A koronavírus-járvány során nemcsak attól kell félnünk, hogy a boltokat a pánik következtében kifosztják, de attól is, hogy vásárlásaink során nem tudjuk tartani a megkövetelt távolságot a másiktól. Egy holland cég azonban megoldást talált erre. 

Még egy kórház megépítésénél is nehezebb

A Shift Architecture Urbanism korában házak, lakóövezetek vagy szabadidős területek, deszkaparkok és sportcentrumok tervezésével, valamint azok megvalósításával foglalkozott. A koronavírus következtében – csak úgy, ahogy annyi más cég is – stratégiát váltottak. 

Mikromarket Korona E1586023670223
Egy Holland Stúdió Mikro-Marketek Létrehozásával Oldaná Meg A Biztonságos Bevásárlás Problémáját / Fotó: Shift Architecture Urbanism

Olyan terveken dolgoznak, amik akár hosszabb távon is segíthetnének a társadalmon, ilyenek például a nemrégiben épített mobilkórházi egységek. A Carlo Ratti Associati és a Jupe építész- és design irodák is részt vettek ezekben a munkálatokban. Elmondásuk szerint az egészségügyi épületek létrehozása, és azok biztonságos légkörének megteremtése nem tartozott a legnehezebb munkáik közé. Mi több, szerintük kialakítani egy biztonságos bevásárlási rendszert sokkal nehezebb. A Shift studió tudatában volt a feladat bonyolultságával és az utóbbi hetekben elkezdett kidolgozni egy mikroboltrendszert, ami lehetővé tenné a biztonságos bevásárlást és az egymástól való távolságtartást is. 

A mikroboltoké a jövő?

Hiába vezetnek be kijárási tilalmat vagy korlátozásokat, hiába marad mindenki otthon és fújja le sorban a programjait, hiába járunk maszkban és gumikesztyűben, ha aztán a hatalmas szupermarketekben naponta több száz ember ér ugyanazokhoz a termékekhez. Arról nem is beszélve, hogy az üzletek szűk sorai közt igen nehéz megtartani a kívánt másfél méteres távolságot a másiktól. Mindemellett számolnunk kell a pánikkal, az üres polcokkal, a hosszú, kanyargó sorokkal és türelmetlen emberek egész hadával. A holland stúdió azonban effektív megoldással rukkolt elő. 

Mikromarket Alaprajz E1586023776926
Egy Holland Studió Mikroboltok Létrehozásával Oldaná Meg A Biztonságos Bevásárlás Problémáját / Fotó: Shift Architecture Urbanism

Tizenhat négyzetméteres mikroboltokat hoznának létre, azokat négyzetméterenként felosztva, írja a Dezeen. A területen egy időben összesen hat ember tartózkodhat egyszerre, de egy négyzetméternyi kis kockán belül csak egy személy. A másfél méter távolságtartás is kötelező, csak úgy, ahogy az alapos kézmosás is belépés előtt. A market egy bejárattal és két kijárattal rendelkezik, három rendelési és három felvevő ponttal, ahol leadhatjuk a rendeléseinket és kézhez kaphatjuk a termékeket. A mikroboltokon belül olyan élelmiszerek lennének elérhetők, mint a friss gyümölcsök, zöldségek, péksütemények, hús és hal áruk, ám a tervezők hozzátették, a kínálat városonként változhat. 

Egy dán bolt megtalálta a megoldást a pánikfelvásárlás ellen

Azüres polcok látványa bizonyára senkinek sem ismeretlen. A COVID-19 világjárvány idején mindenkit az otthonmaradásra buzdítanak, vannak olyanok azonban akik ezt olyan komolyan veszik, hogy hetekre előre bespájzolnak az alapvető élelmiszerekből, valamint a tisztálkodáshoz és védekezéshez szükséges termékekből. Ugyan ennek van pozitív oldala tekintve, hogy ezek az emberek minden bizonnyal komolyan veszik a hatósági és egészségügyi utasításokat, tanácsokat.

A mikroboltok megoldást nyújtanak a biztonságos vásárlás problémájára, valamint megóvnák azokat a kisüzleteket, termelőket és piacokat, amik bezárni kényszerülnek a kialakult helyzet folytán. A járvány egyik következménye, hogy egyelőre mindenki a nagyobb üzletekben igyekszik elvégezni a nagybevásárlást, ami egyértelműen melegágya lehet a fertőzéseknek. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.