1923-ban három testvér, Harry, Albert és Sam Warner összeálltak és megalapították a Warner Bros. nevű filmcéget, amely fogalommá vált és ma is korunk egyik legnagyobb szórakoztatóipari megavállalata. Azonban a férfi nem rányomta a bélyeget a cég működésére, amelynek úgy látszik, idén vége, ugyanis a vezérigazgatói posztot Ann Sarnoff tölti be. 

Talán sok embernek, főleg azoknak, akik nem követik a filmes híreket, fel sem tűnt, hogy a Warner Bros. vállalat vezetői posztjait szinte alig töltötte be valaha nő. Alapítása óta férfiak döntöttek a nagy kérdésekben, bár volt egy rövid időszak, amikor ez megváltozni látszott. Az 1980-as évek elején Sherry Lansing színésznőt választották a 20th Century Fox első női elnökének. Ekkoriban a filmipar mekkájában rengeteg lehetőséghez jutottak a nők, nevük feltűnt vezetői szerepekben is.

Ann Sarnoff
Ann Sarnoff / The Verge

Majd a dolgok kezdtek rosszra fordulni a 2000-es években, amikor több női vezetőt leváltottak, helyükre férfiak kerültek. Hollywood tett egy lépést visszafelé, pedig épp csak kezdett végre egyenlőség mutatkozni a nemek arányában ebben a sokáig férfiak által vezetett iparágban. Ez főleg jellemző volt a Warner Bros. cégre, mely évtizedeken keresztül nem nagyon tűrt meg női tagokat, vezetői szerepben meg még inkább nem. A gengszter mozikat és fegyveres filmeket jegyző stúdió életében ezért is jelent óriási áttörést, hogy a CEO Ann Sarnoff lett, John Stankey jóvoltából, aki a WarnerMedia igazgatójaként szerzett hírnevet.

A szexuális visszaélések miatt lemondott a Warner Bros. vezérigazgatója

A Hogyan legyünk szinglik? vagy az Ocean’s 8: az évszázad átverése filmekből is ismert Charlotte Kirk szexuális visszaéléssek vádolta meg Kevin Tsujihara-t. Mint ismeretes, Tsujihara felkínált Charlotte Kirk színésznőnek egy szerepet, amennyiben lefekszik vele. Az 54 éves Kevin Tsujihara 2013 óta vezette a Warner Bros. stúdiót.

Ráadásul, mind Sarnoff, mind Stankey kívülállónak számítanak Hollywoodban. A hölgy korábban a BBC Studios America elnöke volt, valamint a WNBA igazgatója, ami sokban hozzátesz ahhoz, hogy bennfentesnek tűnjön. A stúdiók rengeteg változáson mentek keresztül az elmúlt években, és Stankey azért vette fel Sarnoffot, mert úgy gondolta, szükség van egy nőre, aki új színt és forradalmi változásokat visz a Warner Bros. kissé elavult, férfias világába.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet