Kép: The Independent

“A tárgyakat övező érzékenység fényében úgy döntöttünk, visszavonjuk eladásukat és nem kínáljuk őket többé megvételre a jövőben” – közölte a tételek visszavonása után Craig Bennett, a Bloomfield aukciósház munkatársa.

Törvényesek az antiszemita karikatúrák Belgiumban

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül. A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet. – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

Hirdetés