Érdekfeszítő és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája vásárhelyi rendezvényein: a vendégek próbaásatáson vehetnek részt, megismerkedhetnek az elmúlt száz év viselettörténetével, és megszólal egy gramofon is – tájékoztatta Miklós Péter szakmai tanácsadó az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi múzeum is készül a Múzeumok éjszakájára

Szombat délután a családok a Tornyai János Múzeum Szegfű utcai udvarán fémkeresős érmevadászaton, „próbaásatáson” vehetnek részt, de képzőművészeti „észpörgető” és malomjáték is várja a vállalkozó kedvűeket.

Ezalatt a múzeum előcsarnokában fél évszázadnyi hallgatást követően újra megszólal az a gramofon, amelyet a közelmúltban ajánlott fel egy vásárhelyi család a közgyűjteménynek, és a szakszerű restaurálás eredményeképpen ismét újszerű, impozáns állapotban tekinthető meg. A manuális lemezjátszón óránként egy-egy korabeli táncslágert indítanak el.

A néprajzkutató a rokolyától a biciklisnadrágig tart előadást a női divatról

Nagy Gábor fotográfus kiállításán Terendi Viktória vezeti a múlt és jelen határán élő pásztorokról készült felvételek között a látogatókat, majd a múzeum néprajzkutatója a női ruhatár változásáról is előadást tart az est folyamán A rokolyától a biciklisnadrágig címmel.

Nagy érdeklődés övezi a múzeum közösségi oldalán posztolt archív felvételeket, ezért Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum helytörténésze a fotótár érdekességeit tárja az érdeklődők elé vetített képes bemutatóján, de a betérők megismerhetik a múzeumi könyvtár különleges köteteit is.

A közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feldolgozó Emlékpontban az ötvenes évek terrorját tárják a látogatók elé, az Alföldi Galériában pedig Zoltai Attila festőművész mutatja be az Őszi Tárlat anyagát.

A Múzeumok éjszakája programsorozata lesz az első olyan országos kulturális rendezvény, amelyet a járványügyi korlátozások után személyesen látogathatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. A Bajor Gizi Színészmúzeumban a versmondásé lesz a főszerep, (link) és a megújult kiállításokkal készülő szentendrei múzeumokba is érdemes kirándulást tennünk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet