Követem Élet + Stílus Hollywood segítségével rekonstruálták a holdséta felvételeit

Hollywood segítségével rekonstruálták a holdséta felvételeit

Promóció

Az 1969-es holdséta eredeti felvételei elvesztek, de a NASA és Hollywood együttműködésével sikerült rekonstruálni a történelmi pillanatokat, írja a The Hollywood Reporter.

Promóció
- Advertisement -

Ötven évvel ezelőtt Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett elsőként a Hold felszínére. 2006-ban jelentette be a NASA, hogy nem találja a történelmi holdsétáról készült eredeti felvételeket, ezért intenzív keresésbe kezdtek. Három évvel később, 2009-ben bejelentették: a keresés nem járt sikerrel.

A NASA által megszerzett holdséta-felvételek a Lowry Digital-hoz kerültek / Fotó: KGTV

Szerencsére Armstrong történelmi jelentőségű „kis lépését” több százmillió nézőnek sugározták. 2009-ben elindult az Apollo 11 rekonstrukciós program, az Apollo-éra mérnökeinek közreműködésével, hogy segítsenek reprodukálni az 1969-es holdséta felvételeit.

A NASA felfedezett egy Stark Trek-jelvényhez hasonló képződményt a Marson

Egy váratlan intergalaktikus egybeesésnek köszönhetően, a NASA felfedezett egy homokdűne formációt a Marson, amely a Star Trek Csillagflotta emblémájára emlékeztet, írja a DesignTaxi. Az űrügynökség Mars felderítő szondája készítette a nagy felbontású képeket, amelyen a képződmény látható. Még a NASA szakemberei is elismerik a hasonlóságot a filmsorozatban látható logó és a Mars on felfedezett formáció között.

A szakemberek beszerezték a fellelhető legjobb minőségű televíziós felvételeket különböző forrásokból. Ennek során előkerültek az NASA ausztráliai videó-átjátszó központjának anyagai, a CBS News archivált felvételei, amit a hustoni NASA Johnson Space Centerből mikrohullámon keresztül sugároztak, illetve olyan kineszkópok, amelyeket 36 éve nem látott senki.

A NASA ezután fordult a Lowry Digital vállalathoz, amely mozgóképek helyreállítására szakosodott Hollywood számára.

Olyan filmek helyreállításán dolgoztak, mint az Aranypolgár, Doktor Zsivágó, A Keresztapa, valamint az eredeti, 1977-es Csillagok háborúja.

Neil Armstrong űrhajós / Fotó: NASA

A NASA által megszerzett broadcast anyagok a Lowry Digitalhoz kerültek, hogy nagy felbontásban helyreállítsák a felvételeket. Ez nem bizonyult könnyű feladatnak. Mike Inchalik, a vállalat igazgatója szerint a felvételek a legrosszabb minőségűek voltak, amelyek valaha is hozzájuk kerültek, ez a korabeli kamerák és felvételi technológiák minőségéből, valamint a Földre sugárzáskor keletkező zajból eredeztethető. A végeredmény pedig minden addigi eredményt felülmúlt, hiszen egy speciális szoftvert is írtak a feladathoz.

A NASA elképesztő képeket hozott nyilvánosságra

Ha a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, avagy a NASA fotóiról beszélünk, akkor a kozmoszról készült egészen hihetetlen képeket jutnak az eszünkbe. Nemrégiben a Nap felszínéről és atmoszférájáról készültek ultra HD felbontású felvételek, de mint kiderült az űrkutatási hivatal nincs híján a humorérzéknek sem. A 2000.

A vállalat az általuk kifejlesztett „Lowry Process” segítségével javították a felvételeket képkockáról képkockára. Az Apollo 11 felvételei csupán 10 másodpercenkénti képpel rendelkezett, amely egy hollywoodi film esetébe nem lenne elegendő. Ezt az eredményt sikerült közel 100-ra feljavítani az eljárás segítségével. A szoftver kifejlesztésében Kimball Thruston is részt vett, aki jelenleg Peter Jackson cégénél, a WETA-nál dolgozik.

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11 on This Week @NASA – July 22, 2019

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11, moving toward the first flight of our Artemis Program, and a new crew to the space station on an historic date for humans in space … a few of the stories to tell you about – This Week at NASA!

A Lowry-féle HD-felvétel lett a legjobb minőségű felvétel a Holdra szállásról, ami az Apollo Nemzeti Archívum birtokában került. A NASA és Hollywood közötti együttműködés tovább folytatódik, hogy a lehető legjobb minőségben őrizhessék meg az utókor számára az űrügynökség által készített felvételeket.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3