A holland kormány programja nem csak úttörő az európai államok között, de meglehetősen radikális irányvonalat követ.

Európa élén a gyarmatosítók által teremtett múlt felszámolásában

Hollandia több területen is a világ előtt jár. Megoldották, hogy ne legyenek kóbor kutyák a városaik utcáin, és ők nyomtattak először 3D-s kerékpárhidat. Amszterdamban felszámolják két fontos idegenforgalmi nevezetességüket, a kávéházi marihuána-értékesítést és a belvárosi vigalmi negyedet. Most pedig Európában elsőként kezdtek bele gőzerővel a gyarmatosítók hadával tarkított elődeik által eltulajdonított holland műkincsek visszaszolgáltatásába, miután a kormány elfogadta a szakbizottság erre vonatkozó ajánlását, írja a The Art Newspaper

Holland Kormany Gyarmatositas Muzeumok

Ezzel egyben elismerték, hogy országuk „a korábbi gyarmati területeken élőkkel szemben igazságtalanságot követett el, amikor akaratuk ellenére elvette kulturális javaikat”. A javaslatot a Lilian Gonçalves-Ho Kang You által vezetett bizottság dolgozta ki. A hollandok nem csupán a gyarmatosítók által igazoltan fosztogatások révén hozzájuk került műkincseket szolgáltatnák vissza, hanem azokat is, amelyeknek nem egyértelműen visszakövethető az eredete, de a származási ország számára kiemelkedő kulturális, történelmi vagy vallási jelentőséggel bír. A bizottság jelentése azt is kimondta, hogy a gyarmatosítók térhódítása mellett ezt az időszakot visszaélések, erőszak, rasszizmus és elnyomás jellemezte.

Kapcsolódó cikk

Annak ellenére, hogy a holland kormány lemondott január 15-én az adóhivatal többezer állampolgárt érintő családtámogatási botránya miatt, Mark Rutte miniszterelnök és kabinetje a márciusi választásig ügyvivői minőségben hivatalban marad. Ingrid van Engelshoven, az oktatásért, kultúráért és a tudományért felelős miniszter január 29-én jelentette be a tanácsadó testület javaslatának elfogadását.

Nagyon érzékenyen kell bánnunk a gyarmatosítás korabeli gyűjteményekkel. A holland állami intézményekben nem maradhatnak olyan kulturális emlékek, amelyeket valamikor másoktól eltulajdonítottak

– jelentette ki van Engelshoven.

Hatalmas mennyiségű anyag vár feldolgozásra

A munka neheze azonban még csak most jön, mert a megvalósítás során létre kell hozni egy független bizottságot, amely az igényeket és a származási dokumentációkat bírálja el. Közös kutatási projekteket indítanak indonéz, suriname-i és a karibi-térség korábbi holland területeiről származó szakemberekkel, továbbá ki kell dolgozniuk a műtárgyak feltétel nélküli visszaszolgáltatására vonatkozó eljárásrendeket.

Kapcsolódó cikk

Hogy mennyi munka vár a muzeológusokra, azzal is érzékeltethető, hogy Hollandiának a világ minden táján, Ázsiában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában is voltak gyarmatai a 17. századtól, és néhány területen négy évszázadon át jelen voltak a gyarmatosítók. A Világ Kultúrörökségének Holland Nemzeti Múzeumában a 450 ezer műtárgy körülbelül 40%-a származik a gyarmatokról.

Jos van Beurden, aki 2016-ban fontos doktori disszertációt írt a témában, kijelentette, hogy a gyarmati műkincsek visszaszolgáltatására vonatkozó ajánlás elfogadásával Hollandia egy forradalmi, haladó szellemiségű és a múlttal gyökeresen szembeforduló programot fogadott el. Ezzel példát mutatnak Európa többi államának is, akik szintén tesznek lépéseket azért, hogy ilyen módon is szembenézzenek gyarmatosító múltjukkal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet