Viszlát HMV? – a britek legendás zeneboltját második alkalommal fenyegeti bezárás

Nem lehetett könnyű újéve az HMV-nek, hiszen immáron másodjára kerül közel a bezáráshoz. A zenerajongóknak ez a lehető legrosszabb hír, azonban vannak, akik szerint már nincs helye a piacon.

A vállalatot már 2013-ben megvádolták egyszer, akkor 347 millió font adósságot halmoztak fel. Végül állami támogatással megmenekültek. A történelem azonban ismétli önmagát, ráadásul a zenei piacon óriási a verseny, és az HMV-hez hasonló boltoknak már nincs nagy szerepük. Egy olyan világban, ahol már majdnem mindent le lehet tölteni és a digitalizáció lassan felfalja a kiskereskedőket, érdemes meghallgatni azokat, akik a pénzt adják, vagyis az utca emberét.

CBC
Lehet, most végleg bezár? / Fotó: CBC

Magnus (20), zenész:

„Nem könnyű a jelenlegi piaci helyzet, a streaming és az online zenei adatbázisok növekedésével. Az HMV eléggé ikonikus, de már évek óta azt hallania hírekben, hogy bezárnak. Ezért nem biztos, hogy megéri megmenteni. Az emberek már nem vásárolnak zenét, fejlődött az iparág. Ráadásul vannak nagyobb problémák, mint egy bolt bezárása, amivel foglalkozni kellene. Nem hiszem, hogy hiányozni fog, nem befolyásol. Ott a WHSmith, ami valószínűleg ad el CD-ket, mindent elad.”

Lauren (23), író:

„A tini énem azt mondaná, persze, hogy megéri megmenteni, de valójában azt gondolom, hogy nem. Az emberek tudják, hogy a zenét online is megkaphatják. Emlékezetes hely volt, egy igazi brit intézménye, nagyszerű emlékeim vannak róla. Szégyen, de mindenki felnő és továbblép, és ez is történt. Az HMV egy jó dolog és erre kell emlékezni. Méltósággal kellene távoznia. Szerepet játszott abban, hogy felnőjünk, új dolgokat tanított és még a kreativitásunkat is erősítette.”

Daniel (24), szaktanácsadó:

„Szerintem érdemes lenne megőrizni. Ez egy jó hely, ahol megkaphatsz dolgokat egy helyen. Amikor fiatal voltam, a rock-indie korszakomban minden posztert, pólót itt vettem meg. Jó emlékek. De azt gondolom, hogy a mi generációnk mindent gyorsan és azonnal akar mindent, de a zene szerelmeseinek ez akkor is egy nagy veszteség.”

A Walmart megszerzi a világ legnagyobb online művészeti boltját

Az Artsy beszámolója szerint a Walmart a teljes online platformot megveszi, a szellemi tulajdonok jogával és a katalógussal együtt. A cég először önállóan működő oldalként veszi át a kereskedést. A jövőben szeretné közvetlenül saját online üzletében is elérhetővé tenni a termékeket. Mindössze 36 alkotás maradt fent a holland festőtől, amelyek többnyire a vidéki életet ábrázolják.

Victoria (19), tanuló:

„Azt mondom, érdemes megmenteni, nemcsak azért, mert a zeneipar kulcsfontosságú része, hanem mert egyedülálló. Szomorú, hogy eltűnik, mert sok különböző embert érintett, különböző módon. De valószínűleg az embereknek nincs szüksége egy ilyen boltra. Az összes zene most már elérhető online, de a fizikai lehetőség is nagyon fontos, szégyen, hogy a következő generáció ezt már nem fogja megtapasztalni. Nem csak a zene, más iparágak is digitálissá válnak. Ha megnézzük, mi történik, látjuk, a kiskereskedők boltjai bezárnak. Ha egy olyan üzlet, mint az HMV bezár, mi lesz a kisebb zenei boltok sorsa?”

Shaman (24), NHS adminisztrációs alkalmazott:

„Az online vásárlás, a Fekete Péntek, a karácsony és ezekhez hasonló események alapján nem hiszem, hogy bárkinek hiányozni fog. Tudomásom szerint semmi nincs az HMV-ben, amit ne lehetne máshol megkapni, hacsak az nem egy régi Skullcandy fülhallgató.”

Aisha (24), tanuló:

„Szerintem nem érdemes megmenteni. Lejárt az ideje és a technológia tovább haladt. Talán az egyetlen ok, hogy megmaradjon, az lehet, hogy fizikai valójában megvásárolják az albumokat, de ma már létezik online vásárlás és letöltés. Emlékszem, amikor az első albumomat vettem. A sarok túloldalán volt a bolt, akármikor lemehettem és zenét hallgathattam. Ma már ugyanezt meg tudom csinálni a nappalimból. Szomorú, de már nincs szükség az HMV-re, a szórakoztatóipar állandóan változik. Ha egy vállalat ezt nem tudja megérteni és lépést tartani vele, akkor lemarad.”


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból