Hollywood segítségével rekonstruálták a holdséta felvételeit

Az 1969-es holdséta eredeti felvételei elvesztek, de a NASA és Hollywood együttműködésével sikerült rekonstruálni a történelmi pillanatokat, írja a The Hollywood Reporter.

Ötven évvel ezelőtt Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett elsőként a Hold felszínére. 2006-ban jelentette be a NASA, hogy nem találja a történelmi holdsétáról készült eredeti felvételeket, ezért intenzív keresésbe kezdtek. Három évvel később, 2009-ben bejelentették: a keresés nem járt sikerrel.

Holdséta Nasa
A Nasa Által Megszerzett Holdséta-Felvételek A Lowry Digital-Hoz Kerültek / Fotó: Kgtv

Szerencsére Armstrong történelmi jelentőségű „kis lépését” több százmillió nézőnek sugározták. 2009-ben elindult az Apollo 11 rekonstrukciós program, az Apollo-éra mérnökeinek közreműködésével, hogy segítsenek reprodukálni az 1969-es holdséta felvételeit.

A NASA felfedezett egy Stark Trek-jelvényhez hasonló képződményt a Marson

Egy váratlan intergalaktikus egybeesésnek köszönhetően, a NASA felfedezett egy homokdűne formációt a Marson, amely a Star Trek Csillagflotta emblémájára emlékeztet, írja a DesignTaxi. Az űrügynökség Mars felderítő szondája készítette a nagy felbontású képeket, amelyen a képződmény látható. Még a NASA szakemberei is elismerik a hasonlóságot a filmsorozatban látható logó és a Mars on felfedezett formáció között.

A szakemberek beszerezték a fellelhető legjobb minőségű televíziós felvételeket különböző forrásokból. Ennek során előkerültek az NASA ausztráliai videó-átjátszó központjának anyagai, a CBS News archivált felvételei, amit a hustoni NASA Johnson Space Centerből mikrohullámon keresztül sugároztak, illetve olyan kineszkópok, amelyeket 36 éve nem látott senki.

A NASA ezután fordult a Lowry Digital vállalathoz, amely mozgóképek helyreállítására szakosodott Hollywood számára.

Olyan filmek helyreállításán dolgoztak, mint az Aranypolgár, Doktor Zsivágó, A Keresztapa, valamint az eredeti, 1977-es Csillagok háborúja.

Neil Armstrong Holdséta
Neil Armstrong Űrhajós / Fotó: Nasa

A NASA által megszerzett broadcast anyagok a Lowry Digitalhoz kerültek, hogy nagy felbontásban helyreállítsák a felvételeket. Ez nem bizonyult könnyű feladatnak. Mike Inchalik, a vállalat igazgatója szerint a felvételek a legrosszabb minőségűek voltak, amelyek valaha is hozzájuk kerültek, ez a korabeli kamerák és felvételi technológiák minőségéből, valamint a Földre sugárzáskor keletkező zajból eredeztethető. A végeredmény pedig minden addigi eredményt felülmúlt, hiszen egy speciális szoftvert is írtak a feladathoz.

A NASA elképesztő képeket hozott nyilvánosságra

Ha a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, avagy a NASA fotóiról beszélünk, akkor a kozmoszról készült egészen hihetetlen képeket jutnak az eszünkbe. Nemrégiben a Nap felszínéről és atmoszférájáról készültek ultra HD felbontású felvételek, de mint kiderült az űrkutatási hivatal nincs híján a humorérzéknek sem. A 2000.

A vállalat az általuk kifejlesztett „Lowry Process” segítségével javították a felvételeket képkockáról képkockára. Az Apollo 11 felvételei csupán 10 másodpercenkénti képpel rendelkezett, amely egy hollywoodi film esetébe nem lenne elegendő. Ezt az eredményt sikerült közel 100-ra feljavítani az eljárás segítségével. A szoftver kifejlesztésében Kimball Thruston is részt vett, aki jelenleg Peter Jackson cégénél, a WETA-nál dolgozik.

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11 on This Week @NASA – July 22, 2019

Celebrating the 50th anniversary of Apollo 11, moving toward the first flight of our Artemis Program, and a new crew to the space station on an historic date…

A Lowry-féle HD-felvétel lett a legjobb minőségű felvétel a Holdra szállásról, ami az Apollo Nemzeti Archívum birtokában került. A NASA és Hollywood közötti együttműködés tovább folytatódik, hogy a lehető legjobb minőségben őrizhessék meg az utókor számára az űrügynökség által készített felvételeket.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk