Követem Design Koronavírus: Egy holland studió mikroboltokkal oldaná meg a bevásárlást

Koronavírus: Egy holland studió mikroboltokkal oldaná meg a bevásárlást

Promóció

A koronavírus-járvány során nemcsak attól kell félnünk, hogy a boltokat a pánik következtében kifosztják, de attól is, hogy vásárlásaink során nem tudjuk tartani a megkövetelt távolságot a másiktól. Egy holland cég azonban megoldást talált erre. 

Még egy kórház megépítésénél is nehezebb

Promóció
- Advertisement -

A Shift Architecture Urbanism korában házak, lakóövezetek vagy szabadidős területek, deszkaparkok és sportcentrumok tervezésével, valamint azok megvalósításával foglalkozott. A koronavírus következtében – csak úgy, ahogy annyi más cég is – stratégiát váltottak. 

Egy holland stúdió mikro-marketek létrehozásával oldaná meg a biztonságos bevásárlás problémáját / Fotó: Shift Architecture Urbanism

Olyan terveken dolgoznak, amik akár hosszabb távon is segíthetnének a társadalmon, ilyenek például a nemrégiben épített mobilkórházi egységek. A Carlo Ratti Associati és a Jupe építész- és design irodák is részt vettek ezekben a munkálatokban. Elmondásuk szerint az egészségügyi épületek létrehozása, és azok biztonságos légkörének megteremtése nem tartozott a legnehezebb munkáik közé. Mi több, szerintük kialakítani egy biztonságos bevásárlási rendszert sokkal nehezebb. A Shift studió tudatában volt a feladat bonyolultságával és az utóbbi hetekben elkezdett kidolgozni egy mikroboltrendszert, ami lehetővé tenné a biztonságos bevásárlást és az egymástól való távolságtartást is. 

A mikroboltoké a jövő?

Hiába vezetnek be kijárási tilalmat vagy korlátozásokat, hiába marad mindenki otthon és fújja le sorban a programjait, hiába járunk maszkban és gumikesztyűben, ha aztán a hatalmas szupermarketekben naponta több száz ember ér ugyanazokhoz a termékekhez. Arról nem is beszélve, hogy az üzletek szűk sorai közt igen nehéz megtartani a kívánt másfél méteres távolságot a másiktól. Mindemellett számolnunk kell a pánikkal, az üres polcokkal, a hosszú, kanyargó sorokkal és türelmetlen emberek egész hadával. A holland stúdió azonban effektív megoldással rukkolt elő. 

Egy holland studió mikroboltok létrehozásával oldaná meg a biztonságos bevásárlás problémáját / Fotó: Shift Architecture Urbanism

Tizenhat négyzetméteres mikroboltokat hoznának létre, azokat négyzetméterenként felosztva, írja a Dezeen. A területen egy időben összesen hat ember tartózkodhat egyszerre, de egy négyzetméternyi kis kockán belül csak egy személy. A másfél méter távolságtartás is kötelező, csak úgy, ahogy az alapos kézmosás is belépés előtt. A market egy bejárattal és két kijárattal rendelkezik, három rendelési és három felvevő ponttal, ahol leadhatjuk a rendeléseinket és kézhez kaphatjuk a termékeket. A mikroboltokon belül olyan élelmiszerek lennének elérhetők, mint a friss gyümölcsök, zöldségek, péksütemények, hús és hal áruk, ám a tervezők hozzátették, a kínálat városonként változhat. 

Egy dán bolt megtalálta a megoldást a pánikfelvásárlás ellen

Azüres polcok látványa bizonyára senkinek sem ismeretlen. A COVID-19 világjárvány idején mindenkit az otthonmaradásra buzdítanak, vannak olyanok azonban akik ezt olyan komolyan veszik, hogy hetekre előre bespájzolnak az alapvető élelmiszerekből, valamint a tisztálkodáshoz és védekezéshez szükséges termékekből. Ugyan ennek van pozitív oldala tekintve, hogy ezek az emberek minden bizonnyal komolyan veszik a hatósági és egészségügyi utasításokat, tanácsokat.

A mikroboltok megoldást nyújtanak a biztonságos vásárlás problémájára, valamint megóvnák azokat a kisüzleteket, termelőket és piacokat, amik bezárni kényszerülnek a kialakult helyzet folytán. A járvány egyik következménye, hogy egyelőre mindenki a nagyobb üzletekben igyekszik elvégezni a nagybevásárlást, ami egyértelműen melegágya lehet a fertőzéseknek. 

Promóció
ForrásDezeen
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3