Az 1969-es holdséta eredeti felvételei elvesztek, de a NASA és Hollywood együttműködésével sikerült rekonstruálni a történelmi pillanatokat, írja a The Hollywood Reporter.

Ötven évvel ezelőtt Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett elsőként a Hold felszínére. 2006-ban jelentette be a NASA, hogy nem találja a történelmi holdsétáról készült eredeti felvételeket, ezért intenzív keresésbe kezdtek. Három évvel később, 2009-ben bejelentették: a keresés nem járt sikerrel.

Holdséta Nasa
A Nasa Által Megszerzett Holdséta-Felvételek A Lowry Digital-Hoz Kerültek / Fotó: Kgtv

Szerencsére Armstrong történelmi jelentőségű „kis lépését” több százmillió nézőnek sugározták. 2009-ben elindult az Apollo 11 rekonstrukciós program, az Apollo-éra mérnökeinek közreműködésével, hogy segítsenek reprodukálni az 1969-es holdséta felvételeit.

A NASA felfedezett egy Stark Trek-jelvényhez hasonló képződményt a Marson

Egy váratlan intergalaktikus egybeesésnek köszönhetően, a NASA felfedezett egy homokdűne formációt a Marson, amely a Star Trek Csillagflotta emblémájára emlékeztet, írja a DesignTaxi. Az űrügynökség Mars felderítő szondája készítette a nagy felbontású képeket, amelyen a képződmény látható. Még a NASA szakemberei is elismerik a hasonlóságot a filmsorozatban látható logó és a Mars on felfedezett formáció között.

A szakemberek beszerezték a fellelhető legjobb minőségű televíziós felvételeket különböző forrásokból. Ennek során előkerültek az NASA ausztráliai videó-átjátszó központjának anyagai, a CBS News archivált felvételei, amit a hustoni NASA Johnson Space Centerből mikrohullámon keresztül sugároztak, illetve olyan kineszkópok, amelyeket 36 éve nem látott senki.

A NASA ezután fordult a Lowry Digital vállalathoz, amely mozgóképek helyreállítására szakosodott Hollywood számára.

Olyan filmek helyreállításán dolgoztak, mint az Aranypolgár, Doktor Zsivágó, A Keresztapa, valamint az eredeti, 1977-es Csillagok háborúja.

Neil Armstrong Holdséta
Neil Armstrong Űrhajós / Fotó: Nasa

A NASA által megszerzett broadcast anyagok a Lowry Digitalhoz kerültek, hogy nagy felbontásban helyreállítsák a felvételeket. Ez nem bizonyult könnyű feladatnak. Mike Inchalik, a vállalat igazgatója szerint a felvételek a legrosszabb minőségűek voltak, amelyek valaha is hozzájuk kerültek, ez a korabeli kamerák és felvételi technológiák minőségéből, valamint a Földre sugárzáskor keletkező zajból eredeztethető. A végeredmény pedig minden addigi eredményt felülmúlt, hiszen egy speciális szoftvert is írtak a feladathoz.

A NASA elképesztő képeket hozott nyilvánosságra

Ha a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, avagy a NASA fotóiról beszélünk, akkor a kozmoszról készült egészen hihetetlen képeket jutnak az eszünkbe. Nemrégiben a Nap felszínéről és atmoszférájáról készültek ultra HD felbontású felvételek, de mint kiderült az űrkutatási hivatal nincs híján a humorérzéknek sem. A 2000.

A vállalat az általuk kifejlesztett „Lowry Process” segítségével javították a felvételeket képkockáról képkockára. Az Apollo 11 felvételei csupán 10 másodpercenkénti képpel rendelkezett, amely egy hollywoodi film esetébe nem lenne elegendő. Ezt az eredményt sikerült közel 100-ra feljavítani az eljárás segítségével. A szoftver kifejlesztésében Kimball Thruston is részt vett, aki jelenleg Peter Jackson cégénél, a WETA-nál dolgozik.

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11 on This Week @NASA – July 22, 2019

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11, moving toward the first flight of our Artemis Program, and a new crew to the space station on an historic date…

A Lowry-féle HD-felvétel lett a legjobb minőségű felvétel a Holdra szállásról, ami az Apollo Nemzeti Archívum birtokában került. A NASA és Hollywood közötti együttműködés tovább folytatódik, hogy a lehető legjobb minőségben őrizhessék meg az utókor számára az űrügynökség által készített felvételeket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.